Hyppää pääsisältöön

Disco Ensemblen laulaja Miikka Koivisto aloittaa YleX:n vaihtoehtomusiikin erikoisohjelman: “Ihmiset alkavat olla kypsiä kädenlämpöiseen musiikkiin”

Miikka Koivisto on lokeroinnille allerginen musiikkiliberaali, jonka luotsaama musiikkiohjelma alkaa 5. helmikuuta.

Miikka Koivisto. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Kun Miikka Koivisto alkaa puhua musiikista, hänen silmissään syttyy valo ja puherytmi kiihtyy.

Laulaja suoristaa ujon etukumaransa. Aluksi etäisen oloinen artisti alkaa innostua keskustelusta. Musiikki on aihe, joka todella puhuttelee Koivistoa.

Hän ei malta odottaa, että pääsee aloittamaan viikoittaisen vaihtoehtoiseen musiikkiin keskittyvän ohjelmansa. Koiviston ohjelma on kuultavissa Areenasta ja YleX:llä maanantaisin 5. helmikuuta alkaen.

Miikka Koivisto tunnetaan parhaiten Disco Ensemble -yhtyeestä, jonka vimmattu vaihtoehtorock on jäänyt osaksi monen 2000-luvulla varttuneen suomalaisnuoren kulttuuriperimää.

Disco Ensemble tiedotti lopettamispäätöksestään viikko sitten, mutta yhtyeen parissa vietetty nuoruus on ohjannut Koiviston uraa ja elämää.

– Disco Ensemble on totta kai bändi, mistä mut tunnetaan, mutta sen mukana mulla on koko ajan ollut jano tehdä kaikenlaista musiikkia, Koivisto sanoo.

Viime vuosina Koivisto on julkaissut musiikkia myös Hisser-nimellä ja Normal Lifessa. Hisser on elektropoppiin kallellaan oleva Koiviston sooloprojekti, jonka nimissä hän julkaisi albumin vuonna 2015.

Hisser oli ehkä ensimmäinen näyte siitä, että mulla on tekijänä sitä skaalaa enemmänkin ja Normal Life on nyt vielä laajentanut sitä.

Normal Lifen muodostavat Koivisto ja Artturi Taira, joka on tuttu Rubikista ja Pariisin Keväästä. Kaksikon musiikissa leikkisästi yhdistyy 90-lukua henkivä trance ja moderni tanssimusiikki.

Koivisto vihjailee, että tulevaisuudessa on odotettavissa lisää mielenkiintoisia projekteja.

– Taiteilijana koen, että olen vasta alkutaipaleella.

– Ei sitä oikeen osaa edes ajatella, missä olisin, jos en olisi päätynyt musiikin pariin. Se on muokannut mun elämän ihan täysin. Se on ollut hyvin omituinen elämä, Koivisto sanoo ja naurahtaa.

“Olen aina ollut musiikkiliberaali”

Musiikin tekeminen ja kuuntelu on muovannut Koivistosta sellaisen ihmisen kuin hän on. Hän muistelee, miten äänitti kasetille YleX:ää edeltäneen Radiomafian musiikkiohjelmia ja millaisen vaikutuksen The ProdigynNo Good -kappale nuoreen Koivistoon teki.

– Oli pakko melkein juosta ympäri olohuonetta. Se oli niin ihmeellinen kappale, kun se tuli.

Uudessa ohjelmassa on tarkoitus tutustua vaihtoehtomusiikkiin genrerajoihin katsomatta. Koivisto sanoo vierastavansa skeneilyä ja sääntörakenteiden kasaamista musiikin ympärille.

– Olen aina ollut musiikkiliberaali, ja tämä ohjelma on jatkumoa sille asenteelle. Musiikin muodolla ja tyylillä ei ole mulle merkitystä. Se voi olla vaikka hc-punkkia tai uutta räppiä.

– Mä olin jo junnuna sellainen tyyppi, joka kuunteli skeittipunkkia ja teknoa. Mun kaikki tekeminen on aika vaistomaista, mutta olen myös halunnut haalia laajemman ja laajemman näkemyksen musiikista.

Mistä sitten uudessa vaihtoehtomusiikissa on Koiviston mukaan kyse? Indie ja vaihtoehtoinen ovat termeinä niin laajoja, että niiden merkityksistä väittelemiseen voisi käyttää vaikka yhden kaksituntisen radio-ohjelman jakson.

Koiviston mukaan kyse enemmän tavasta tehdä musiikkia kuin siitä, miltä lopputulos kuulostaa. Vaihtoehtoinen musiikki voi poiketa valtavirrasta sekä taiteellisesti että asenteellisesti.

– Oon aina ollut aika allerginen lokeroinnille. Jos joku koittaa tunkea mua tai mun musiikkia johonkin lokeroon, mulle tulee siitä aina vahva vastareaktio.

Koiviston mielestä Suomessa tehdään paljon mielenkiintoista kokeellista musiikkia ja esimerkeiksi hän nostaa sellaisia yhtyeitä kuin M, Lau Nau, Cats of Transnistria ja Karina.

