Hyppää pääsisältöön

Prisma: Lemmikkien villi sydän – Aina valmiina seikkailuun!

Lemmikkejä kohdellaan usein perheenjäseninä, mutta niillä on villi maailmansa, jota tuskin tunnistaisimme.
Koira on aina valmiina seikkailuun. Lemmikkejä kohdellaan usein perheenjäseninä, mutta niillä on villi maailmansa, jota tuskin tunnistaisimme. Kuva: John Downer Productions 2015 Yle TV1,koira,villakoirat,Pariisi,Prisma: Lemmikkien villi sydän

TV1 keskiviikkoisin 27.6. - 4.7.2018 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaisin klo 15.50 ja tiistaisin klo 22.35
Areenassa 7 päivää

Onko sinulla lemmikkiä? Oletko miettinyt, minkälainen villi menneisyys lajilla on? Luuletko, että ymmärrät lemmikkiäsi?

BBC:n kaksiosaisessa dokumentissa uudet kuvaustekniikat paljastavat lemmikkien luonnolliset vaistot.

Koira kesyyntynut 30 000 vuotta sitten

Lemmikkejä kohdellaan usein perheenjäseninä, mutta niillä on villi ja salainen maailma, jota tuskin tunnistaisimme.

Esimerkiksi koiran kesyyntymisestä on jo 30 000 vuotta. Silti koiranpentujen telmiminen valmentaa niitä luonnossa selviytymiseen.

Lemmikit ovat sopeutuneet elämään kodeissamme ja pitämään meille seuraa. Vaikka lajin kesyyntymisestä olisi tuhansia vuosia, sillä voi olla takanaan miljoonia vuosia villieläimenä.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Lemmikkejä kohdellaan usein perheenjäseninä, mutta niillä on villi maailmansa, jota tuskin tunnistaisimme.
Lemmikkejä kohdellaan usein perheenjäseninä, mutta niillä on villi maailmansa, jota tuskin tunnistaisimme. Kuva: John Downer Productions 2015 Yle TV1,Prisma: Lemmikkien villi sydän

Luonnon muovaamia

Osa ihmisen lemmikeistä oli alun perin voimakkaita ja älykkäitä saalistajia. Toiset taas valppaita ja vikkeliä saaliseläimiä. Alkuperästään riippumatta ne elävät nyt ihmisten parissa. Niiden käyttäytymismallit ovat kuitenkin muovautuneet luonnossa.

Sarjassa tavataan muun muassa joukko lemmikkikoiria, taipuisia kissanpentuja, loikkivia kaninpoikasia, puhuva undulaatti sekä urheiluhullu hamsteri.

Dokumenttisarjan tekijät ovat aikaisemmin kuvanneet piilokameroilla pingviinejä. Dokumenttisarja Pingviinit piilokamerassa on esitetty 2014 Avarassa luonnossa.

Pets – Wild At Heart. Tuotanto: BBC, Britannia, 2015. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran helmikuussa 2018.

Keskustele
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.