Hyppää pääsisältöön

Vaali-ilta keräsi miljoonayleisön Ylen kanaville

Presidenttiehdokkaat suuressa vaalikeskustelussa 25.01.2018
Presidenttiehdokkaat suuressa vaalikeskustelussa 25.01.2018 Presidenttiehdokkaat suuressa vaalikeskustelussa 25.01.2018 Kuva: Derrick Frilund / Yle Suomen presidentinvaali 2018,vaalit,Suuri vaalikeskustelu

Presidentinvaalien tulosilta keräsi Ylen kanaville suuremman yleisön kuin kuusi vuotta sitten. Ylen vaalilähetystä televisiossa seurasi sunnuntaina suorana parhaimmillaan noin puolitoista miljoonaa katsojaa.

Yle TV1 -kanavan klo 19.30 tulosillan alkuosan keskikatsojamäärä oli 1,45 miljoonaa ja jälkimmäisen, klo 20.40 alkaneen osan 1,13 miljoonaa. Television ääressä yleisöä oli eniten kello 20.30 uutislähetyksen aikaan, keskimäärin 1,78 miljoonaa katsojaa.

Vaalit kiinnostivat myös Yle Areenan käyttäjiä – vaalien video- ja radio-sisältöjä käynnistettiin yli 600 000 kertaa. Yle Areenan vaaligalleriavideoita käynnistettiin joulukuun puolesta välistä lähtien noin 200 000 kertaa.

Suurta vaalikeskustelua 14. joulukuuta seurasi 744 000 katsojaa. Yle Femin Stor valdebatt 22. tammikuuta kiinnosti 194 000:a suomalaista.

“Ylen kanavilla käytiin tammikuun kolmen viikon aikana tiivistä keskustelua Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Television ja verkon suuret käyttäjämäärät kertovat, että tällaiselle keskustelulle on tässä ajassa selvästi tilausta”, kertoo vaalien päätuottaja Petri Kejonen.

Ehdokkaiden yksilötenttejä seurattiin Yle TV1 -kanavalla myös tiiviisti. Eniten katsojia keräsi Sauli Niinistön yksilötentti 15. tammikuuta, jota seurasi 1 007 000 katsojaa. Seuraavaksi eniten katsojia kiinnosti Laura Huhtasaaren yksilötentti, jota seurasi 845 000 suomalaista. Kolmanneksi eniten yleisöä keräsi Paavo Väyrynen (824 000) ja neljänneksi ylsi Pekka Haavisto (753 000).

Radio Suomi seurasi presidentinvaalien ääntenlaskentaa ja ehdokkaiden tunnelmia vaalivalvojaisissa. Vaalien etenemistä seurattiin radion puolella Yle Radio 1:n Ykkösaamussa sekä Yle Puheen Politiikkaradiossa.

Verkossa vaaliuutiset kiinnostivat eniten

Vaalitunnelma näkyi myös verkossa. Ylen uutissivustolla tehtiin vaaliviikolla lähikuukausien ennätys 2,5 miljoonalla eri selaimella. Kuusi kymmenestä viikon luetuimmasta jutusta koski presidentinvaaleja.

Ylen kolmekieliseen vaalikoneeseen (suomi, ruotsi, englanti) tehtiin noin 571 000 käyntiä, joista vielä itse vaalipäivänä sunnuntaina 70 000.

Kevään kuntavaalien tapaan Ylen robottijournalisti Voitto kirjoitti jutun kaikkien Suomen kuntien tuloksista, yhteensä noin kolmesataa artikkelia kolmella eri kielellä. Nämä tulokset löytyvät kootusti Ylen tulospalvelusta. Presidentinvaalien tulospalveluun Ylen verkkosivuilla tehtiin sunnuntain ja maanantaiaamun välisenä aikana 185 000 käyntiä. Sivunäyttöjä kertyi 732 000.