Hyppää pääsisältöön

Tiedonjyvä - uusia jaksoja Pikku Kakkosessa

Tiedonjyvä-sarjan esiintyjät
Tiedonjyvä-sarjan esiintyjät Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tiedonjyvä

Tiedonjyvässä lapset Helmi ja Eeli etsivät uusia oivalluksia tekemällä kokeita. Sarja johdattelee tieteellisen ajattelun polulle ja jakaa tiedonjyviä, jotka jäävät päähän itämään. Uudet jaksot nähdään Pikku kakkosessa 12.3. alkaen.

Tiedonjyvän tausta-ajatuksena on ruokkia lasten uteliaisuutta. Samalla Tiedonjyvä tutustuttaa pieniä katsojia tieteellisen ajattelun peruselementteihin. Niiden avulla voi tutkailla, miten maailma meidän ympärillä toimii.

Uusissa jaksoissa tutkimusten kohteina ovat muun muassa valo, varjo, hankaussähkö ja tasapaino. Lähtökohtana ovat lapsia askarruttavat arkiset kysymykset joihin aikuisten on usein vaikea muotoilla tyhjentäviä vastauksia. “Vähemmän puhetta, enemmän tekoja”, siinä Tiedonjyvän resepti. Oivallukset syntyvät parhaiten kokeilemalla itse. Kaikki sarjan kokeet voi toteuttaa kotona.

Tiedonjyvä-sarjan esiintyjät
Tiedonjyvä-sarjan esiintyjät Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tiedonjyvä

Tiedonjyvän studiossa lasten kanssa ovat tiedekasvatuksen asiantuntijat Aino Kuronen ja Jenni Vartiainen. Jenni on tehnyt väitöskirjan alle kouluikäisten leikillisestä luonnontiedekasvatuksesta. Aino on koulutukseltaan luokanopettaja ja erikoistunut lasten tarinalliseen tiedekasvatukseen. He ovat käsikirjoittaneet sarjan yhdessä ohjaaja Teemu Palosaaren kanssa.

Tiedonjyvä-sarja: Professori Jyvänen
Tiedonjyvä-sarja: Professori Jyvänen Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tiedonjyvä
Tiedonjyvä-sarja: Helmi
Tiedonjyvä-sarja: Helmi Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tiedonjyvä

Sarjassa esiintyy myös professori Jalmari T. Jyvänen. Hän on elinikäisen oppimisen perikuva ja tuntee perin pohjin niin kvanttiteorian kuin jäävuorten kenttätutkimuksenkin. Professoria esittää monista lastenohjelmista tuttu Olli Mononen.

Muokattu 26.11. korjattu kirjoitusvirhe

 • Joulukalenteri: Tonttuakatemia

  Uusi joulukalenteri alkaa 1.12.

  Vuoden 2019 Ylen joulukalenteri Tonttuakatemia kertoo maailman arvostetuimmasta ja pöhköimmästä tonttukoulusta, jonka uusien tonttukokelaiden joukkoon päätyy vahingossa myös peikko.

 • Pikku Kakkosen 10 nopeaa jouluyllätystä

  Poimi ideoita nopeasti toteutettaviin yllätyksiin.

  Poimi Pikku Kakkosen askartelutiimin suunnittelemat, nopeasti toteutettavat ideat ilahduttamaan omaa joulun odotusta. Monet pienistä jouluyllätyksistä sopivat myös lahjoiksi tärkeille ihmisille.

 • Lukivalmiudet johtavat kohti koulutietä

  Ympäristön tuellakin on merkitys lukuvalmiuden kehitykseen.

  Ennen kouluikää lapsille kehittyy monenlaisia taitoja. Lukemisen ja kirjoittamisen kannalta olennaisia taitoja kutsutaan lukivalmiuksiksi. Varhaisella kielellisellä vuorovaikutuksella ja ympäristön tuella on merkitystä lukemisen valmiuksien kehittymiseen.