Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Uusi sähköpostiosoite on helppo hankkia - tässä ohjeet Gmail-, Outlook- ja Yahoo-tilin luomiseen

Digitreeni-artikkelin pääkuvassa muovisia postilaatikoita rivissä, päällä tekst; luo sähköpostitili
Digitreeni-artikkelin pääkuvassa muovisia postilaatikoita rivissä, päällä tekst; luo sähköpostitili Kuva: Petteri Sopanen / Yle Digitreenit,Yle Oppiminen,sähköposti,Gmail,Yahoo,iCloud,Email,Outlook

Oma sähköpostiosoite on nykypäivänä suorastaan välttämättömyys. Ilman omaa sähköpostia verkko- tai kännykkäpalveluiden käyttäminen muuttuu hyvin vaikeaksi. Joskus voi olla myös tarpeen vaihtaa sähköposti uuteen osoitteeseen, jos vaikka roskaposti on vallannut entisen osoitteen.

Sähköpostitilin vaihtamiseen voi olla monia syitä

Uuden sähköpostitilin hankkimiseen voi olla useitakin syitä: vanha sähköposti täyttyy roskapostista, palvelua ei enää ylläpidetä, tai kenties sähköpostiosoitteelle ei aiemmin ole ollut käyttöä.

Myös nimenmuutos tai työpaikan vaihtaminen voivat olla syynä uuden sähköpostiosoitteen tarpeeseen. Usein kannattaakin erottaa työsähköposti omasta yksityisestä sähköpostista.

Sähköpostin avulla pidät huolta salasanoistasi

Sähköpostiosoite on käytännössä pakko olla, jotta pystyt rekisteröitymään eli luomaan oman tilisi erilaisiin palveluihin – vaikkapa puhelinoperaattorisi asiakassivuilla. Sähköpostin avulla asioit, mutta pidät myös huolta palveluihin luomistasi salasanoista. Unohtuneen salasanan voit vaihtaa ja varmistaa sähköpostin avulla. Monessa tapauksessa se on ainoa keino muuttaa salasanaa.

Sähköpostitilien tarjoajia on runsaasti. Tässä jutussa esittelemme kolme suosittua ja ilmaista vaihtoehtoa: Outlook, Gmail ja Yahoo. Ilmaisuus on toki suhteellista, palvelut rahoitetaan mainoksilla ja/tai keräämällä käyttäjästä tietoa.

Myös esimerkiksi operaattorit ja monet muut toimijat tarjoavat sähköpostia muiden palveluidensa ohessa.

Sähköpostitunnuksen saa hahmotella itse

Sähköpostiosoitteen on hyvä kertoa, kenen se on, esimerkiksi salli.salonen@outlook.com. Tunnuksia on kuitenkin varattu niin paljon, että voi olla vaikea saada omaa etunimi.sukunimi-osoitetta. Varsinkin, jos satut olemaan Matti Virtanen.

Tällöin on syytä käyttää mielikuvitusta. Lisäämällä nimen yhteyteen vaikkapa numeroita tai toisen nimen kirjaimen voi saada käyttöönsä osoitteen, jossa on oma nimi. Jos siis matti.virtanen@hotmail.com on varattu, kokeile esimerkiksi muotoja matti.virtanen1@hotmail.com tai matti.p.virtanen@hotmail.com.

On myös hyvä huomata, että ääkköset saattavat aiheuttaa ongelmia, sillä kaikki palvelut eivät tunnista ääkkösiä kirjautumistunnuksissa. Niinpä Maija Meikäläisen osoite kannattaa tehdä muotoon maija.meikalainen.

Sähköpostiviestinnässä tärkeintä on muistaa oma osoite ja siihen liittyvä salasanansa. Salasana kannattaa olla vahva, ja siitä on syytä pitää huolta. Kaksivaiheinen tunnistus on myös oiva turva sähköpostitilin käyttöön.

Saamiisi viesteihin vastataan yleensä Vastaa-toiminnolla (reply), joten sinun ei tarvitse muistaa vastaanottajien osoitteita ulkoa.

Samaa sähköpostia voi käyttää sekä mobiililaitteissa (kännykkä, tabletti) että tietokoneissa. Kännyköissä sähköpostia voi lukea joko sovelluksen tai selaimen avulla.

