Hyppää pääsisältöön

Orwellin maailmoissa: Eläinten vallankumous ja 1984 kahden elokuvan Teemalauantaissa

Valtaan nousseet siat kallistelevat tuoppeja elokuvassa Eläinten vallankumous
"Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset." Valtaan nousseet siat kallistelevat tuoppeja elokuvassa Eläinten vallankumous Teemalauantai,George Orwell,Eläinten vallankumous,teeman elokuvat

Fantasiaa, tulevaisuutta, menneisyyttä vai tätä päivää?
Teemalauantaissa 3.2. nähdään kaksi George Orwellin kirjoihin perustuvaa elokuvaa: Eläinten vallankumous ja 1984.

Isoveli valvoo – kansankokous elokuvassa 1984
Isoveli valvoo: 1984. Isoveli valvoo – kansankokous elokuvassa 1984 Teemalauantai,George Orwell,1984,teeman elokuvat
Vainon tarkoitus on vaino. Kidutuksen tarkoitus on kidutus. Vallan tarkoitus on valta.”― George Orwell: 1984
Napoleon-sian, suuren johtajan, suuri potretti seinällä elokuvassa Eläinten vallankumous
Eläinten vallankumous. Napoleon-sian, suuren johtajan, suuri potretti seinällä elokuvassa Eläinten vallankumous Eläinten vallankumous,Teemalauantai,George Orwell,teeman elokuvat
Ulkopuolella olevat eläimet katsoivat siasta ihmiseen ja ihmisestä sikaan ja jälleen siasta ihmiseen, mutta oli jo aivan mahdotonta sanoa, kumpi oli kumpi."― George Orwell: Eläinten vallankumous

Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018?

Teemalauantai kuljettaa meidät brittikirjailija George Orwellin (1903–1950) kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin.

Kahden brittielokuvan illassa nähdään vallan ja vallankumouksen väärinkäyttöä terävästi analysoiva animaatioklassikko Eläinten vallankumous sekä vuonna 1984 valmistunut 1984, elokuvaversio synkästä tulevaisuuskuvitelmasta, jossa isoveli valvoo kaikkea ja historia kirjoitetaan joka päivä uusiksi.

Eläinten vallankumous on Technicolor-väreissä kerrottu hieno animaatioelokuva, jonka ohjasivat brittianimaation mestarit John Halas ja Joy Batchelor vuonna 1954. Musiikin sävelsi Matyas Seiber, kertoja on Gordon Heath, ja kaikkien eläinten ääninä toimii Maurice Denham.

Tämä aikuisten satu näyttää Disneyltä, mutta sisus on jotain aivan muuta. Orwellin omaan syvään aatteelliseen pettymykseen perustuva tarina vallankumouksesta, joka syö lapsensa, on kirkas ja selkeä faabeli, jonka tyly loppu jättää sietämättömän tunteen maailman vääryydestä.

John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984
”Tietämättömyys on voimaa.” John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984 1984,Teemalauantai,George Orwell,teeman elokuvat

Vääryys vallitsee myös totalitaarisessa Oseaniassa vuonna 1984. Vai voiko niin sanoa? Eletään maailmassa, jossa totuus ja valhe ovat menneet sekaisin, sanat vaihtavat päivittäin merkitystä, totuusministeriö muokkaa historiaa jatkuvasti, ja iso tv-ruutu tarkkailee kansalaisia jokaisessa kodissa. Tietämättömyys on voimaa.

Michael Radfordin ohjaaman 1984-elokuvan synkkä dystopia yhdistelee Lontoon-kuvissaan vuosien 1948 ja 1984 piirteitä, siis kirjan tekoaikaa ja elokuvan kuvausaikaa. Elokuvan pääosissa ovat John Hurt ja Richard Burton, jälkimmäinen viimeisessä roolissaan.

John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984
John Hurt. John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984 1984,Teemalauantai,George Orwell,teeman elokuvat

Teemalauantai 3.2.2018 klo 21.00–24.00: Orwellin maailmat

Klo 21.00 Eläinten vallankumous (7) (Animal Farm), Britannia 1954. Animaatioelokuva, ohjaus John Halas ja Joy Batchelor. (Areenassa 30 päivää)
Klo 22.10 1984 (16), Britannia 1984. Ohjaus Michael Radford. Pääosissa John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton, Cyril Cusack. (Areenassa 7 päivää)

Sikoja animaatioelokuvassa Eläinten vallankumous.
"Neljä jalkaa hyvä, kaksi jalkaa huono." Sikoja animaatioelokuvassa Eläinten vallankumous. George Orwell,Eläinten vallankumous,Teemalauantai,elokuvat,animaatioelokuvat,Animal Farm,Halas & Batchelor

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa