Hyppää pääsisältöön

Orwellin maailmoissa: Eläinten vallankumous ja 1984 kahden elokuvan Teemalauantaissa

Valtaan nousseet siat kallistelevat tuoppeja elokuvassa Eläinten vallankumous
"Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset." Valtaan nousseet siat kallistelevat tuoppeja elokuvassa Eläinten vallankumous Teemalauantai,George Orwell,Eläinten vallankumous,teeman elokuvat

Fantasiaa, tulevaisuutta, menneisyyttä vai tätä päivää?
Teemalauantaissa 3.2. nähdään kaksi George Orwellin kirjoihin perustuvaa elokuvaa: Eläinten vallankumous ja 1984.

Isoveli valvoo – kansankokous elokuvassa 1984
Isoveli valvoo: 1984. Isoveli valvoo – kansankokous elokuvassa 1984 Teemalauantai,George Orwell,1984,teeman elokuvat
Vainon tarkoitus on vaino. Kidutuksen tarkoitus on kidutus. Vallan tarkoitus on valta.”― George Orwell: 1984
Napoleon-sian, suuren johtajan, suuri potretti seinällä elokuvassa Eläinten vallankumous
Eläinten vallankumous. Napoleon-sian, suuren johtajan, suuri potretti seinällä elokuvassa Eläinten vallankumous Eläinten vallankumous,Teemalauantai,George Orwell,teeman elokuvat
Ulkopuolella olevat eläimet katsoivat siasta ihmiseen ja ihmisestä sikaan ja jälleen siasta ihmiseen, mutta oli jo aivan mahdotonta sanoa, kumpi oli kumpi."― George Orwell: Eläinten vallankumous

Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018?

Teemalauantai kuljettaa meidät brittikirjailija George Orwellin (1903–1950) kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin.

Kahden brittielokuvan illassa nähdään vallan ja vallankumouksen väärinkäyttöä terävästi analysoiva animaatioklassikko Eläinten vallankumous sekä vuonna 1984 valmistunut 1984, elokuvaversio synkästä tulevaisuuskuvitelmasta, jossa isoveli valvoo kaikkea ja historia kirjoitetaan joka päivä uusiksi.

Eläinten vallankumous on Technicolor-väreissä kerrottu hieno animaatioelokuva, jonka ohjasivat brittianimaation mestarit John Halas ja Joy Batchelor vuonna 1954. Musiikin sävelsi Matyas Seiber, kertoja on Gordon Heath, ja kaikkien eläinten ääninä toimii Maurice Denham.

Tämä aikuisten satu näyttää Disneyltä, mutta sisus on jotain aivan muuta. Orwellin omaan syvään aatteelliseen pettymykseen perustuva tarina vallankumouksesta, joka syö lapsensa, on kirkas ja selkeä faabeli, jonka tyly loppu jättää sietämättömän tunteen maailman vääryydestä.

John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984
”Tietämättömyys on voimaa.” John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984 1984,Teemalauantai,George Orwell,teeman elokuvat

Vääryys vallitsee myös totalitaarisessa Oseaniassa vuonna 1984. Vai voiko niin sanoa? Eletään maailmassa, jossa totuus ja valhe ovat menneet sekaisin, sanat vaihtavat päivittäin merkitystä, totuusministeriö muokkaa historiaa jatkuvasti, ja iso tv-ruutu tarkkailee kansalaisia jokaisessa kodissa. Tietämättömyys on voimaa.

Michael Radfordin ohjaaman 1984-elokuvan synkkä dystopia yhdistelee Lontoon-kuvissaan vuosien 1948 ja 1984 piirteitä, siis kirjan tekoaikaa ja elokuvan kuvausaikaa. Elokuvan pääosissa ovat John Hurt ja Richard Burton, jälkimmäinen viimeisessä roolissaan.

John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984
John Hurt. John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984 1984,Teemalauantai,George Orwell,teeman elokuvat

Teemalauantai 3.2.2018 klo 21.00–24.00: Orwellin maailmat

Klo 21.00 Eläinten vallankumous (7) (Animal Farm), Britannia 1954. Animaatioelokuva, ohjaus John Halas ja Joy Batchelor. (Areenassa 30 päivää)
Klo 22.10 1984 (16), Britannia 1984. Ohjaus Michael Radford. Pääosissa John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton, Cyril Cusack. (Areenassa 7 päivää)

Sikoja animaatioelokuvassa Eläinten vallankumous.
"Neljä jalkaa hyvä, kaksi jalkaa huono." Sikoja animaatioelokuvassa Eläinten vallankumous. George Orwell,Eläinten vallankumous,Teemalauantai,elokuvat,animaatioelokuva,Animal Farm,Halas & Batchelor

Yle Teema

 • Viro 100 vuotta Teemalla

  Juhlaohjelmia Viron itsenäisyyspäivän viikolla

  Lauantaina 24.2.2018 vietetään Viron tasavallan satavuotisjuhlaa. Viro 100 -ohjelmia nähdään Teemalla torstaista sunnuntaihin 22.–25.2.

 • Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  Yle Radio 1 juhlistaa Viron 100-vuotispäivää monin ohjelmin.

  Hyvää syntymäpäivää, 100-vuotias Viro! Viro täytää 100 vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Juhlaviikon aikana Yle Radio 1:ssä kuullaan paljon Viro-aiheisia ohjelmia. Musiikkia, historiaa, kulttuuria, ajankohtaisia aiheita.

 • Orwellin maailmoissa: Eläinten vallankumous ja 1984 kahden elokuvan Teemalauantaissa

  Teemalauantaissa 3.2. kaksi George Orwell -elokuvaa.

  Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018? Teemalauantai vie meidät kirjailija George Orwellin kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin. Kahden brittielokuvan illassa nähdään vallan ja vallankumouksen väärinkäyttöä terävästi analysoiva animaatioklassikko Eläinten vallankumous sekä vuonna 1984 valmistunut synkkä tulevaisuuskuvitelma, jossa isoveli valvoo kaikkea ja historia kirjoitetaan joka päivä uusiksi. 1984-elokuvan pääosissa ovat John Hurt ja Richard Burton.

 • Egenland Teemalla & Femillä maaliskuussa

  Egenland – uusi matkaopas Suomeen

  Egenland esittelee yllättäviä matkailun helmiä, omaleimaisia nähtävyyksiä ja kiehtovia persoonia ympäri maan – vähintään kahdella kielellä!

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Oscar-gaala 2018 suorana Teemalla

  Oscar-viikonloppuna elokuvia ja juhlavuoden gaala

  90. Oscar-gaala juhlallisuuksineen nähdään maaliskuussa 2018 Teemalla suorana lähetyksenä. Gaalaan valmistaudutaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia West Side Storysta Amyyn.

 • Sound Trackerin uusi kausi

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!