Teemme itämaisen mausteisen padan rukiinjyvistä ja ihanista juureksista. Tällaiseen pähkinäiseen ja hedelmäiseen pataruokaan käytetään yleensä freekehiä eli savustettua vihreää vehnää, mutta maun puolesta mikään ei voita kotimaista ruista. Kauden juurekset tuovat makeutta voimakkaiden, ei kuitenkaan tulisten mausteiden rinnalle.
Ainekset
- 1 dl savupaahdettua ruista Näin savustat rukiin
- 1 keltasipuli silputtuna
- 1 valkosipulinkynsi silputtuna
- ½ g sahramia
- 30 g voita
- oliiviöljyä
- 1 litra kasvislientä
- 2 porkkanaa pilkottuina
- 1 palsternakka pilkottuna
- 1 keltajuuri pilkottuna
- 1 lohko valkokaalia
- 1 dl aprikooseja pilkottuina
- suolaa
- mustapippuria
- ½ ruukkua persiljaa silputtuna
- 1 ruukku kirveliä silputtuna
- 1 ½ dl cashewpähkinöitä rouhittuina
- 1 tl paprikajauhetta
- 1 tuore appelsiini tai sitrusconfitia
Maustepussi
- 4 kokonaista neilikkaa
- 1 tl korianterinsiemeniä
- 1 tl fenkolinsiemeniä
- 3 laakerinlehteä
Tee näin:
Kuullota rukiinjyvät, sipuli- ja valkosipulisilppu ja sahrami voissa ja tilkassa oliiviöljyä.
Kaada joukkoon kasvisliemi ja hauduta kannen alla 5–10 minuuttia.
Lisää joukkoon kasvis- ja aprikoosipalat ja mausta suolalla.
Lisää maustepussi.
Hauduta kannen alla 10–15 minuuttia, kunnes rukiinjyvät ja kasvikset ovat pehmeitä. Lisää vettä tarvittaessa.
Poista maustepussi.
Viimeistele yrttisilpulla, cashewpähkinärouheella, paprikajauheella sekä pilkotulla sitrusconfitilla tai appelsiinilla.
Tarjoa minttuvaahdon kanssa.
Minttuvaahto kaurafraichesta
Ainekset
- 3 dl kaurafraichea valutettuna
- 1 rkl tahinia
- 1 ruukku minttua silputtuna
- 1 sitruunan raastettu kuori
- suolaa
- mustapippuria
Tee näin:
- Sekoita kaurafraiche, tahini ja minttusilppu.
- Mausta sitruunankuoriraasteella, suolalla ja mustapippurilla.