Microsoft Outlook

MS Outlookin logo
MS Outlookin logo Digitreenit,Yle Oppiminen,Microsoft Outlook,logot,sähköposti,Email
 1. Mene Outlookin sivuille.
 2. Paina Rekisteröidy.
 3. Kun sivu pyytää luomaan uuden Windows-tilin, valitse Hanki uusi sähköposti.
 4. Ehdota sähköpostiosoitetta. (Ohjelma kertoo, mikäli nimi on jo käytössä. Tässä kohtaa voit valita joko @outlook tai @hotmail.com -päätteisen osoitteen.)
 5. Paina Seuraava.
 6. Täydennä nimi ja syntymäaika.
 7. Lisää puhelinnumero. (Ohjelma lähettää koodin, jolla voit kirjautua.)
 8. Lisää koodi. (Koodin täyttämisen jälkeen ohjelma luo Outlook-tilin. Siinä vaiheessa saat vielä määritellä joitain personointiiin liittyviä asioita, kuten fontti, taustakuva jne.)

Outlook-sähköpostin yhteydessä saa käyttöönsä myös kalenterin ja muita Microsoft-tilin palveluita.

Google Gmail

Google Gmailin logo
Google Gmailin logo Digitreenit,Yle Oppiminen,Gmail,Google,sähköposti,Email
 1. Mene Gmailin sivulle.
 2. Luo tili. (Google-tilin voi avata myös vanhalla sähköpostilla).
 3. Anna pyydettävät tiedot. (Kaikkiin kohtiin on täydennettävä jotain, poislukien toinen sähköpostiosoite.)
 4. Paina Seuraava.
 5. Hyväksy tietosuoja ja käyttöehdot. (Nämä kannattaa aina lukea. Hyväksy-painike ilmestyy vasta, kun on vierittänyt kohdan loppuun asti.)
 6. Vahvista tilisi (Tässä kohtaa annetaan puhelinnumero, johon tulee vahvistuskoodi. Voit valita tekstiviestin tai puhelun eli ääniviestin.)
 7. Näpyttele tekstiviestillä saamasi numerosarja ja paina Jatka.

Gmail-sähköpostitilin luomalla saa käyttöönsä myös muita Googlen palveluita, kuten Google Driven sisältämät ohjelmat.

Yahoo Mail

Yahoo mailin logo
Yahoo mailin logo Digitreenit,Yle Oppiminen,Yahoo,Email,sähköposti,Yahoo Mail
 1. Mene Yahoon sivulle.
 2. Paina Rekisteröidy.
 3. Anna tiedot ja paina Jatka.
 4. Vahvista puhelinnumerosi ja paina Lähetä. (Käyttäjätilin avain tulee tekstiviestinä.)
 5. Anna käyttäjätilin avain (tekstiviestillä tullut numerosarja).
 6. Paina Aloitetaanpa. (Avaa Yahoo-verkkosivuston, jonka oikeasta ja vasemmasta yläkulmasta löydät kirjekuoren kuvan. Niistä aukeaa sähköpostipalvelu.)

Yahoo Mail tarjoaa jopa 1000Gt tallennustilaa ilmaiseksi. Se on huomattavasti enemmän kuin muilla ilmaispalveluilla.

Näyttökuva MS Outlookin rekistreröinti sivulta. Nuoli osoittaa kohtaan Hanki uusi sähköposti
Microsoft-tilin voi luoda vanhallakin sähköpostilla. Näyttökuva MS Outlookin rekistreröinti sivulta. Nuoli osoittaa kohtaan Hanki uusi sähköposti Digitreenit,Yle Oppiminen,Microsoft,sähköposti,Microsoft Outlook
Näyttökuva Gmailin rekisteröinnistä.(Nimi, osoite jne)
Google-tilin avaamalla saat myös Gmail-osoitteen. Näyttökuva Gmailin rekisteröinnistä.(Nimi, osoite jne) Digitreenit,Gmail,Google,Yle Oppiminen,sähköposti
Näyttökuva Yahoo mailin rekisteröinnistä. Nimi, ikä ja puhnro
Yahoo Mail tarjoaa eniten tallennustilaa. Näyttökuva Yahoo mailin rekisteröinnistä. Nimi, ikä ja puhnro Digitreenit,Yle Oppiminen,Yahoo Mail,sähköposti

Applen iCloud-tili tarjoaa myös sähköpostin ja muita tallennuspalveluita. Luomalla AppleID:n eli Apple-tunnuksen saat käyttöösi myös Applen sähköpostitilin.

Kuten jo alussa mainittiin, sähköpostin käyttöön on olemassa erilaisia vaihtoehtoisia palveluja.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Keskustele