Hyppää pääsisältöön

Teppo Vapaus aloittaa YleX:n uuden rockmusiikin erikoisohjelman: “Rockin kuolema on emävale”

Muusikko-kirjailija Teppo Vapaus tarjoilee rockmaailman kuumimmat uutuudet YleX:llä 8. helmikuuta alkaen.

Teppo Vapaus. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Teppo Vapaus ei peittele innostustaan, kun hän kertoo suunnitelmistaan uutta viikoittaista rockshow’taan varten. Teppo Vapauden ohjelma on kuultavissa Areenasta ja YleX:llä torstaisin 8. helmikuuta alkaen.

– Kaksi tuntia viikossa on tarkoitus kuunnella Suomen ja maailman parasta rockia juuri nyt. Tarinoita tulee myös piisaamaan, sillä kaikkein hulluimmatkin rockmaailman hahmot kutsutaan studioon vieraiksi, Vapaus lupaa.

Teppo Vapaus on tehnyt musiikkia ja kiertänyt keikkalavoja sooloartistina. Viime vuonna hän julkaisi Lurjus-nimisen albumin. Yhteensä erilaisia keikkoja on takana noin 700. Päivissä se on laskettavissa lähes kahdeksi vuodeksi. Vapaus on myös kirjoittanut road trip -henkisen kirjan Herra Ylpön sydän ja työskennellyt kolumnistina sekä toimittajana Soundi-lehdessä. Vuosi sitten hän perusti Nälkä.fi-verkkolehden, joka keskittyy syväluotaavaan musiikkijournalismiin.

Lähes kaksi vuosikymmentä musiikin parissa on kerryttänyt Vapaudelle monipuolista näkemystä ja kokemusta.

– Rockmusiikki aiheuttaa mulle päivittäin arkista euforiaa. Olen kiitollinen, että olen seonnut rockin maailmaan. Se on pelastanut mut opiskelulta ja rehellisen työn tekemiseltä.

“Haluan tarjota pimeillä rock-klubeilla poreilevia juttuja suuremmalle yleisölle”

Rockmusiikissa on Vapauden mukaan kyse paljon muustakin kuin kuulemastamme ääniraidasta. Ääniraitojen taustalla on kiehtovia ihmisiä, joilla on monenlaisia taustoja ja syitä tehdä musiikkia.

– Haluan kertoa näiden muusikoiden maailmasta ja siitä, mitä kaikkea taiteen takana on. Mitkä ovat ne impulssit, jotka saavat meidät tekemään lauluja? Miksi musiikki on meille niin tärkeää, että luomme sitä vuodesta toiseen?

Vapaus arvelee, ettei vastaavaa radio-ohjelmaa ole rockin saralla vähään aikaan Suomessa kuultu. Tarkoitus ei ole kuitenkaan keksiä pyörää uudelleen, vaan tehdä ohjelmaa kovalla intohimolla.

– Haluan tarjota pimeillä rock-klubeilla poreilevia juttuja suuremmalle yleisölle ja jakaa tietoa siitä, kuinka hyvää rockia maailmassa tehdään.

Vapaus toivoo, että ohjelman myötä hänen ja kuuntelijoiden välille syntyisi vahva keskusteluyhteys. Juontaja ei halua nousta portinvartijan kaltaiseksi rokkipoliisiksi, vaan kertoo enemmänkin tarjoavansa yleisölle ehdotuksia siitä, mikä rockissa on juuri nyt kiinnostavaa.

“Rockin kuolema on emävale”

Teppo Vapauden mielestä suomalaisen rockmusiikin marginaalissa tapahtuu juuri nyt mielenkiintoisia asioita.

Esimerkkeinä hän nimeää suomalaiset yhtyeet Huora ja Ursus Factory. Vapauden mukaan yhtyeiden musiikki on täydellisesti epäkelpoa radioiden soittolistamuottiin, mutta keikoilla ne resonoivat yleisössä uskomattomalla tavalla.

– Miten voi olla, että vaikka striimimäärät ovat yhtyeillä pienet, niin keikalle mennessä tupa on täynnä, hiki lentää ja jengi pomppii pää katossa? Se pieni porukka, joka diggaa niistä haluaa jokaikinen mennä niiden joka ainoalle keikalle. Tällaisia ilmiöitä haluan nostaa.

