Hyppää pääsisältöön

Sininen laulu – Suomen taiteiden tarina

Peter von Bagh ja suomalaisia kulttuurikasvoja. Kuva sarjasta Sininen laulu
Peter von Bagh Peter von Bagh ja suomalaisia kulttuurikasvoja. Kuva sarjasta Sininen laulu Kuva: Yle Sininen laulu,teeman dokumentit

Sininen laulu on Peter von Baghin 12-osainen suursarja suomalaisesta kulttuurista.
Teema keskiviikkoisin 31.1.–18.4.2018 klo 15. Areenassa 30 päivää

Sininen laulu – Suomen taiteiden tarina kattaa kaikkien taiteiden suomalaisen tarinan Suomen itsenäisyyden alusta 2000-luvun alkuun asti.

Vuonna 2003 valmistuneella sarjalla on kaksi lähtökohtaa: toisaalta halu tallentaa merkittävien, eri ikäpolvea edustavien taiteilijoiden olemus ja äänenpainot sarjaan ja siten osaksi tulevien sukupolvien yhteistä kansallista muistia. Toisaalta koota kaikki tärkein jo olemassa oleva materiaali taiteilijoista ja taidetta koskevista kommenteista yhteen teokseen.

Sarjaa varten haastateltiin yli sata suomalaista kulttuurivaikuttajaa kirjallisuuden, teatterin, elokuvan, kuvataiteen, tanssin, valokuvauksen, arkkitehtuurin, musiikin ja sarjakuvankin aloilta. Lisäksi Sininen laulu on kolusi kirjaimellisesti satoja ja taas satoja arkistoja, jotta sarjan visuaalinen ilme ja esimerkkien runsaus ylittäisi täydellisen.

Ensimmäistä kertaa suomalaisessa televisiohistoriassa eri taidelajit esiintyivät näin laajasti yhdessä ja rinnakkain, limittäin ja lomittain, toisiaan kommentoiden ja tukien. Sarjassa esimerkiksi kerrotaan, kuinka Suomen Akatemia perustettiin ja samaan aikaan kirjailija Reino Helismaa rustasi laulua Suutarin tyttären pihalla, ja nyt Olli Mustonen kommentoi Aleksis Kiven merkitystä suomalaisuudelle. Tällainen läpikäyvä rakenne tekee sarjasta kokonaisvaltaisen kulttuurihistorian, alituisia yhteensattumia ja sattuman ja välttämättömyyden jännittävää suhdetta yhä uudesta kulmasta valottavan esityksen.

Peter von Baghin sanoin: ”Koko projektin tarkoitus on rakentaa puhtain asein kansallista itsetuntoa, osoittaa, että meillä on ollut suunnaton määrä elävää – ja yhä elävää – kulttuuria, jonka eloisuus on sitä luokkaa, että kaikkinaiset lainausmerkit ja epäilykset voidaan riisua tämän usein pilkallisesti mainitun sanan ympäriltä. Sininen Laulu pyrkii osoittamaan, että painokkaimman kulttuurimme suurissa linjoissa ja pienissä yksityiskohdissa piilee kiihkein ulottuvillamme oleva draama.”

Sarjaan liittyvät www-sivut tarjoavat syventävää tietoa itsenäisen Suomen kulttuurihistoriasta, eri taiteenlajeista ja taiteilijoista. Sivut on julkaistu vuonna 2003, eikä niitä enää päivitetä, mutta niiden sisältö on edelleen runsas.

Sininen laulu -sarjan vanhat verkkosivut (osittain puutteelliset)

Sininen laulu – Suomen taiteiden tarina, Suomi 2003. 12-osainen dokumenttisarja. Ohjaus Peter von Bagh.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa