Hyppää pääsisältöön

Atso Almila: Suomalaisten kapellimestarien taustalla Panulan videoinnit

kapellimestari Atso Almila
kapellimestari Atso Almila Atso Almila

Miksi Suomi on tuottanut niin huiman määrän hyviä kapellimestareita? Jorma Panula, uusin tekniikka ja elävä harjoitusorkesteri, vastaa kapellimestari, professori Atso Almila.

Hannu Lintu, Esa-Pekka Salonen, Jukka-Pekka Saraste, Sakari Oramo, Okko Kamu, Susanna Mälkki, Santtu-Matias Rouvali... Ja Atso Almila.

Sibelius-Akatemian kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professorina vuodesta 2013 toiminut Almila oli hänkin aikanaan Jorma Panulan oppilas.

– Meille sattui uskomattoman hyvä tuuri, kun saimme tähän maahan Jorma Panulan, hän sanoo. – Hän otti heti 70-luvulla opetuksessa käyttöön uusinta tekniikkaa.

Heti kun se oli mahdollista, alkoi Jorma Panula käyttää opetuksessa videokameroita. Hän kuvasi kapellimestariopiskelijoita johtamassa orkesteria.

Omat virheet joutui näkemään lahjomattomalla tavalla. Oli turha selitellä, ettei heilunut kuin heinämies, kun omat maneerit näkyivät selvästi ruudulta.

Meille sattui uskomattoman hyvä tuuri, kun saimme tähän maahan Jorma Panulan.

– Johda vain käsillä ja pidä suu kiinni, siteeraa Almila Panulaa.

Toinen selitys laadukkaalle suomalaiselle kapellimestarikoulutukselle oli ja on se, että opiskelijalla on Sibelius-Akatemissa heti johdettavanaan elävä orkesteri.

– Se on maailmalla aika harvinaista, sanoo Almila. – Myös Suomessa opiskelleet ulkomaiset kapellimestarit ovat pärjänneet hyvin omissa maissaan, vaikkemme heistä kovin paljon välttämättä kuulekaan. Sibelius-Akatemia on hyvä koulu, joka voi paksusti.

Parhaillaan on käynnissä Sibafest, Sibelius-Akatemian viikon mittainen tapahtuma, jonka taiteellisena johtajana Atso Almila toimii. Tapahtumin ja konsertein esitellään talon toimintaa.

Festivaalin päätöspäivänä 3. helmikuuta pianotaiteilija Janne Oksanen esittää Toivon Kuulan koko pianotuotannon. Saman illan päätöskonsertissa kuullaan Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria, Atso Almilan johtamana.

KATSO KOKO LÄHETYS Yle Areena

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän