Hyppää pääsisältöön

Viikon 5 vinkit: ohjelmassa uusi huippusuosittu brittidraama ja Kandien 4. tuotantokausi!

Kolme eläinlääkärikandia 2018
Uudet kandit 2018 Mathilda Sjöholm, Veera Haukijärvi ja Maija Vesterinen Kolme eläinlääkärikandia 2018 Kuva: Jyri Pitkänen / Yle Kuvapalvelu Kandit

Tammikuun viimeisinä päivinä sukelletaan syvälle vedenalaisen Pompejin ja uusien eläinlääkärikandien kiehtoviin maailmoihin! Sokerina tammikuun lopussa on keskiviikkona 31.1. alkava, Briteissä huippusuosion saavuttanut Doctor Foster -draamasarja, jossa täydellistä elämää viettävän lääkäri Gemma Foster elämä alkaa murentua palasiksi.

Helmikuun vaihtuessa kotisohvilleen saapuvat jälleen iki-ihanat ja aidoista aidoimmat tv-kommentaattorit, kun Venla-gaalassa voiton napanneen Sohvaperunoiden 5. tuotantokausi alkaa! Teemalauantaissa puolestaan uidaan syvälle vallan ja vallankumouksen maailmaan, kun George Orwellin tunnetuimmat klassikkoteokset Eläinten vallankumous ja 1984 nähdään lauantai-illan elokuvina. 29.1-4.2. ohjelmassa myös kotimaista elokuvaa, koskettavia dokumentteja ja Grammy Awardsit. Katso viikon 5 parhaat vinkit alta!


MAANANTAI 29.1.

Historia: Vedenalainen Pompeji

Yle TV1 klo 19.00
(Underwater Pompeii) Baiae oli rikkaiden ja vaikutusvaltaisten henkilöiden kaupunki antiikin Roomassa. Sen kohtalona oli tuhoutua tulivuorten purkautuessa yhdessä Pompejin kanssa, mutta toisin kuin Pompeji, Baiae upposi ja unohtui veden alle. Yle Areena 90 päivää

Patsas veden alla
Vedenalainen Pompeji Patsas veden alla Kuva: Clemens Stocke / Yle Kuvapalvelu Historia

Dokumenttiprojekti: Machines (7)

Yle TV1 klo 21.30
Palkittu dokumenttielokuva suuresta Intian Gujaratissa sijaitsevasta tekstiilitehtaasta, jossa koneet suoltavat kauniita tekstiilejä merkkivaatteiden valmistajille ympäri maailmaa. Maailma on muuttunut, mutta tehtaan olosuhteet ja työntekijän asema ovat samat kuin sata vuotta sitten. Ohjaus ja käsikirjoitus: Rahul Jain. Tuotanto: IV Films Oy. Yle Areena 6 kuukautta

Palkittu dokumenttielokuva kertoo työstä, koneista ja työläisistä Intian Gujaratissa sijaitsevassa suuressa tekstiilitehtaassa.
Intialaisen tekstiilitehtaan olosuhteet työntekijälle eivät ole kummoiset. Kuva: IV Films / Yle Kuvapalvelu Palkittu dokumenttielokuva kertoo työstä, koneista ja työläisistä Intian Gujaratissa sijaitsevassa suuressa tekstiilitehtaassa. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Machines


TIISTAI 30.1.

Kandit 1/8 - uusi tuotantokausi alkaa!

Yle TV1 klo 20.00
Kandien 4. tuotantokaudella seuraamme kolmen eläinlääketieteen kandin ensimmäistä itsenäistä eläinlääkärikesää. Sarja kuvaa eläinlääkärin arkea Suomussalmella, Karstulassa ja Keravalla - pieneläinklinikoilla, maitotiloilla ja hevostalleilla. Kesän aikana kandit saavat kokea, minkälaista on eläinlääkärin työ todellisuudessa, kun on kohdattava paitsi eläinpotilaat myös potilaiden omistajat - luvassa on paljon muutakin kuin eläinten hoitamista ja mukana tulee suuria tunteita: onnen kyyneliä, onnistumisia ja suuria ilon aiheita, mutta myös uupumusta, pettymyksiä sekä vaikeita päätöksiä ja surullisia luopumisen hetkiä.

Vastauksia ihan kaikkeen ei aina löydy oppikirjoista, eikä kaikkea ole harjoiteltu koulussa. Potilaatkaan eivät osaa itse kertoa, mihin sattuu. Onko nuorista kandeista eläinlääkäreiksi, kun työn todellisuus selviää? Kandien kesää seurataan kerran viikossa kahdeksan jakson verran. Yle Areenasta sarja löytyy kokonaisuudessaan heti aloituspäivänä.

Kino Suomi: Riisuminen (16)

Yle Teema klo 22.00
(1986) Ministeri ja hänen nuoruuden rakastettunsa kohtaavat yllättäen ja sopivat tapaamisesta, joka johtaa yhteiseen hotelliyöhön. Vaatteiden lisäksi riisutaan rooleja. Pääosissa: Erkki Saarela, Eeva Eloranta. Ohjaus: Lauri Törhönen. Uusinta. Yle Areena 7 päivää

Erkki Saarela ja Eeva Eloranta elokuvassa Riisuminen.
Elokuvan pääosissa Erkki Saarela ja Eeva Eloranta. Erkki Saarela ja Eeva Eloranta elokuvassa Riisuminen. Kuva: Yle Kuvapalvelu Lauri Törhönen,Erkki Saarela,Eeva Eloranta,Riisuminen

Victoria, S1 (7) - ensimmäisen tuotantokauden uusinta!

Yle TV1 klo 23.00
Kuningatar Victorian pitkästä elämästä ja urasta kertovan sarjan ensimmäinen tuotantokausi nähdään uusintana sopivasti ennen kuin sarjan uudet jaksot alkavat 27.3.2018. Yle Areena 11 päivää.

Victoria
Victorian uusia jaksoja odotellessa on hyvä kerrata ykköskauden tapahtumat. Kuva: ITV / Yle Kuvapalvelu Victoria Victoria (Australia),victoria


KESKIVIIKKO 31.1.

Prisma: Lemmikkien villi sydän, 1/2

Yle TV1 klo 19.00
(Pets – Wild at Heart) Lemmikkejä kohdellaan usein perheenjäseninä, mutta niillä on salainen maailma, jota tuskin tunnistaisimme. Uudet kuvaustekniikat paljastavat eläinten luonnolliset vaistot. Kaksiosaisen sarjan toinen osa nähdään 7. helmikuuta. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia. Yle Areena 14 päivää

Ranskalainen kylä S7 (12) - uusinta

Yle Teema klo 20.00 keskiviikosta perjantaihin
(Un village français) Suosittu ranskalaisdraamasarja kuvaa toisen maailmansodan ajan tapahtumia pienen Villeneuven asukkaiden näkökulmasta. Ennen uuden kauden aloitusta 14.2. näemme uusintana jaksot, joiden alussa eletään syksyä 1945. Yle Areena 30 päivää

Kino: Tunkeutuja (12)

Yle Teema klo 21.30
(L'Intrusa, Italia 2017) Leonardo di Costanzon draamaelokuva on realistisella, lähes dokumentaarisella otteella toteutettu koruton tarina järjestäytyneen rikollisuuden aiheuttamista sivuvaikutuksista ihmisten arjessa. Napolilaisen lasten kerhotoiminnan johtaja joutuu kovien valintojen eteen. Yle Areena 30 päivää

Aseistetut poliisit etenemässä elokuvassa Tunkeutuja
Tunkeutuja. Aseistetut poliisit etenemässä elokuvassa Tunkeutuja Kuva: Gianni Fiorito Tunkeutuja,teeman elokuvat

