Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Uusi sähköpostiosoite on helppo hankkia – tässä ohjeet Gmail-, Outlook- ja Yahoo-tilin luomiseen

Kirjekuori hiukan avattuna.
Kirjekuori hiukan avattuna. Kuva: Lucas George Wendt / Unsplash Digitreenit,Yle Oppiminen,sähköposti,Gmail,Yahoo!,iCloud,Email,Outlook

Oma sähköpostiosoite on nykyään suorastaan välttämättömyys. Ilman meiliosoitetta digipalvelujen käyttäminen ei oikein onnistu. Tiesithän, että sähköposteja voi hyvin olla useita – eri käyttötarkoituksiin.

Uuden sähköposti- eli meilitilin hankkimiseen voi olla monia syitä. Vanha sähköpostisi on ehkä täyttynyt roskapostista tai käyttämääsi meilipalvelua ei enää ylläpidetä.

Joskus kahden tai useamman sähköpostin käyttäminen on järkevää. Yhden voit säästää tärkeimpiin palveluihin, esimerkiksi viranomaisille ja operaattoreille. Toista voit käyttää sellaisissa palveluissa, joista tulee todennäköisesti roskapostia.

Tärkein sähköpostitilisi voi myös mennä jumiin, esimerkiksi jos salasana hukkuu. Jos olet laittanut päätilisi asetuksiin varalle toisen meiliosoitteen, pääset sen avulla palauttamaan ykköstilisi.

Voit myös pitää yhdellä sähköpostitilillä oikean nimesi (maija.meikalainen@mail.fi) ja toisessa käyttää keksittyä nimimerkkiä.

Jos nimesi ei ole todella harvinainen, yhdistelmä etunimesi.sukunimesi on todennäköisesti jo varattu. Kokeile lisätä nimeen vaikka numeroita tai lisäkirjain. Jos siis matti.virtanen@hotmail.com on varattu, voit kokeilla muotoja matti.virtanen1@hotmail.com tai matti.p.virtanen@hotmail.com. Meilipalvelut tarjoavat myös valmiita nimiehdotuksia.

Sähköpostin avulla pidät huolta salasanoistasi

Tarvitset sähköpostiosoitteen, jotta pystyt rekisteröitymään eli luomaan oman tilisi erilaisiin palveluihin – vaikkapa puhelinoperaattorisi tai sähköyhtiösi asiakassivuille. Sähköpostin avulla asioit, mutta pidät myös huolta palveluihin luomistasi salasanoista. Unohtuneet salasanat voit vaihtaa ja varmistaa sähköpostin avulla.

Sähköpostisi salasana on kriittinen lenkki

Koska kirjaudut meiliosoitteellasi niin moneen paikkaan, meilisi oman salasanan on oltava erityisen turvallinen. Älä käytä samaa salasanaa missään muualla.

Kaksivaiheinen tunnistus on myös oiva turva sähköpostitilin käyttöön. Monissa meilipalveluissa, kuten Google-tilillä se on jo pakollinen.

Sähköpostitilien tarjoajia on runsaasti. Tässä jutussa esittelemme kolme suosittua ja ilmaista vaihtoehtoa: Outlook, Gmail ja Yahoo. Ilmaisuus on toki suhteellista, sillä palvelut rahoitetaan mainoksilla ja keräämällä käyttäjistä tietoa.

Kaikkia kolmea voi käyttää nettiselaimella tai sovelluksen kautta.

1. Microsoft Outlook

Outlook-sähköpostipalvelun logo.
Outlook-sähköpostipalvelun logo. Digitreenit,Email,sähköposti,Microsoft Outlook,Outlook
  1. Mene Outlookin sivuille.
  2. Paina Luo maksuton tili.
  3. Ehdota sähköpostiosoitetta. Ohjelma kertoo, mikäli nimi on jo käytössä. Päätteen @outlook.com vaihtoehtona saattaa olla pääte @hotmail.com. Valitse kumpi vain.
  4. Paina Seuraava.
  5. Täydennä nimi ja syntymäaika.
  6. Ratkaise tehtävä, joka tunnistaa, että olet oikea ihminen etkä (ro)botti.
  7. Tilisi on valmis!

Tilille kannattaa lisätä myös puhelinnumero, jotta saat tilin haltuusi salasanan unohtuessa. Teet sen tilin asetuksissa kohdassa Omat tiedot.

