Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Anteeksiantamaton

Bosnian sodan julmuuksiin syyllistynyt Esad kärsi sotarikostuomionsa Suomessa. Hän etsii anteeksiantoa.
Sotarikoksista tuomionsa kärsinyt Esad etsii anteeksiantoa. Bosnian sodan julmuuksiin syyllistynyt Esad kärsi sotarikostuomionsa Suomessa. Hän etsii anteeksiantoa. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Anteeksiantamaton

TV1 maanantaina 2.7.2018 klo 21.30 - 22.45, sunnuntaina 8.7. klo 11.35
Katsottavissa Yle Areenassa

Voiko sotarikollinen saada anteeksiannon ja löytää sovituksen, jos hänet on tuomittu yhdestä kaikkien aikojen kamalimmista rikoksista – rikoksesta ihmisyyttä vastaan?

Nykyään Suomessa asuva Esad Landzo ei ole löytänyt vastausta vuosien etsinnänkään jälkeen.

Lars Feldballe-Petersenin ohjaama dokumenttielokuva (12) kertoo Esadin viimeisestä yrityksestä saada vastaus.

Kansansa ja perheensä hylkäämä

Esad ”Zenga” Landzo värvättiin 19-vuotiaana vanginvartijaksi Celebicin vankileirille Bosniaan 1992. Hän sai tekemistä toimettomaan elämäänsä ja paljon valtaa, jota tukivat vihapuheet ja muiden kannustus.

Mies tuomittiin Bosnian sodan rikoksista Haagissa ja hän vietti monta vuotta suomalaisessa vankilassa. Hänet oli tuominnut ja hylännyt hänen oma maansa, kansansa ja perheensä.

Esad kuvitteli, että tuomion suorittaminen, asunto Helsingin esikaupunkialueella sekä töissä käyminen auttaisivat hänet takaisin kiinni elämään.

Valmis antamaan anteeksi?

Esad toivoi, että hän pystyisi hyväksymään menneisyytensä. Hän vietti monta vuotta uskoen ja toivoen, mutta ei siltikään löytänyt kaipaamaansa rauhaa.

Hänen tiensä johti auttamatta umpikujaan. Jäljellä oli enää yksi vaihtoehto – palata takaisin rikospaikalle. Hän päätti etsiä anteeksiantoa niiltä, jotka hän petti ja joiden omaisia hän murhasi, mutta ennen kaikkea hänen oli etsittävä anteeksiantoa itseltään.

Elokuva herättää kysymyksen: Pitäisikö Esadin kaltaisille rikollisille antaa anteeksi ja olemmeko me siihen valmiita?

Tuotanto: Kinocompany Oy / Ari Matikainen, Suomi, 2017. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran helmikuussa 2018.