Doctor Foster (12) - uusi sarja

Yle TV1 klo 21.35
(Doctor Foster, S1-S2 ) Briteissä huiman suosion saavuttanut draamasarja nähdään nyt Suomessa! Määrätietoinen ja vahva nainen, yleislääkäri Gemma Foster elää täydellistä elämää. Nopea nousu lääkäriaseman vanhemmaksi osakkaaksi, rakastava mies ja yksi poika pitävät naisen kiireisenä, mutta onni hymyilee. Vaan kun epäilyksen kavala käärme luikertaa yrttitarhaan, Gemman elämä suistuu raiteiltaan. Kun miehen vaatteista löytyy pitkä vaalea hius, pelko pomppaa pintaan ja alkaa nakertaa reikää itsevarman naisen kuoreen. Pettääkö mies häntä? Kauanko sitä on jatkunut? Jatkuuko petos edelleen? Kuka tietää asiasta? Gemma yrittää ottaa tilanteen haltuun: mitä asialle pitäisi tehdä, kannattaako syyttää miestä pelkän epäilyn perusteella vai pitääkö ensin hankkia pitävät todisteet? Ja mitä sitten jos mies on todella syyllistynyt petokseen, kuinka selvitä tilanteesta ja panna mies maksamaan teoistaan?

Nykyaikaan sijoittuva tiheätunnelmainen draamasarja on herättänyt Britanniassa huomiota ja keskustelua niin sosiaalisessa kuin perinteisessä mediassa, sillä aihe koskettaa lukuisia ihmisiä, pettäjiä ja petettyjä, miehiä ja naisia. Jos liitto murenee yksipuoliseen petokseen, kuinka raskaasti syyllinen voidaan ja pitää panna maksamaan tekosestaan? Pääosissa: Suranne Jones, Bertie Carvel. Idea ja käsikirjoitus: Mike Bartlett. Tuotanto: Drama Republic, BBC, Britannia, 2015 10 jaksoa. Yle Areena 14 päivää

Brittisarja mustasukkaisesta aviovaimosta.
Doctor Fosterina nähdään Suranne Jones. Brittisarja mustasukkaisesta aviovaimosta. Kuva: Drama Republic 2015 Yle TV1,Doctor Foster


TORSTAI 1.2.

Pikku Kakkonen: Emmi ja Kuru - uusi sarja

Yle TV2 klo 17.23
(Emmy and Gooroo) Emmi-tyttö ja hänen paras ystävänsä Kuru, iso, pörröinen ja lempeä otus, elävät satumaisessa metsässä. Kukat, olennot ja eläimet ovat kaikki hyvin todellisia, mutta käyttäytyvät tavalla, jota esiintyy vain Emmin maailmassa. Kukat voivat puhua ja eläimillä on ainutlaatuisia piirteitä. Uusi päivä tuo tullessaan seikkailun ja jännittäviä haasteita ystävyksille maailmassa, missä jokaisen kiven tai jokaisen puun takaa löytyy aina jotain uutta. 52 osaa. Yle Areena 90 päivää

Kino Klassikko: Il postino - posteljooni (S)

Yle Teema klo 21.00
(Il postino, Italia 1994) Valloittava elokuva maanpaossa elävän runoilija Pablo Nerudan ja yksinkertaisen posteljoonin kohtaamisesta. O: Michael Radford. N: Philippe Noiret, Massimo Troisi, Maria Grazia Cucinotta. Yle Areena 30 päivää

Massimo Troisi ja Philippe Noiret elokuvassa Il Postino - Posteljooni
Il postino - posteljooni. Kuva: Future Film Ltd. / Yle Kuvapalvelu Massimo Troisi ja Philippe Noiret elokuvassa Il Postino - Posteljooni Il Postino – Posteljooni,teeman elokuvat

Ulkolinja: Iranin nuorten ristiriita (12)

Yle TV1 klo 22.00
(Iran: Everything Forbidden, Anything Possible) Iranissa uskontoon perustuva laki kieltää alkoholin, koirien omistamisen, paljastavan pukeutumisen eikä sananvapautta ole. Monelle varakkaalle nuorelle kaikki on kuitenkin mahdollista. Synnyttikö ristiriita mellakat?


PERJANTAI 2.2.

