Hyppää pääsisältöön

Vuosi 1918 – Yle on laajasti mukana muistotapahtumissa kevään aikana

Kolmen kuvan kollaasi: neljä punakaartilaista aseineen valokuvastudiossa Turussa, sairaanhoitajat Punakaartilaiset Tyyne Vilkman ja Martta Leimu sekä Vilho Ahlberg rakennuksen edessä Kaukaalla, kaksi punakaartilaista aseineen valokuvausstudiossa.
Neljä punakaartilaista aseineen valokuvastudiossa Turussa, sairaanhoitajat Punakaartilaiset Tyyne Vilkman ja Martta Leimu sekä Vilho Ahlberg rakennuksen edessä Kaukaalla, kaksi punakaartilaista aseineen valokuvausstudiossa. Kolmen kuvan kollaasi: neljä punakaartilaista aseineen valokuvastudiossa Turussa, sairaanhoitajat Punakaartilaiset Tyyne Vilkman ja Martta Leimu sekä Vilho Ahlberg rakennuksen edessä Kaukaalla, kaksi punakaartilaista aseineen valokuvausstudiossa. Kuva: Työväen Arkisto. Atelier Heino. Suomen sisällissota ,1918,Punakaarti,sairaanhoitajat,Turku,Lappeenranta

Viime vuonna vietettiin iloista itsenäisyyden satavuotisjuhlaa. Tänä keväänä sisällissodan tapahtumista on sata vuotta: sisällissodan tapahtumat ja muistot nousevat Ylen kanaville.

Eri puolilla maata järjestetään useita muistotapahtumia, jotka tuovat esiin vuoden 1918 traagiset tapahtumat. Yle taltioi ja välittää ohjelmaa näistä tilaisuuksista radiossa, televisiossa, Yle Areenassa ja verkossa. Kevään kuluessa Yle on mukana muun muassa suuressa sovinnon juhlassa Hennalassa 10.5. ja muistojuhlassa Helsingissä 16.5.

Lisäksi Yle julkaisee runsaasti myös muuta sisällissotaan liittyvää ohjelmistoa ja verkkosisältöjä.

“Omassa journalismissaan Yle käyttää 1918 kevään tapahtumista nimeä sisällissota. Tapahtumia järjestetään Suomessa myös muilla nimillä. Tapahtumien välityksessä tulee siksi esiintymään se nimien kirjo, jolla suomalaiset itse sadan vuoden takaista historiaansa muistelevat ja käsittelevät”, sanoo Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Vuotta 1918 käsitellään Ylessä erilaisissa ohjelmissa ja niin dokumenttien kuin fiktion kautta. Yksi esimerkki Ylen kevään tarjonnasta on Yle TV1:n toukokuussa esittämä kolmeosainen Laulu sisällissodasta. Siinä rap-artisti Karri "Paleface" Miettinen tutkii sisällissodan syntyhistoriaa, vaiheita ja suomalaisiin jättämiä jälkiä.

Yle Radio 1:ssä kuullaan myös kymmenosainen kulttuurihistoriaa käsittelevä sarja sisällissodasta Suomi 1918, jonka yhteydessä myös kuuntelijat kertovat omia sukutarinoitaan vuoden tapahtumista. Radioteatteri esittää kolme uutta kuunnelmaa, joissa sisällissodan tapahtumat ovat keskiössä: Atro Lahtelan Sammon ryöstö, Heikki Vuennon Viipurin kevät ja Elina Snickerin Suomenlinna 1918.

Yle Elävä arkisto tarjoaa laajat koosteet sisällissodasta. Suomen kuohuvasta alkutaipaleesta julkaistaan runsaasti silminnäkijäaineistoa, jota ei ole aiemmin esitetty. Jääkärien ja jääkäriliikkeen muistoja on koottu laajaan kokonaisuuteen Uutta valoa jääkärihistoriaan - näin he sen itse kertovat. Toisenlaista näkökulmaa murrosvuosiin tarjoavat punakapinallisten muistot. Vuoden 1918 sota ei jakanut vain kansakuntaa vaan myös sen muistin.

Huhtikuun alussa Ylen verkkosivuilla paneudutaan siihen, miten Pohjoismaiden suurin kaupunkitaistelu Tampereella eteni päivä päivältä sata vuotta sitten. Suomalaisilla on myös mahdollisuus kysyä sodasta asiantuntijoilta.