Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Iranin nuorten ristiriita – vapautta ja juhlintaa henkensä kaupalla

Dokumentti kertoo Iranin tabuista ja vierailee muun muassa salajuhlissa Teheranin hienostoalueella.
Rajojen rikkominen ja riskinotto ovat Iranissa etenkin nuorille lähes arkea. Dokumentti kertoo Iranin tabuista ja vierailee muun muassa salajuhlissa Teheranin hienostoalueella. Yle TV1,Iran,Ulkolinja: Iranin nuorten ristiriita

TV1 torstaina 1.2.2018 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 7.2. klo 23.05
Katsottavissa Yle Areenassa

Iranissa uskontoon perustuva laki kieltää alkoholin, koirien omistamisen, paljastavan pukeutumisen eikä sananvapautta ole. Iranissa säännöt perustuvat islamiin ja maassa noudatetaan šariaa, islamilaista lakia.

Monelle varakkaalle nuorelle kaikki on kuitenkin mahdollista. Vapautta janoava nuoriso rikkoo sääntöjä – jopa henkensä kaupalla.

Esimerkiksi polvet paljastavista farkuista nainen voi joutua 12 päiväksi vankilaan. Alkoholin nauttimisesta voi saada 40 raipaniskua. Rikoksenuusijat voidaan jopa teloittaa.

Dokumentti (12) kertoo Iranin tabuista ja vierailee muun muassa salajuhlissa Teheranin hienostoalueella. Iranissa ei ole yökerhoja, joten juhlat pidetään kotona.

Rajojen rikkominen ja riskinotto ovat etenkin nuorille lähes arkea. Alle 35-vuotiaita on yli puolet Iranin väestöstä. He haluavat länsimaista elämää ja vapautta uskonnollisista laeista, jotka ahdistavat heitä.

Iran: Everything Forbidden, Anything Possible. Tuotanto: Java Films, Ranska, 2017.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.