Hyppää pääsisältöön

Orwellin maailmoissa: Eläinten vallankumous ja 1984 kahden elokuvan Teemalauantaissa

Valtaan nousseet siat kallistelevat tuoppeja elokuvassa Eläinten vallankumous
"Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset." Valtaan nousseet siat kallistelevat tuoppeja elokuvassa Eläinten vallankumous Teemalauantai,George Orwell,Eläinten vallankumous,teeman elokuvat

Fantasiaa, tulevaisuutta, menneisyyttä vai tätä päivää?
Teemalauantaissa 3.2. nähdään kaksi George Orwellin kirjoihin perustuvaa elokuvaa: Eläinten vallankumous ja 1984.

Isoveli valvoo – kansankokous elokuvassa 1984
Isoveli valvoo: 1984. Isoveli valvoo – kansankokous elokuvassa 1984 Teemalauantai,George Orwell,1984,teeman elokuvat
Vainon tarkoitus on vaino. Kidutuksen tarkoitus on kidutus. Vallan tarkoitus on valta.”― George Orwell: 1984
Napoleon-sian, suuren johtajan, suuri potretti seinällä elokuvassa Eläinten vallankumous
Eläinten vallankumous. Napoleon-sian, suuren johtajan, suuri potretti seinällä elokuvassa Eläinten vallankumous Eläinten vallankumous,Teemalauantai,George Orwell,teeman elokuvat
Ulkopuolella olevat eläimet katsoivat siasta ihmiseen ja ihmisestä sikaan ja jälleen siasta ihmiseen, mutta oli jo aivan mahdotonta sanoa, kumpi oli kumpi."― George Orwell: Eläinten vallankumous

Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018?

Teemalauantai kuljettaa meidät brittikirjailija George Orwellin (1903–1950) kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin.

Kahden brittielokuvan illassa nähdään vallan ja vallankumouksen väärinkäyttöä terävästi analysoiva animaatioklassikko Eläinten vallankumous sekä vuonna 1984 valmistunut 1984, elokuvaversio synkästä tulevaisuuskuvitelmasta, jossa isoveli valvoo kaikkea ja historia kirjoitetaan joka päivä uusiksi.

Eläinten vallankumous on Technicolor-väreissä kerrottu hieno animaatioelokuva, jonka ohjasivat brittianimaation mestarit John Halas ja Joy Batchelor vuonna 1954. Musiikin sävelsi Matyas Seiber, kertoja on Gordon Heath, ja kaikkien eläinten ääninä toimii Maurice Denham.

Tämä aikuisten satu näyttää Disneyltä, mutta sisus on jotain aivan muuta. Orwellin omaan syvään aatteelliseen pettymykseen perustuva tarina vallankumouksesta, joka syö lapsensa, on kirkas ja selkeä faabeli, jonka tyly loppu jättää sietämättömän tunteen maailman vääryydestä.

John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984
”Tietämättömyys on voimaa.” John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984 1984,Teemalauantai,George Orwell,teeman elokuvat

Vääryys vallitsee myös totalitaarisessa Oseaniassa vuonna 1984. Vai voiko niin sanoa? Eletään maailmassa, jossa totuus ja valhe ovat menneet sekaisin, sanat vaihtavat päivittäin merkitystä, totuusministeriö muokkaa historiaa jatkuvasti, ja iso tv-ruutu tarkkailee kansalaisia jokaisessa kodissa. Tietämättömyys on voimaa.

Michael Radfordin ohjaaman 1984-elokuvan synkkä dystopia yhdistelee Lontoon-kuvissaan vuosien 1948 ja 1984 piirteitä, siis kirjan tekoaikaa ja elokuvan kuvausaikaa. Elokuvan pääosissa ovat John Hurt ja Richard Burton, jälkimmäinen viimeisessä roolissaan.

John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984
John Hurt. John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984 1984,Teemalauantai,George Orwell,teeman elokuvat

Teemalauantai 3.2.2018 klo 21.00–24.00: Orwellin maailmat

Klo 21.00 Eläinten vallankumous (7) (Animal Farm), Britannia 1954. Animaatioelokuva, ohjaus John Halas ja Joy Batchelor. (Areenassa 30 päivää)
Klo 22.10 1984 (16), Britannia 1984. Ohjaus Michael Radford. Pääosissa John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton, Cyril Cusack. (Areenassa 7 päivää)

Sikoja animaatioelokuvassa Eläinten vallankumous.
"Neljä jalkaa hyvä, kaksi jalkaa huono." Sikoja animaatioelokuvassa Eläinten vallankumous. George Orwell,Eläinten vallankumous,Teemalauantai,elokuvat,animaatioelokuva,Animal Farm,Halas & Batchelor
 • Neljän kirjailijan herkät hetket kirjastossa – Millainen on sinun kirjastotarinasi?

  Jos rakastat kirjastoa, jaa #kirjastotarina!

  Kirjastoilla on suuri merkitys suomalaisten elämässä! Leena Lehtolainen, Koko Hubara, Juha Itkonen ja Aleksi Delikouras käynnistävät kirjastotarinoiden keräyksen. Jaa sinäkin oma tarinasi hastagillä #kirjastotarina tai artikkelin lopussa olevalla lomakkeella. Artikkelin opusta löytyy koottuna monta sataa kirjastotarinaa. Nyt on kultainen hetki pitää kirjastoista meteliä ja kerätä tarinoita.

 • Iso D toi show'n Suomeen

  Teemalauantaissa dokumenttielokuva ja arkistojen aarteita.

  Teemalauantain tähti on Iso D, Suomi-viihteen jättiläinen, Mr. Tähtitehdas Danny eli Ilkka Lipsanen – mies joka toi show’n Suomeen. Danny-dokumenttielokuvan ensiesityksen lisäksi kaivellaan arkistojen aarteita.

 • Musiikkilegenda Brian Pern kertoo rockin noususta ja tuhosta

  BBC:n parodiasarjassa tosi ja fiktio sekoittuvat.

  Musiikkilegenda Brian Pern on nähnyt progen nousun ja rockin tuhon. Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui. Teema esittää kaikki kolme tuotantokautta BBC:n komediasarjasta, jossa tosi ja fiktio sekoittuvat, yhteensä yhdeksän osaa. Teema tiistaisin 20.11.2018–22.1.2019 klo 20.30. Uusinnat perjantai-iltaisin.

Yle Teema

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

 • Janis: Little Girl Blue

  Dokumenttielokuva ainutlaatuisesta Janis Joplinista

  Janis Joplin eli lyhyen, uhmakkaan ja säkenöivän elämän. Hän mursi rajoja niin esiintyjänä kuin naisena: rakasti täysillä, eli täysillä ja lauloi täysillä. Amy J. Bergin dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!