Hyppää pääsisältöön

Flinkkilä & Tastula: Järjettömällä veriteolla pitkät seuraukset

Poliisi seisoo autonsa vieressä Hyvinkäällä 26.5.2012.
Poliisiauto Hyvinkäällä 26.5.2012. Poliisi seisoo autonsa vieressä Hyvinkäällä 26.5.2012. Kuva: EPA/Mauri Ratilainen poliisiajoneuvot

Monen elämä muuttui kertaheitolla vuonna 2012, kun nuori mies tulitti liikerakennuksen katolta ja tappoi summittaisesti nuoria aikuisia. Toukokuinen joukkotuho muutti poliisi Heidi Foxellin elämän totaalisesti.

Dramaattisessa verilöylyssä saivat surmansa 18-vuotias nainen sekä 19-vuotias mies. Lisäksi seitsemän muuta loukkaantui. Vakavimmin loukkaantui 23-vuotias nuorempi konstaapeli Heidi Foxell, jonka elämä muuttui hetkessä.

Tapahtumien kulku

Hyvinkään keskustassa kuului 26.2.2012 puolen yön jälkeen pamahduksia, jotka ensin tulkittiin ilotulitteiksi. Pian selvisi, että kyseessä oli ampuminen. Silminnäkijät kertoivat yön tapahtumista sekä siitä, miten ihmisiä määrättiin sisätiloihin.

Julkisen joukkotuhon toteutti 18-vuotias Eero Hiltunen, joka oli ottanut isänsä lukitusta asekaapista ampuma-aseet – pienoiskiväärin ja metsästyksessä käytettävän kiväärin.

Ennen ammuskelua Hiltunen oli mennyt klo 18 kavereidensa luokse juomaan olutta. Alkuillasta Hiltuselle oli tullut tuntemattoman pojan kanssa kinaa, jolloin hän oli ryhtynyt painimaan tämän kanssa erimielisyyden seurauksena.

Sen jälkeen miehet olivat lähteneet Hyvinkään keskustaan, mistä Hiltunen oli poistunut kotiin hakemaan kolme asetta.

Kauhua ja paniikkia

Hieman ennen kello kahta yöllä Hiltunen asettui Hyvinkään keskustan matalan liikerakennuksen katolle ja avasi aseellaan tulen. Tekoaan hän selitti raivolla, jonka oli aiheuttanut painiottelun aiheuttama häpäistyksi tuleminen. Hän uhkasi tappaa ystäviään.

Nuorempi konstaapeli Heidi Foxell oli tullut juuri yövuoroon töihin, kun hän sai hälytyksen ampumispaikalle. Heidi ei ehtinyt pukea taktista suojavarustetta ylleen, kun ampuja avasi tulen jalkautunutta poliisipartioita kohtaan.

Heidi Foxell on kirjoittanut tapahtumien kulusta blogiinsa Bulletproof eli Luodinkestävä:

- Sain luodin hirvikivääristä vatsaan ja tuuperruin maahan. Ryömin auton taakse piiloon. Kuulin partiokaverini juoksuaskeleet ja sen, kuinka ihmiset huusivat. Paikalle saapui toinen partio, joka tuli luokseni.

Partio käski partiokaveriani laittaa raskaat suojavarusteet päälle. Odotin toverini sylissä ambulanssia, enkä tiennyt oliko ampuja yhä lähettyvillä.

Luoti lävisti kevyen suojaliivin

- Kun se kylmä luoti osui, tunsi vaan kylmän asvaltin allaan, kertaa Heidi Foxell tapahtumia tv-ohjelmassa Flinkkilä & Tastula. Hänelle ei tullut mielenkään, että häntä voitaisiin ampua.

- Sitten tajusin, että se voi ampua minua uudestaan. Muistin armeijasta, että kannattaa suojata pää ja mennä piiloon. Sitten muistan kertoneeni jollekin ryhmästä, että minua on osunut vatsaan, sanoo Heidi Foxell.

Hyvinkään tragedian ampujalle elinkautinen

Keskusrikospoliisin mukaan ampuja valitsi uhrinsa summittaisesti ja pakeni pihojen poikki metsään, missä hän vietti yönsä piilotuen etsinnöiltä. Hiltunen tavoitettiin ennen kello kahdeksan noin kahden kilometrin päästä tapahtumapaikalta.

Syyksi ampumiselle Hiltunen kertoi häviämisen leikkimielisessä painissa.

Vuonna 2013 Hyvinkään käräjäoikeus tuomitsi tekijän elinkautiseen vankeuteen ja yli 400 000 euron vahingonkorvauksiin. Hänet määrättiin myös mielentilatutkimukseen.

Veritekoon ei näyttänyt liittyvän mitään erityistä syytä, mikä lisäsi tuskaa ja järkytystä. Käräjäoikeuden mukaan Eero Hiltunen oli syyntakeinen järjettömän teon tehdessään.

Heidi Foxellin taistelu

Ampumisen seurauksena loukkaantunut Heidi joutui vuonna 2012 pitkäksi aikaa sairaalaan. Erinäisiä operaatioita ja leikkauksia on ollut yli 150 ja hoito jatkuu yhä.

Vuoden 2014 keväällä Heidin vatsalaukun tähystyksessä meni jonkin pahasti pieleen. Hoitovirheen vuoksi Heidille syntyi selkäydinvamma, minkä seurauksena hän menetti kävelykykynsä.

Vastoinkäymiset eivät loppuneet siihen, vaan toukokuussa 2016 Heidi Foxell sairastui leukemiaan. Nyt leukemia on voitettu, ja Heidi aloittelee paluuta takaisin poliisin työhön.

- En anna ikinä anteeksi, mutta en ole katkera, sanoo Heidi tapahtumista.

Hyvinkään ammuskelun reaktioita

Ampumatapauksen jälkeen Hyvinkäällä oli kahden päivän suruliputus. SPR auttoi nuoria kaduilla, puhelimessa ja netissä.

Koska yksi surmansa saaneista oli 19-vuotias Topi Koistinen, peruutti Suomen Pesäpalloliitto ja Superpesis sarjaottelut kyseiseltä viikonlopulta.

Myös Helsingin Jalkapalloklubin naisten ottelu siirrettiin, sillä naisten liigajoukkueen maalivahtini oli toiminut Heidi Foxell.

Elokuussa 2015 Heidi Foxellin poliisikollega Tuomas Pelkonen juoksi Heidin hyväksi sadan kilometrin ultrajuoksun. Foxell kulki pyörätuolillaan viimeisen kilometrin ystävänsä rinnalla.

Tapahtumalla Tuomas Pelkonen auttoi kuntoutuvaa kollegaansa.

Lähteet

Elävä arkisto: Hyvinkään murhenäytelmä
Yle Uutiset: Asemies tulitti katolta Hyvinkäällä - kaksi kuoli, 7 loukkaantui
Hyvinkään ampujan päivä ja yö tunti tunnilta.
Iltalehti: Poliisi materiaalia paljastaa - Hyvinkään ilta koko karmeudessaan
Wikipedia: Hyvinkään ammuskelu
Heidi Foxellin blogi Bulletproof
HS: Hyvinkäällä vatsaan ammutun poliisin potilaskertomus

Keskustele