Klisee rockin kuolemasta saa Vapauden turhautumaan. Hänen mukaansa se, mikä mediapinnassa näkyy ei kuvasta lainkaan sitä, mitä pinnan alla tapahtuu. Syntyy mielikuva kuolleesta genrestä, koska se ei esiinny median valokeilassa. Kuitenkin samaan aikaan Suomessa ja maailmalla yhtyeet tekevät mittavia kiertueita suurille yleisöille.

– Rockin kuolema on emävale. Se on vain kadonnut median näkyvästä kärjestä, kun on tullut uudenlaisia trendaavia ilmiöitä.

Vapaus kuitenkin myöntää, että erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana rockmusiikki on jäänyt varjoon. On totta, että rapin ja urbaanin popin kentältä on tullut enemmän kiinnostavia, kokeilevia ja relevantteja artisteja, joilla on ollut enemmän rohkeutta.

– Rock on näyttäytynyt konservatiivisena, eikä ole syntynyt uusia Jim Morrisoneja, Janis Joplineja ja Kurt Cobaineja.

"Rockmusiikki on pelastanut mut opiskelulta ja rehellisen työn tekemiseltä", Teppo Vapaus sanoo. // Kuva: YleX / Juuli Aschan

Tilanne alkaa kuitenkin olla vähitellen erilainen. Rock on jo pitkään ollut poissa huomion keskipisteestä, mikä on luonut nuorille ja uusille muusikoille täysin vapaan pelikentän.

– Ne voivat tehdä ihan mitä vaan, koska ne eivät edes odota pääsevänsä pinnalle. Silloin voi syntyä todella kiinnostavia taiteellisia ja musiikillisia ilmiöitä.

Esimerkiksi Vapaus nostaa kanadalaisen Cleopatrick-yhtyeen, joka loppuvuodesta julkaisi kappaleen Hometown. Kappale on 19-vuotiaiden kaverusten avautuminen siitä, miten kyllästyneitä he ovat pieneen ja pysähtyneeseen kotikaupunkiinsa. “But my hometown only makes me feel alone”, biisissä lauletaan.

– Jos näiden kavereiden sävelkynä osuu oikealla ajoituksella oikeaan paikkaan, niin voi tapahtua ihmeellisiä ja kiinnostavia asioita. Hometown on jo lupaus siitä. Bändistä voi kasvaa vaikka se kauan odotettu uusi Nirvana.

Rock loi Teppo Vapauden identiteetin, ja nyt hän haluaa julistaa sen sanomaa

The Doors, Nirvana, Placebo ja HIM. Siinä neljä nimeä rockmusiikin kaanonista, jotka jättivät jälkensä teini-ikäiseen Teppo Vapauteen. Vaikka kaikki artistit ovat vähän eri aikakausilta, ne tulivat Vapauden tietoisuuteen samoihin aikoihin ja sysäsivät hänet sisään rockin maailmaan.

– Herkässä iässä samaistuin siihen musiikkiin, maailmaan ja kuvastoon. Koko mystiikkaan. Tunnistin itseni ja aloin määritellä omaa identiteettiäni sen kautta.

Rockmusiikista muodostui vähitellen elämäntapa, jonka parissa hän on myös elättänyt itsensä.

– Rockin intohimoinen diggailu on inspiroinut mut seuraamaan rockia, tekemään omaa musiikkia ja kirjoittamaan bändeistä. Mun on pakko tehdä tätä. Nyt mulla pyörii noin 200 biisin paletti tätä ohjelmaa varten. Tulen tarvitsemaan teidän jeesiä valintoja tehdessä!

Teppo Vapauden viikoittainen uuden rockmusiikin ohjelma alkaa torstaina 8. helmikuuta kello 20.

Lue lisää:

Lue lisää myös muista YleX:n uusista musiikkiohjelmista ja juontajista.

Disco Ensemblen laulaja Miikka Koivisto aloittaa YleX:n vaihtoehtomusiikin erikoisohjelman: “Ihmiset alkavat olla kypsiä kädenlämpöiseen musiikkiin."

Sonny ja Matti 8 aloittavat uuden bassomusiikin ohjelman juontajina YleX:llä.

Eturivin DJ Rony Rex aloittaa YleX:n uuden elektronisen musiikin erikoisohjelman – Lähetyksiinsä hän tuo aidon klubitunnelman.