Dok: Per Anders Fogelström

Yle Fem klo 18.30
Per Anders Fogelström on Ruotsin luetuimpia kirjailijoita. Dokumentti kertoo hänen levottomasta lapsuudestaan ja poikkeuksellisesta menestyksestään, mutta myös isän katoamisesta, joka on leimannut kirjailijan koko elämää. Yle Areena 30 päivää

Sohvaperunat - uusi 5. tuotantokausi alkaa

Yle TV2 klo 21.00
Sohvaperunoiden 5. kaudella on jännitettävänä sekä pressanvaalit että suomalaisten olympiamenestys. Molemmat kamppailut kirvoittavat varmasti kommentteja sohvaperunoiden sohvilla. Tutut sohvaperunat jatkavat ohjelmassa ja lisäksi päästään tutustumaan myös uusiin sohviksiin. Yle Areena toistaiseksi

Sohvaperunoiden Sanna ja Pinja istuvat sohvalla.
Sohvisten uusi kausi on täällä! Kuva: Yle Kuvapalvelu Sohvaperunoiden Sanna ja Pinja istuvat sohvalla. Sohvaperunat,kausi 4

Kino: Tigerland (16)

Yle Teema klo 21.00
(USA 2000) Colin Farrellin tähdittämässä elokuvassa nuoria sotilaita karaistaan Vietnamiin Louisianan rämeillä. Teksasilainen alokas Bozz kyseenalaistaa sodan ja armeijan motiivit mutta osoittaa myös johtajan elkeitä. Pääosassa: Colin Farrell. Ohjaus: Joel Schumacher. Yle Areena 7 päivää. Elokuva on osa Yle Teeman Vietnamin sota -kokonaisuutta, johon johdattaa kanavalla tiistaisin klo 21.00 nähtävä kymmenosainen historiadokumenttisarja Vietnamin sota.

Lydia Lassila ja lentämisen lumo

Yle TV2 klo 22.00
(The Will to Fly) Olympiavoittaja Lydia Lassilan kotimaassa Australiassa ei juuri lunta ole, mutta se ei ole estänyt freestyle-laskijan menestystä. Lydia on onnistunut myös yhdistämään huippu-urheilun ja vanhemmuuden yhdessä suomalaisen Lauri Lassilan kanssa. Yle Areena 90 päivää

Lydia Lassila kultamitalin kanssa
Lydia Lassila on menestynyt freestyle-laskija. Lydia Lassila kultamitalin kanssa Kuva: Matthew Turley / Yle Kuvapalvelu Lydia Lassila

Yle Live: Grammy Awards 2018

Yle Teema klo 22.40
28. tammikuuta New Yorkissa pidetty, tähtiä pursuava ja tasavuosiaan juhliva 60. musiikin suuri palkintojuhla nähdään tuoreeltaan Teemalla. Mukana mm Jay-Z, Kendrick Lamar, Bruno Mars Childish Gambino, Khalid, No I.D. ja SZA.


LAUANTAI 3.2.

Alamäkiluistelu

Yle TV2 klo 12.50
Extreme-urheilun ystäville on tarjolla vauhtia, kun alamäkiluistelut pääsevät vauhtiin MM-sarjan toisessa osakilpailussa Jyväskylässä. Laajiksen hiihtokeskuksen rata on yli 600-metrinen ja koko MM-sarjan pisin ja vaativin. Kilpailun selostaa Aaro Linnalaakso. Yle Areena 30 päivää.

Avara luonto: Koskematon Etelämanner

Yle TV1 klo 18.45
(Wild Antarctica) Etelämanner on elinympäristönä syrjäinen ja ankara. Yö kestää talvisin kolme kuukautta ja kesällä aurinko ei laske. Dokumentti seuraa vuoden ajan, miten alueen eläimet selviävät haastavissa olosuhteissa. Tuotanto: NHNZ/National Geographic, Uusi Seelanti. Yle Areena 45 päivää

Avara luonto: Koskematon Etelämanner
Koskematon Etelämanner. Avara luonto: Koskematon Etelämanner Kuva: Yle/Kuvapalvelu Avara luonto

