Hyppää pääsisältöön

Tapio Hakanen: YleX 2018 – Paluu tulevaisuuteen

Kuvassa Tapio Hakanen.
Kuvassa Tapio Hakanen. Kuva: Mikko Nieminen / Yle YleX,tapio hakanen

Yksi YleX:n tärkeimmistä tavoitteista on auttaa musiikin tekijöitä ja yleisöä löytämään toisensa. Soitamme musiikkia, teemme musiikkijournalismia ja olemme mukana tapahtumissa ympäri Suomea samanlaisella intohimolla kuin monet musiikin tekijät luovat taidettaan. Tavoitteenamme on olla Suomen merkityksellisin musiikkimedia, joka tekee työtään tavoilla, jotka kiinnostavat ammattilaisia myös Suomen ulkopuolella. Mitä se tarkoittaa vuonna 2018?

Alun perin YleX syntyi radiokanavaksi, jolla oli myös erilaisia nettiulottuvuuksia. Nykyään olemme musiikkimedia, jolla on myös radiokanava. Teemme sisältöä FM-radioon, Yle Areenaan, YouTubeen, Facebookiin, Instagramiin sekä verkkosivullemme osoitteessa ylex.fi.

Radiossa uuden musiikin ja artistien esittely on tärkeää meille ja yleisölle. Tästä todisteena on viime vuonna tehty 2 500 ihmisen kysely, jossa lähes kaksi kolmasosaa vastaajista sanoi, että ”parasta YleX:n musiikissa on uusien artistien ja biisien löytäminen”.

Joka vuosi moni artisti saa ensisoittonsa YleX:n taajuudella. Aikanaan muun muassa Sannin, Isac Elliotin ja Kasmirin biisit ovat soineet ensimmäisinä juuri YleX:llä. Uskomme, että viime vuosien YleX Läpimurto -artistit kuten Vesta, Aleksanteri Hakaniemi, Nelli Matula sekä Kalle Lindroth & Ida Paul ovat niitä tulevia suuren yleisön suosikkeja, joihin monet ovat tutustuneet YleX:n kautta.

Tapahtumissa toteutamme Ylen tärkeää taltiointitehtävää.

YleX:n musiikkijournalismi kattaa niin uusien artistien esittelyä, fanikulttuuria ja ilmiöissä mukana olemista kuin pohdiskelevaa long form -sisältöä. Viimeisen vuoden luetuimpia juttujamme ovat olleet mm. Vestan pitkä henkilökuva, 100 suurta suomalaista hip hop kappaletta -äänestys, Robinin keikkareppari ja kriittinen näkökulma misogynistisiin lyriikoihin.

Tapahtumissa olemme olleet mukana ympäri Suomea niin isoilla festareilla, kuten Ruisrock, Blockfest ja Weekend, kuin intiimeillä klubikeikoilla – välittämässä kokemuksia kaikille suomalaisille ympäri maata. Tapahtumissa toteutamme myös Ylen tärkeää taltiointitehtävää: varmistamme, että tuleville sukupolville tallentuu ikimuistoisia hetkiä esimerkiksi Alman, Reino Nordinin ja Haloo Helsingin keikoilta.

Luvassa viisi uutta musiikin erikoisohjelmaa

Vuonna 2018 YleX panostaa musiikkiin entistä enemmän. Aloitamme viisi uutta musiikin erikoisohjelmaa, joiden tarkoitus on varmistaa vieläkin useammalle artistille ääni ja paikka meidän kanavalla.

Disco Ensemblen Miikka Koiviston alternative-ohjelma, MC-tähtien Matti 8:n & Sonnyn bassomusashow, DJ Rony Rexin konemusiikkikaksituntinen, Nälkä-lehden päätoimittajan Teppo Vapauden rock-ohjelma sekä Tube-tähti Soikun ja Jani Kareisen 2000-luvun throwback-spesiaali täyttävät kaikki selvää tilausta. Vaikka iso osa meidän yleisöstämme on yhä FM:ssä, on näiden ohjelmien tavoite löytää yleisö on demand -maailmassa, missä musiikkia kuunnellaan missä ja milloin vain – yleensä omalla mobiililaitteella.

Uusien avauksien lisäksi kanavalla jatkavat DJ Orionin, Mista S:n ja Lyömättömien ohjelmat sekä YleX:n uuden musiikin ohjelmat, joita vetävät 2017 vuoden toimittajana palkittu Anne Lainto sekä Ida Karimaa ja Katri Norrlin. Tärkeä osa YleX:n musiikkistrategiaa ovat myös suositut prime-time ohjelmat, joissa YleX Aamun Viki ja Köpi sekä YleX Iltapäivän Poikelus & Hätönen esittelevät uutta musiikkia ja uusia artisteja satojen tuhansien ihmisten yleisölleen.

500 tuntia lisää musiikkia

Yhteensä YleX:llä on viikoittain 32 tuntia musiikin erikoisohjelmia. Panostamme musiikkiin myös soittamalla sitä tänä vuonna 500 tuntia enemmän. Lisäksi kasvatamme soittolistamme kokoa yli viidenneksellä vieläkin monipuolisemman musiikkitarjonnan varmistamiseksi. YleX:n musiikin kotimaisuusaste on nyt lähes 40%, ja lupaamme että se ei ainakaan tule pienenemään, koska tällä hetkellä tulee niin paljon loistavaa suomalaista musiikkia.

Uskomme, että teemme tärkeää työtä suomalaisen musiikin saralla. On hienoa nähdä sen myös löytävän yleisönsä. YleX on vakiinnuttanut paikkansa Suomen kuunnelluimpana nuorisoradiona, joka tavoittaa viikoittain noin kaksi miljoona suomalaista radion ja verkon välityksellä. Sosiaalisessa mediassa olemme 349 000 seuraajalla toiseksi suurin radiokanava Suomessa.

Digitalisoituvana musiikkimediana YleX on globaalin kehityksen kärjessä, ja olemmekin käyneet esittelemässä työtapojamme niin YouTuben Euroopan päämajalla kansainvälisille medioille kuin eurooppalaisille yleisradioyhtiöille ammattilaistapahtumissa. Vuonna 2017 meidät palkittiin Vuoden Musiikkimediana.

Numeroita tai palkintoja tärkeämpiä ovat kuitenkin yksittäiset hetket, kun musiikki ja kuulija löytävät toisensa, ja ilostutamme tai kosketamme ihmistä merkityksellisellä tavalla. Näitä hetkiä varten me teemme töitä YleX:llä. Nyt ja tulevaisuudessa.

Tapio Hakanen
musiikkipäällikkö
YleX

Lue myös - yle.fi:stä poimittua