Hyppää pääsisältöön

Tiedonjyvä tutkii luonnontieteellisiä ilmiöitä Pikku Kakkosessa

Tiedonjyvässä lapset tutkivat luonnontieteitä.
Tiedonjyvässä lapset tutkivat luonnontieteitä. Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tiedonjyvä

Tiedonjyvä on luonnontieteellisiä ilmiöitä tutkiva ohjelmasarja, jossa opitaan tekemällä. Tiedekasvatuksen asiantuntijoiden Jennin ja Ainon opastamina lapset Helmi ja Eeli havainnoivat, tulkitsevat, mittaavat, luokittelevat ja laativat ennusteita - toisin sanoen tekevät tiedettä. 10-osainen sarja johdattelee tieteellisen ajattelun polulle ja jakaa tiedonjyviä, jotka jäävät päähän itämään.

Tiedonjyvä-sarjan logo
Tiedonjyvä-sarjan logo Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tiedonjyvä

Tutkimusten kohteina ovat muun muassa tuuli, magneetit, ääniaallot, paine, olomuotojen muutokset ja kemialliset reaktiot. Lähtökohtana ovat lapsia askarruttavat arkiset kysymykset, joihin aikuisten on usein haastavaa muotoilla tyhjentäviä vastauksia: Mistä tuuli syntyy? Miksi jokin juttu kelluu, mutta toinen ei? Miten raketit saadaan liikkumaan? Mitä ääni oikein on? Vähemmän puhetta, enemmän tekoja, siinä Tiedonjyvän resepti. Oivallukset syntyvät parhaiten kokeilemalla itse. Monet sarjan kokeet voikin tehdä myös kotona.

Tiedonjyvässä lapset tutkivat luonnontieteitä.
Tiedonjyvässä lapset tutkivat luonnontieteitä. Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tiedonjyvä
Professori Jyvänen (Olli Mononen)
Professori Jyvänen (Olli Mononen) Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Olli Mononen,tiedonjyvä

Mukana menossa on Tiedonjyvän oma kaikkien alojen professori Jalmari T. Jyvänen, joka tarjoilee tuutin täydeltä kirjaviisautta aiheesta kuin aiheesta. Professori Jyvänen tuntee perinpohjin niin kapillaari-ilmiöt, Arkhimedeen lait kuin tulivuorten kenttätutkimuksenkin. “Uskomatonta, mutta luonnollista!”, kuullaan hänen suustaan kun luonnontieteelliset ilmiöt saavat selityksensä. Hän seuraa ja kommentoi lasten tekemiä kokeita työhuoneeltaan käsin ja oppii samalla itsekin.

Tiedonjyvän tausta-ajatuksena on ruokia lasten uteliaisuutta ja kykyä kysyä ja ihmetellä. Samalla Tiedonjyvä tutustuttaa pieniä katsojia tieteellisen ajattelun peruselementteihin. Niiden avulla voi tutkailla, miten maailma meidän ympärillä toimii.

Tiedonjyvän studiossa lasten kanssa ovat Aino Kuronen ja Jenni Vartiainen. Jenni on tehnyt väitöskirjan alle kouluikäisten leikillisestä luonnontiedekasvatuksesta. Aino on koulutukseltaan luokanopettaja, ja hän on erikoistunut lasten tarinalliseen luonnontiedekasvatukseen.

Ohjelma on katsottavissa Areenassa 30 päivää ensilähetyksestä.

Lisää ohjelmasta