Hyppää pääsisältöön

Orwellin maailmoissa: Eläinten vallankumous ja 1984 kahden elokuvan Teemalauantaissa

Valtaan nousseet siat kallistelevat tuoppeja elokuvassa Eläinten vallankumous
"Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset." Valtaan nousseet siat kallistelevat tuoppeja elokuvassa Eläinten vallankumous Teemalauantai,George Orwell,Eläinten vallankumous,teeman elokuvat

Fantasiaa, tulevaisuutta, menneisyyttä vai tätä päivää?
Teemalauantaissa 3.2. nähdään kaksi George Orwellin kirjoihin perustuvaa elokuvaa: Eläinten vallankumous ja 1984.

Isoveli valvoo – kansankokous elokuvassa 1984
Isoveli valvoo: 1984. Isoveli valvoo – kansankokous elokuvassa 1984 Teemalauantai,George Orwell,1984,teeman elokuvat
Vainon tarkoitus on vaino. Kidutuksen tarkoitus on kidutus. Vallan tarkoitus on valta.”― George Orwell: 1984
Napoleon-sian, suuren johtajan, suuri potretti seinällä elokuvassa Eläinten vallankumous
Eläinten vallankumous. Napoleon-sian, suuren johtajan, suuri potretti seinällä elokuvassa Eläinten vallankumous Eläinten vallankumous,Teemalauantai,George Orwell,teeman elokuvat
Ulkopuolella olevat eläimet katsoivat siasta ihmiseen ja ihmisestä sikaan ja jälleen siasta ihmiseen, mutta oli jo aivan mahdotonta sanoa, kumpi oli kumpi."― George Orwell: Eläinten vallankumous

Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018?

Teemalauantai kuljettaa meidät brittikirjailija George Orwellin (1903–1950) kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin.

Kahden brittielokuvan illassa nähdään vallan ja vallankumouksen väärinkäyttöä terävästi analysoiva animaatioklassikko Eläinten vallankumous sekä vuonna 1984 valmistunut 1984, elokuvaversio synkästä tulevaisuuskuvitelmasta, jossa isoveli valvoo kaikkea ja historia kirjoitetaan joka päivä uusiksi.

Eläinten vallankumous on Technicolor-väreissä kerrottu hieno animaatioelokuva, jonka ohjasivat brittianimaation mestarit John Halas ja Joy Batchelor vuonna 1954. Musiikin sävelsi Matyas Seiber, kertoja on Gordon Heath, ja kaikkien eläinten ääninä toimii Maurice Denham.

Tämä aikuisten satu näyttää Disneyltä, mutta sisus on jotain aivan muuta. Orwellin omaan syvään aatteelliseen pettymykseen perustuva tarina vallankumouksesta, joka syö lapsensa, on kirkas ja selkeä faabeli, jonka tyly loppu jättää sietämättömän tunteen maailman vääryydestä.

John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984
”Tietämättömyys on voimaa.” John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984 1984,Teemalauantai,George Orwell,teeman elokuvat

Vääryys vallitsee myös totalitaarisessa Oseaniassa vuonna 1984. Vai voiko niin sanoa? Eletään maailmassa, jossa totuus ja valhe ovat menneet sekaisin, sanat vaihtavat päivittäin merkitystä, totuusministeriö muokkaa historiaa jatkuvasti, ja iso tv-ruutu tarkkailee kansalaisia jokaisessa kodissa. Tietämättömyys on voimaa.

Michael Radfordin ohjaaman 1984-elokuvan synkkä dystopia yhdistelee Lontoon-kuvissaan vuosien 1948 ja 1984 piirteitä, siis kirjan tekoaikaa ja elokuvan kuvausaikaa. Elokuvan pääosissa ovat John Hurt ja Richard Burton, jälkimmäinen viimeisessä roolissaan.

John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984
John Hurt. John Hurt on Winston Smith elokuvassa 1984 1984,Teemalauantai,George Orwell,teeman elokuvat

Teemalauantai 3.2.2018 klo 21.00–24.00: Orwellin maailmat

Klo 21.00 Eläinten vallankumous (7) (Animal Farm), Britannia 1954. Animaatioelokuva, ohjaus John Halas ja Joy Batchelor. (Areenassa 30 päivää)
Klo 22.10 1984 (16), Britannia 1984. Ohjaus Michael Radford. Pääosissa John Hurt, Richard Burton, Suzanna Hamilton, Cyril Cusack. (Areenassa 7 päivää)

Sikoja animaatioelokuvassa Eläinten vallankumous.
"Neljä jalkaa hyvä, kaksi jalkaa huono." Sikoja animaatioelokuvassa Eläinten vallankumous. George Orwell,Eläinten vallankumous,Teemalauantai,elokuvat,animaatioelokuva,Animal Farm,Halas & Batchelor

Yle Teema

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!