Hyppää pääsisältöön

Eturivin DJ Rony Rex aloittaa YleX:n uuden elektronisen musiikin erikoisohjelman – Lähetyksiinsä hän tuo aidon klubitunnelman

“Musiikin kuratoinnille ja syväluotaamiselle on enemmän tarvetta kuin koskaan, koska tärkeimpien uusien juttujen löytäminen vie paljon aikaa", Rony Rex sanoo.

Rony Rex. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Rony Rex on tullut tunnetuksi Suomen eturivin DJ:nä, joka on jo vuosikausia soittanut DJ-keikkoja ja järjestänyt klubitapahtumia.

Vasta viime vuonna hän julkaisi ensimmäisen kappaleensa Sticky Fingers, joka nousi heti julkaisupäivänään iTunesin kärkeen.

Seuraavaksi hän aloittaa 7. helmikuuta alkaen uuteen vaihtoehtoiseen klubimusiikkiin keskittyvän ohjelman, joka on kuultavissa Areenassa ja YleX:llä. Joka keskiviikkoilta Rony Rex tarjoaa syväluotauksen modernin elektronisen musiikin maailmaan ja aitoa klubitunnelmaa suorassa lähetyksessä.

Rony Rex valittelee olevansa hivenen myöhässä tapaamisesta. Taksikuski oli ollut juttutuulella, eikä Rex kehdannut kiirehtiä. Hän sanoo, ettei halunnut pilata kuskin hyvää flow’ta.

Helsingin Talvipuutarhassa on levollinen ja raukea tunnelma. Rony Rex valitsi puutarhan tapaamispaikaksi, koska kiireisen elämäntyylin keskellä hän haluaa välillä vetäytyä hiljaisempaan ympäristöön.

– Tämä on rauhallinen paikka hälinän keskellä. Ajattelin tätä sellaiseksi hyväksi zen-keitaaksi, Rex naurahtaa.

Kiireinen Rony Rex on viime vuodet ollut.

Erityisesti tulevan julkaisun viimeistely on vienyt aikaa. Sen ohella hän on pitänyt keikkakalenterinsa täynnä ja juontanut radio-ohjelmaa Bassoradiossa.

Käy raskaaksi, kun on jatkuvasti tekemässä jotakin, Rex sanoo. Kiireinen elämäntapa kaipaa vastapainoksi rauhoittumista edes pieneksi hetkeksi. Silloin myös luovuus kukkii.

– Olen huomannut, että luovuuden ja uusien ideoiden löytäminen, paranee huomattavasti, jos ympäristö ohjaa myös mieltä rauhoittumaan. Kun mieli tyhjentyy, sinne mahtuu paljon uutta.

Vähitellen Rex on kivunnut urallaan ruohonjuuritasolta kohti suurempia DJ-keikkalavoja ja ulkomaan kiertueita. Hän kertoo etenevänsä aina etapista seuraavaan.

– Mulla on tapana alkuvuodesta tehdä itselleni lista siitä, mitä haluan seuraavan vuoden aikana saavuttaa. Pidemmän ajan tavoitteena on näin kevyesti sanottuna että pystyisin elämään tällä loppuun asti.

Rony Rex on tuttu erilaisista tempauksistaan. Hän on tehnyt DJ-keikkoja esimerkiksi lentokoneessa ja yhtäjaksoisesti 24 tunnin ajan Suomen itsenäisyyspäivänä 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Rex kertoo, että on jo pidempään toivonut, että pääsisi tekemään lähetyksen täällä Talvipuutarhassa Helsingissä.

Kaksituntinen klubikeikka suorana radiosta

Rony Rex kuvailee ohjelmaansa studiosta soitetuksi kahden tunnin keikaksi, jolla on kommentaariraita. Hän haluaa tuoda aidon klubitunnelman sinne, missä ohjelmaa ikinä kuunnellaankaan.

Ohjelmassaan Rony Rex aikoo luoda eturintaman katsauksen uuteen klubimusiikkiin ja esittää kuuntelijoille, mikä on kiinnostavinta juuri nyt. Hän haluaa näyttää, millaista musiikkia löytyy pintaa syvemmältä.

– Uuden ison EDM-aallon tuleminen ja meneminen on nostanut paljon uusia tekijöitä pintaan ja vapauttanut tilaa uusille virroille. Haluan yhdistää nämä kiinnostavimmat uudet virtaukset kahden tunnin pakettiin.

Rony Rex uskoo, että ihmiset ovat kiinnostuneita musiikin kuratoinnista, koska uutta musiikkia julkaistaan jatkuvalla syötöllä. Se on näkynyt esimerkiksi Spotify-soittolistojen suosiona.

