Hyppää pääsisältöön

Googletitko sinäkin itsellesi diagnoosin? Kehtaako sen kertoa lääkärille?

Naisen kasvot tietokonenäytön valossa.
Naisen kasvot tietokonenäytön valossa. Kuva: Unsplash Akuutti,google

Kukapa ei googlettelisi omia oireitaan ja etsisi itselleen diagnoosia jo ennen lääkärin vastaanottoa. Onko se fiksua ja kehtaako oman diagnoosinsa kertoa lääkärille? Lääkäri Miska Laakso vastaa.

Tottakai kehtaa! Aivan ehdottomasti oma diagnoosiepäily kannattaa kertoa lääkärille! Siinä ei ole mitään pahaa, mutta aivan kaikkea löytämäänsä ei kuitenkaan kannata uskoa. Siksikin omista verkkolöydöksistä on hyvä sanoa lääkärille. Lääkäri voi sen jälkeen kertoa potilaalle oman mielipiteensä – asiaa voidaan selvitellä lisää tai todeta, ettei kyseessä ole missään nimessä kyseinen syy.

Myös omista peloista, kuten syövästä tai sukupuolitaudeista, kannattaa mainita. Silloin lääkäri voi heti selvittää asian tai hän tietää jo oireiden perusteella huolet ja pelot turhiksi.

Muista lääkärissä myös nämä!

Vastaanottoaika on yleensä lyhyt, lääkärillä on kiire ja potilaan tietoja voi olla tietokoneella monta sivua. Siksi olisi hyvä, että osaat googlediagnoosisi lisäksi kertoa lääkärille myös nämä:

  • omat sairautesi
  • käytössä olevat lääkkeet
  • allergiat

Tärkeä asia mietittäväksi ennen vastaanottoa on myös tämän hetkinen vaivasi: miten se on alkanut, kauanko vaiva on kestänyt ja miten se on edennyt. Nämä ovat merkittäviä tietoja, kun lähdetään selvittelemään vaivan syitä.

Miska Laakso on tamperelainen lääkäri, jonka ensimmäinen kosketus lääkärin työhön oli Alajärven terveyskeskuksessa neljä vuotta sitten. Virallisesti lääketieteen lisensiaatin tittelin Miska sai pari vuotta sitten. Musisointia ja urheilua harrastava nuori lääkäri on tuttu kasvo myös Kandit-sarjasta. Tällä hetkellä Miska tekee väitöskirjaa diabeettisista jalkainfektioista.

Kysy mieltäsi askarruttavasta terveysasiasta – asiantuntijat vastaavat Akuutin verkossa.