Teemalauantai: Orwellin maailmat

Yle Teema klo 21.00
Eläinten vallankumous (7) (Animal Farm), Yle Areena 30 päivää
1984 (16) (1984)
Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018? Teemalauantai kuljettaa katsojat kirjailija George Orwellin (1903–1950) kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin. Kahden brittielokuvan illassa nähdään vallan ja vallankumouksen väärinkäyttöä terävästi analysoiva animaatioklassikko Eläinten vallankumous (Animal Farm, 1954) sekä vuonna 1984 valmistunut elokuvaversio synkästä tulevaisuuskuvitelmasta, jossa isoveli valvoo kaikkea ja historia kirjoitetaan joka päivä uusiksi. Michael Radfordin ohjaaman 1984-elokuvan pääosissa ovat John Hurt ja Richard Burton.

Sikoja animaatioelokuvassa Eläinten vallankumous.
Eläinten vallankumous on yksi Orwellin kuuluisimmista teoksista. Nyt se nähdään animaationa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Sikoja animaatioelokuvassa Eläinten vallankumous. George Orwell,Eläinten vallankumous,Teemalauantai,elokuvat,animaatioelokuvat,Animal Farm,Halas & Batchelor


SUNNUNTAI 4.2.

Radioteatteri esittää: Jäänne

Yle Radio 1 + Yle Areena klo 15.00
Ensiesitys. Kirjailija Maarit Verrosen kirjoittama kuunnelma Jäänne on scifiä ja arkea taitavasti sekoittava draama, joka käsittelee ajankohtaista kysymystä: toiseuden kohtaamista ja sietämistä. Tavalliseen suomalaiseen perheeseen syntyy Homo Erectus -lapsi kromosomien kätköistä löytyvän jäänteen herätessä satojen tuhansien vuosien jälkeen henkiin. Ohjaus: Janne Pellinen. Rooleissa mm. Ylermi Rajamaa (kuvassa), Antti Jaakola, Niina Koponen, Ella Lahdenmäki, Kreeta Salminen ja Juha Pulli. Tuotanto: Pekka Savolainen, Radioteatteri.

Radioteatteri esittää: Jäänne. Kuvassa näyttelijä Kuvassa Ylermi Rajamaa
Radiokuunnelma Jäänne sekoittaa scifiä ja arkea. Radioteatteri esittää: Jäänne. Kuvassa näyttelijä Kuvassa Ylermi Rajamaa Kuva: Johanna Kannasmaa, Yle Kuvapalvelu Radioteatteri,kuunnelmat

Radio Variaatio: Rouva Peluri

Yle Radio 1 + Yle Areena klo 18.00
Kioskeilla, ruokakaupoissa ja huoltoasemilla välkehtivät hedelmäpelit tuhoavat monen suomalaisen elämän. Rahapelit ovat myös helposti saatavilla netissä. Vaikeista peliongelmista kärsiviä ongelmapelaajia löytyy Suomesta yli 100 000. Mitä ongelmapelaajan mielessä liikkuu? Miltä hänen arkensa näyttää? Dokumentissa seurataan myös päähenkilön kahvihetkeä toisen peliongelmaisen kanssa ja avun hakemista ammattilaiselta. Käsikirjoitus, äänisuunnittelu ja ohjaus: Katarina Blomqvist. Tuottaja:Hannu Karisto.

Kotikatsomo: Jäät (12)

Yle TV1 klo 21.05
Leena ja Kai kohtaavat työssään päivittäin kuoleman, mutta arjesta pitää silti selvitä. Riittämättömyyden tunne vie Kain masennukseen. K: Kati Kaartinen. O: Rike Jokela. R: Tommi Korpela, Milka Ahlroth, Antti Reini. Uusinta. Yle Areena 7 päivää

Dok: Citizen Schein

Yle Fem klo 22.00
Ruotsin elokuvainstituutin ensimmäinen toimitusjohtaja Harry Schein oli Ruotsin tunnetuimpia kulttuuri- ja mediavaikuttajia. Scheinin läheiset valottavat hänen elämänsä vaiheita ja samalla myös ruotsalaista yhteiskuntaa. Yle Areena 90 päivää

Lue myös - yle.fi:stä poimittua