– Musiikin kuratoinnille ja syväluotaamiselle on enemmän tarvetta kuin koskaan, koska tärkeimpien uusien juttujen löytäminen vie paljon aikaa.

Keikoillaan Rony Rex nauttii vuorovaikutuksesta, joka muodostuu yleisön kanssa.

DJ seuraa tarkasti ihmisten reaktioita ja ammentaa itselleen energiaa yleisöstä. Vastavuoroisesti hän haluaa tartuttaa oman hyvän tunnelmansa yleisöön.

– Parasta on huomata, kun yleisö lähtee täysillä mukaan ja saa kiinni tarinasta jota rakennan keikan aikana.

Rony Rex haluaa näyttää, millaista klubimusiikkia löytyy pintaa syvemmältä. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Radiossa DJ ei kuitenkaan pysty olemaan samalla tavalla yhteydessä yleisöönsä kuin klubikeikalla. Se on haaste, joka Rony Rexiä erityisesti kiinnostaa radiotyöskentelyssä.

– Toivon, että se energia, joka mulla on tarttuu myös kuuntelijoihin radioaaltojen välityksellä.

Vaikea kuvitella, ettei energia tarttuisi. Pelkästään haastattelutilanteessa on helppo innostua, kun Rex silmät kiiltäen innostuu puhumaan uudesta house-musiikista ja tulevasta ohjelmastaan.

Kikkailua tunnetilojen kanssa

Rony Rex kertoo musiikin herättäneen hänessä aina voimakkaita tunnereaktioita.

Jos kotivideoarkistoja lähdettäisiin kaivelemaan, sieltä varmasti löytyisi materiaalia nuoresta Rony Rexistä joraamassa Mikko Alatalon tahdissa olohuoneessa.

DJ-elämään hän sai ensikosketuksensa lukioikäisenä. Ensimmäinen keikka kotibileissä päättyi siihen, että tietokone hajosi ja stereot alkoivat sulaa.

Rony Rex huomasi, että musiikilla hän voi kikkailla omien tunnetilojensa kanssa.

– Aloin miettiä, jos voin vaikuttaa omiin fiiliksiini tunnistamalla kohdat ja biisien vaihdot, jotka vaikuttavat muhun, voisin tehdä myös yleisölle samalla tavalla.

Puhuessaan keikoistaan ja musiikista Rony Rex mainitsee useaan kertaan yhteisöllisyyden.

Yhdeksi elävästi mieleenpainuneista kokemuksistaan musiikin parissa hän kertoo ensimmäisen vierailunsa Berliinin kuuluisalla Berghain-klubilla. Ei siksi, että kyse on elektronisen musiikin mekasta, vaan paikan ainutlaatuisen tunnelman vuoksi.

– Siellä se musiikin mahdollistama yhteisöllisyys, jota itsekin pyrin luomaan omilla keikoillani, oli täysin toisella tasolla. Ajattelin, että tätä se parhaimmillaan voi olla.

– Mun mielestä hyvä DJ pyrkii yhdistämään ihmisiä ja laittaa itsensä likoon, joka kerta. Se lähtee siitä, että ensin nappaan yksilöt mukaan ja sen jälkeen pyrin tekemään sellaisen kollektiivisen tilan, että kaikki on samassa botskissa.

Rex sanoo herkkyyden erilaisten tilanteiden ja tunteiden tunnistamiselle olevan valttia DJ:lle.

– Oon aika herkkä ihminen, koen musan ja ihmisten välisen yhteyden tosi vahvasti. Se romantiikka tässä hommassa on mulle juuri yhteyksien mahdollistamisessa.

Rony Rexin ohjelma alkaa keskiviikkona 7. helmikuuta kello 20.

Lue lisää:

Rony Rex on myös yksi YleX:n vuoden 2018 läpimurtoartisteista.

Lisää Rony Rexin uran alkuvaiheista voit lukea aikaisemmasta artikkelistamme.

Lue lisää myös muista YleX:n uusista musiikkiohjelmista ja juontajista.

Disco Ensemblen laulaja Miikka Koivisto aloittaa YleX:n vaihtoehtomusiikin erikoisohjelman: “Ihmiset alkavat olla kypsiä kädenlämpöiseen musiikkiin”.

Sonny ja Matti 8 aloittavat uuden bassomusiikin ohjelman juontajina YleX:llä.

Teppo Vapaus aloittaa YleX:n uuden rockmusiikin erikoisohjelman: “Rockin kuolema on emävale.”

Eturivin DJ Rony Rex aloittaa YleX:n uuden elektronisen musiikin erikoisohjelman – Lähetyksiinsä hän tuo aidon klubitunnelman.