Hyppää pääsisältöön

Englantilaisen musiikkimystiikka on luiskahtanut matalamieliseksi

Mystisen minimalismin ja musiikillisen synkretismin ylipappi John Tavener kuoli viitisen vuotta sitten, mutta Iso-Britanniassa hänen perintöään vaalii sekä erityinen säätiö että joukko levy-yhtiöitä. Signum Classicsin uutuuslevyllä Tavenerin pariksi on nostettu toinen valtavirtaklassisen säveltäjä Roxanna Panufnik. Tulos on taiteilua kaikille ja ei kellekään sopivan hengellisyyden kaltevalla tasolla, jolle kitkaa antaa lähinnä siirappi.

99 Words / Tavner & Panufnik
99 Words / Tavner & Panufnik Uudet levyt

Levyn keskiöön on nostettu Roxanna Panufnikin teos 99 Words to my Darling Children. Sen sanat kirjoitti John Tavener juuri ennen kuolemaansa viestiksi kolmelle lapselleen. Tarina koskettaa, ja teksti on tavallaan ylevä ja ikiaikainen - mutta samalla se on ummehtunutta new age -sontaa, jota tietokone voisi arpoa päivän mietelauseeksi pastellivärisen maisemakuvan päälle. Tätä mielikuvaa korostaa, että Panufnik ulkoistaa tekstin melodramaattiselle kertojalle ja käyttää sävellyksessä musiikillisia pastellivärejä, joiden puhtaus on uhattuna vain harvoin ja hetkellisesti.

Uustonaalisessa, yksinkertaisessa melodisuudessaan Panufnikin muutkin teokset kuulostavat suomalaisen korviin enemmän joululauluilta kuin taidemusiikilta. Tavenerin pseudoitämaiseen, venyvään melodiikkaan ja ortodoksivaikutteiseen harmoniaan syntyy kyllä mukava kontrasti, mutta valitettavasti mukana ei ole Tavenerin intensiivisiä mestariteoksia, vaan muutama pikkukappale ja ensilevytys pateettisesta teoksesta Maha Maya. Kuvaavaa on, että Maha Mayan esittelytekstin perusteella Tavener kuvaa sfäärien harmoniaa ihan tavallisilla urkujen kolmisoinnuilla. Itse toivoisin, että sfäärien harmonia olisi pikkuisen jännittävämpää.

Levyllä esiintyvä Voce-kamarikuoro ei kuulu brittien kuoroeliitiin, mutta mitä siitä, kun musiikin sisältö tulee selväksi vähemmälläkin. Tunnelmanluojaksi mukaan on saatu päivystävä new age -sellisti Matthew Barley, joka saa vedellä pitkiä ääniä sydämensä kyllyydestä ytimettömällä, huokailevalla soinnillaan, ja soittaa kaupanpäällisiksi kelvollisen improvisaation Tavenerin teemoista, sikäli kun niitä teemoiksi tunnistaa.

Kokonaisuutena levystä voi olla kahta mieltä. Toisaalta se on tyylikäs ja henkistynyt mystisen minimalismin edustaja, jonka kaupallista potentiaalia vähentää vain uutuudenviehätyksen puute. Toisaalta se on varoittava esimerkki siitä, kuinka matalamieliseksi uusi taidemusiikki on luiskahtanut Britanniassa, kun henkitoreissaan kituva avantgarde ei pysty antamaan uutta potkua suuren yleisön musiikille.

"99 Words". John Tavener: Svyati; Look in thy Glass; Threnos; Maha Maya. Roxanna Panufnik: Heav'nly Harmony; 99 Words to my Darling Children; The Tablet of your Heart. - Voce-kamarikuoro/Suzi Digby, sekä Matthew Barley, sello, James Sherlock, urut, ja Simon Russell Beale, kertoja. (Signum Classics, SIGCD519)

Kuuntele Uudet levyt 30.1.2018, toimittajana Kare Eskola.

  • Kirkkomusiikki soi pääsiäisenä Yle Klassisessa

    Oratoriot, passiot ja muut pääsiäisen klassikot.

    Ylen klassisen musiikin internet-kanava Yle Klassinen lähettää pääsiäisen aikaan jälleen runsaasti kirkkomusiikkia. Kanavan ohjelmistossa soivat tänäkin vuonna hiljaisen viikon ja pääsiäisviikon suurteokset, kuten Johann Sebastian Bachin Matteus-passio, Joseph Haydnin Vapahtajan seitsemän viimeistä sanaa ristillä ja Franz Lisztin oratorio Christus.

  • Aika klassista

    Anne Teikari kertoo ohjelmistaan

    Melko klassista, suht klassista, aikamoista. Uudessa nykyklassisen musiikin ohjelmassani Aika klassista halusin tutkia niitä paikkoja ja tilanteita, joita nykyklassinen musiikki pitää sisällään ja luo ympärilleen. Halusin tietää, mitä ihmiset, jotka tekevät nykyklassista musiikkia, ajattelevat työskentelystään.