Hyppää pääsisältöön

Shortdox 2018 - henkilökohtainen on poliittista!

Pipopäinen mies istuu seinättömässä huussissa kevättalvella.
Korpijournalisti Sampsa Oinaala juttureissulla Talvivaaran kaivosalueella Pipopäinen mies istuu seinättömässä huussissa kevättalvella. Kuva: Tommi Taipale Talvivaara,kaivostoiminta,kuivakäymälä,Sampsa Oinaala

Kolmatta vuotta peräkkäin järjestettävä yhteispohjoismainen lyhytdokumenttikilpailu Shortdox antaa tilaa ja julkaisualustan erityisesti uusille, nuorille tekijöille.

Tänä vuonna teemaa tai aihetta ei ole määritelty, vaan kukin osallistuja saa määritellä itse mitä teemoja tai aiheita haluaa käsitellä radiodokumentin, radioesseen tai vaikkapa audiorunon muodossa. Kansallista audiokisaa tuomaroimaan on tänäkin vuonna valittu sekalainen sakki oman alansa ja aihealueensa huippuasiantuntijoita.

Oma ääni

Fanni Noroila on teatteritaiteen maisteriksi valmistunut näyttelijä, räppiyhtye SOFAn toinen jäsen, esitysten tekijä, LES POXXX-taidekollektiivin perustajajäsen, aloitteleva vloggaaja ja feministi.

Polkkatukkainen nuori nainen katsoo raukean röyhkeästi suoraan kameraan
Fanni Noroila Polkkatukkainen nuori nainen katsoo raukean röyhkeästi suoraan kameraan Kuva: Bettina Lamspringen näyttelijät,Shortdox 2018

-Kuulijana ja tuomarina minua ei niinkään kiinnosta töiden muotoseikat tai tekniikka - minua liikuttaa enemmän tekijän oma ääni ja visio, oli se kuinka epäkonventionaalinen tahansa. Rehellisyys, herkkyys, rosot, tarkat havainnot sekä uusien ajatusten äärelle rohkeasti pyrkiminen saavat minut syttymään ja inspiroitumaan. Kun tekijä on kosketuksissa omaan intohimoonsa, yleensä pienetkin havainnot kasvavat isoiksi ja vaikuttaviksi, jopa yhteiskunnallisiksi. Henkilökohtainen on poliittista!

-Oman äänen löytämisen prosessissa tuskin koskaan tulee valmiiksi, mutta itselleni on toiminut pysähtyminen ja kysymysten kysyminen; Mikä on minulle tärkeää? Millaisessa maailmassa haluaisin elää? Mikä saa minut liikuttumaan, mikä minua naurattaa? Mistä viimeksi olin todella vihainen? Mitä maailmassa tapahtuu, ja mitä se minussa herättää? Mikä kiinnittää huomioni?

Teksti ja dramaturgia

Kirjailija, kouluttaja ja filosofian tohtori Mia Franck on aina ollut kiinnostunut erilaisista tarinankerronnan muodoista.

Mia Franck nojaa kädet puuskassa seinään ja katsoo intensiivisesti kameraan.
Mia Franck Mia Franck nojaa kädet puuskassa seinään ja katsoo intensiivisesti kameraan. Kuva: Bild: Robert Seger/Moment Mia Franck (kirjailija),Shortdox 2018

-Työskentelen tekstin kanssa eri tavoin. Usein puhun muiden kirjoittamista teksteistä luovan kirjoittamisen kursseilla, kouluissa, kirjastossa jne. Kuuntelen tekstejä. Haluan kuulla miten sanat ja lauseet ovat tavoittaneet tunteet. Miten kieli voi olla kuva, tuoksu tai ääni. Ja miltä sanat maistuvat.

-Toivon että löydän Shortdoxista teoksia, jotka liikuttavat minua. Eli sellaista sisältöä, joka kertoo tarinan ja auttaa minua ymmärtään toisenlaisen näkökulman, ja on jotenkin henkilökohtainen.

Sisältö ja radiofonia

Sampsa Oinaala on 39-vuotias radiokriitikko, dokumentaristi ja korpijournalisti, joka asuu Valtimolla Pohjois-Karjalassa. Hän on kirjoittanut radiosta Helsingin Sanomissa vuodesta 2009. Vuoden freelancejournalistiksi vuonna 2011 valittu Oinaala tekee myös narratiivisia reportaaseja Suomen syrjäseuduista valtakunnallisiin lehtiin.

Sampsa Oinaala ostamassaan Lehtolan tilan rintamamiestalossa Valtimon Rasimäen kylässä.
Sampsa Oinaala Sampsa Oinaala ostamassaan Lehtolan tilan rintamamiestalossa Valtimon Rasimäen kylässä. Kuva: Tommi Taipale Pohjois-Karjala,rintamamiestalot,Sampsa Oinaala

-Pontimena työhöni on inhimillinen uteliaisuus. Jokaisella ihmisellä on kiinnostava tarina. Mitättömiltä tuntuvillakin asioilla voi olla suuria merkityksiä. Shortdox-töiltä odotan ajatuksia herättäviä sisältöjä ja korvia kutkuttavaa radiofonista ilmaisua.

Huom!

Mikäli haluat osallistua Shortdox 2018 -kisaan ja saada oman äänesi kuuluville klikkaa tästä ohjeisiin!
Osallistumisaikaa on helmikuun 2018 loppuun asti.