Outlook-sähköpostitilisi on samalla Microsoft-tili. Saat käyttöösi myös kalenterin ja muita Microsoft-tilin palveluja.

Kuvakaappaus Microsoft-tilin luontilomakkeesta.
MIcrosoftin sähköpostissa voit yleensä valita päätteeksi @outlook.com tai @hotmail.com. Kuvakaappaus Microsoft-tilin luontilomakkeesta. Digitreenit,Microsoft,sähköposti,Microsoft Outlook,Sähköpostitili

2. Google Gmail

Gmailin logo.
Gmailin logo. Digitreenit,Gmail,Google,sähköposti,Email
  1. Mene Googlen sivulle.
  2. Luo Google-tili. Google-tilin voi luoda myös jo olemassa olevalla sähköpostilla.
  3. Anna pyydettävät tiedot. Kaikkiin kohtiin on täytettävä jotain, pois lukien toinen sähköpostiosoite.
  4. Paina Seuraava.
  5. Säädä personointiasetukset. Ne vaikuttavat siihen, mitä dataa Google sinusta tallentaa.
  6. Hyväksy tietosuoja ja käyttöehdot. (Ne kannattaa aina lukea.)
  7. Tilisi on valmis!

Gmail-sähköpostitili on osa Google-tiliä. Saat samalla käyttöösi muitakin Googlen palveluja, kuten kalenteri tai pilvitallennuspalvelu Google Driven.

Sinun ei ole pakko antaa puhelinnumeroa Google-tilillesi, mutta se helpottaa tilin palauttamista, jos unohdat salasanan.

Kuvakaappaus Google-tilin luontilomakkeesta.
Google-tili ja Gmail-osoite ovat samaa pakettia. Kuvakaappaus Google-tilin luontilomakkeesta. Digitreenit,Gmail,Google,sähköposti,Sähköpostitili

3. Yahoo Mail

Yahoo-sähköpostipalvelun kuvake eli logo.
Yahoo-sähköpostipalvelun kuvake eli logo. Digitreenit,sähköposti,Email,Yahoo!
  1. Mene Yahoon sivulle.
  2. Paina Luo käyttäjätili tai Rekisteröidy.
  3. Anna tiedot ja paina Jatka.
  4. Vahvista puhelinnumerosi ja paina Lähetä.. Saat käyttäjätilin avaimen tekstiviestinä.
  5. Anna käyttäjätilin avain eli tekstiviestillä tullut numerosarja.
  6. Paina Aloitetaanpa. Se avaa Yahoo-verkkosivuston, jonka oikeasta ja vasemmasta yläkulmasta löydät kirjekuoren kuvan. Niistä aukeaa sähköpostipalvelu.

Yahoo Mail tarjoaa 1000 Gt eli 1 Tb tallennustilaa. Se on huomattavasti enemmän kuin muilla ilmaispalveluilla. Yahoo-meiliin ei kuitenkaan kuulu erillistä pilvitallennuspalvelua, vaan tallennustila on käytettävä itse sähköpostipalvelussa.

Kuvakaappaus Yahoo-tilin luontolomakkeesta.
Yahoo Mail tarjoaa eniten tallennustilaa. Kuvakaappaus Yahoo-tilin luontolomakkeesta. Digitreenit,Yahoo Mail,sähköposti,Sähköpostitili

Applen meili ja muut vaihtoehdot

Kaikilla Applen laitteiden käyttäjillä on oltava Apple-ID-tili. Siihen kuuluu myös sähköpostiosoite, jonka pääte on nykyään icloud.com.

Oletko tietoturvastasi erityisen tarkka? On olemassa vaihtoehtoisia meilipalveluja, jotka lupaavat tiukkaa yksityisyyttä – esimerkiksi Tutanota tai englanninkielinen Proton Mail. Ne voivat vaativat hieman osaamista.

Muista myös käyttää tiliäsi

Kun olet luonut sähköpostitilin, muista myös käyttää sitä. Tili tai sen sisältö poistetaan, jos tilillä ei ole käyty yhteen tai yleisemmin kahteen vuoteen. Tarkista tilanne omasta palvelustasi.

Muokkaukset:
30.11.22: Jutun teksti ja kuvat ajan tasalle.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Keskustele