– Karinan viime vuonna julkaisema Bambi-kappale pisti mut vähän sekaisin, koska se on mielestäni kaunein kotimainen biisi viime vuodelta. Se soundi on häkellyttävä, koska se ei kosiskele oikein ketään.

Toinen Koivistoon erityisen vaikutuksen tehnyt kotimainen artisti on räppäri View, jonka visio on hänen mielestään poikkeuksellisen omaperäinen ja karismaattinen paketti jopa kansainvälisessä vertailussa.

Vaihtoehto valmiiksi pureskellulle musiikille

Tulevaa ohjelmaa Miikka Koivisto luonnehtii oppaaksi ja portiksi uuden vaihtoehtoisen musiikin maailmaan.

– Toivon, että ihmiset löytävät ohjelman kautta sellaista uutta musiikkia, jota he eivät koskaan aiemmin ole kuulleet.

"Jos joku koittaa tunkea mua tai mun musiikkia johonkin lokeroon, mulle tulee siitä aina vahva vastareaktio", Miikka Koivisto kertoo. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Koivisto haluaa, että hänen uusi ohjelmansa herättäisi ihmisissä reaktioita – hyvässä ja pahassa. Häntä kiehtoo kuuntelijoiden koettelu sen suhteen, miten kokeellista musiikkia voisi soittaa.

– Se, että joku suuttuu siitä musiikista, mitä soitan saattaa olla yhtä tärkeä reaktio kuin se, että joku ihastuu.

Koivisto ajattelee, että yleisö kaipaa enemmän vaihtoehtoista sisältöä. Erityisesti sosiaalisen median tapa tasapäistää sisältö helppoon virrassa selattavaan muotoon alkaa kyllästyttää yleisöä.

– Ihmiset alkavat olla kypsiä kädenlämpöiseen musiikkiin, jossa kaikki on helppoa ja pureskeltua. Tuntuu, että ollaan tällä hetkellä jossain murrosvaiheessa.

Koiviston mielestä Suomessa tehdään tällä hetkellä paljon mielenkiintoista kokeellista musiikkia. Päällimmäisenä hän nostaa esiin nuorten räppiskenen, jota on kutsuttu myös uudeksi punkiksi ja innostuu pohtimaan skenen yhtäläisyyksiä punk-musiikin nousuun.

– Jossain määrin se on uusi punk, jos on keikkapaikallinen nuoria tyyppejä täynnä energiaa heilumassa moshpitissä, kun aloittelevat tyypit esittävät musiikkia, joka on enemmän tai vähemmän tehty fiiliksellä kuin harkinnalla.

Kirkkaan oranssit housut johtivat ensimmäiseen bändiin

Miikka Koivisto kuvailee itseään ajautujaksi, joka on kulkenut sattuman ja vaiston varassa asiasta aina seuraavaan. Samalla periaatteella Koivisto päätyi ensimmäistä kertaa bändiin.

– Yläasteella isommat pojat, joilla oli autotallibändi, bongas mut koulusta. He sanoivat, että tule laulamaan meidän bändiin, koska näytin sopivalta tyypiltä. Varmaan se johtui mun housuista.

Hetkinen, millaisista housuista oikein on kyse?

– Mulla oli paljon sellaisia jättimäisiä housuja. Ne oli sellaiset kirkkaan oranssit housut, jotka mulla silloin oli, Koivisto nauraa.

Ilman aiempaa kokemusta soittamisesta tai laulamisesta Koivisto vain ajautui mukaan bändiin.

– Mun on yleensäkin todella vaikea kieltäytyä asioista ja se on johdattanut mua tämän elämän varrella enemmänkin.

Koiviston on vaikea edes kuvitella, mitä tekisi, jos ei olisi ajautunut musiikin pariin. Koivistoa naurattaa, ettei edes tiedä mistään muusta kuin musiikista.

– Enkä mä ole edes hirveän lahjakas siinä! En edelleenkään osaa soittaa mitään instrumenttia kunnolla tai ymmärrä kauheasti soinnuista tai sävelasteista.

Puutteelliset taidot Koivisto on korvannut määrätietoisella asenteella, sillä mikään muu ei ole kiinnostanut samalla tavalla kuin musiikki.

Jostain syvältä sisältä kumpuavan pakon sanelemana hän on puskenut itsensä tekemään musiikkia, puhumaan musiikista, esittämään musiikkia ja jatkuvasti pyörimään musiikin ympärillä.

Miikka Koiviston ohjelma alkaa maanantaina 5. helmikuuta kello 20.

Lue lisää:

Lue lisää myös muista YleX:n uusista musiikkiohjelmista ja juontajista.

Sonny ja Matti 8 aloittavat uuden bassomusiikin ohjelman juontajina YleX:llä.

Teppo Vapaus aloittaa YleX:n uuden rockmusiikin erikoisohjelman: “Rockin kuolema on emävale.”

Eturivin DJ Rony Rex aloittaa YleX:n uuden elektronisen musiikin erikoisohjelman – Lähetyksiinsä hän tuo aidon klubitunnelman.