Hyppää pääsisältöön

Tiedonjyvä - uusia jaksoja Pikku kakkosessa

Tiedonjyvä-sarjan esiintyjät
Tiedonjyvä-sarjan esiintyjät Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tiedonjyvä

Tiedonjyvässä lapset Helmi ja Eeli etsivät uusia oivalluksia tekemällä kokeita. Sarja johdattelee tieteellisen ajattelun polulle ja jakaa tiedonjyviä, jotka jäävät päähän itämään. Uudet jaksot nähdään Pikku kakkosessa 12.3. alkaen.

Tiedonjyvän tausta-ajatuksena on ruokkia lasten uteliaisuutta. Samalla Tiedonjyvä tutustuttaa pieniä katsojia tieteellisen ajattelun peruselementteihin. Niiden avulla voi tutkailla, miten maailma meidän ympärillä toimii.

Uusissa jaksoissa tutkimusten kohteina ovat muun muassa valo, varjo, hankaussähkö ja tasapaino. Lähtökohtana ovat lapsia askarruttavat arkiset kysymykset joihin aikuisten on usein vaikea muotoilla tyhjentäviä vastauksia. “Vähemmän puhetta, enemmän tekoja”, siinä Tiedonjyvän resepti. Oivallukset syntyvät parhaiten kokeilemalla itse. Kaikki sarjan kokeet voi toteuttaa kotona.

Tiedonjyvä-sarjan esiintyjät
Tiedonjyvä-sarjan esiintyjät Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tiedonjyvä

Tiedonjyvän studiossa lasten kanssa ovat tiedekasvatuksen asiantuntijat Aino Kuronen ja Jenni Vartiainen. Jenni on tehnyt väitöskirjan alle kouluikäisten leikillisestä luonnontiedekasvatuksesta. Aino on koulutukseltaan luokanopettaja ja erikoistunut lasten tarinalliseen tiedekasvatukseen. He ovat käsikirjoittaneet sarjan yhdessä ohjaaja Teemu Palosaaren kanssa.

Tiedonjyvä-sarja: Professori Jyvänen
Tiedonjyvä-sarja: Professori Jyvänen Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tiedonjyvä
Tiedonjyvä-sarja: Helmi
Tiedonjyvä-sarja: Helmi Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tiedonjyvä

Sarjassa esiintyy myös professori Jalmari T. Jyvänen. Hän on elinikäisen oppimisen perikuva ja tuntee perin pohjin niin kvanttiteorian kuin jäävuorten kenttätutkimuksenkin. Professoria esittää monista lastenohjelmista tuttu Olli Mononen.

Ohjelma on katsottavissa Areenassa 30 päivää ensilähetyksestä.

Muokattu 13.3. Lisätty tietoja uudesta kaudesta.

 • Pikku Kakkosen kierrätysmuoviaskartelut

  Askartele kotiin kertyneistä kierrätysmuoveista monenmoista.

  Askartele itsellesi mahtava aikakone, hauskat aikamatkaajan lasit tai vaikkapa lennokas nappaa pallo kuppiin -peli.

 • Näin teet Tiedonjyvän kokeet kotona

  Näin teet Tiedonjyvän kokeet kotona

  Tiedonjyvä on luonnontieteellisiä ilmiöitä tutkiva ohjelmasarja, jossa opitaan tekemällä. Tiedonjyvän kokeita voit tehdä myös kotona. Katso jaksot ja ohjeet alta.

 • Leikki on tehty sovellettavaksi

  Leikki on lapsen tapa jäsentää ympäröivää maailmaa.

  Usein sanotaan, että ”leikki on lasten työtä.” Joillekin lapsille leikki saattaakin olla työläämpää kuin muille. Silloin me vanhemmat voimme tulla avuksi asenteillamme ja toiminnallamme.

 • Leikkihetki - lasten lempileikkejä Pikku Kakkosessa

  Leikkihetki-sarjassa leikitään lasten omia lempileikkejä.

  Leikkihetki-sarjassa leikitään lasten omia lempileikkejä yhdessä Susannan kanssa. Leikkihetken leikeissä on mukana liikuntarajoitteisia lapsia ja muulla kuin puheella kommunikoivia lapsia. Ohjelmassa käytetään mm. tukiviittomia, tablettia sekä katseella ohjattavaa tietokonetta kommunikoinnin tukena.