Hyppää pääsisältöön

Rikos Costa del Solilla: Yle ja espanjalainen Mediapro draamayhteistyöhön

Hymyilevä nainen, ruskeahiuksinen ja ruskeasilmäinen nainen puolikuvassa.
Riitta Havukainen nähdään tutkija Mäntymäen roolissa. Hymyilevä nainen, ruskeahiuksinen ja ruskeasilmäinen nainen puolikuvassa. Kuva: Antti Karhumäki / Yle Riitta Havukainen

Yle tuottaa kahdeksanosaisen draamasarjan yhdessä espanjalaisen mediatalo Mediapron kanssa. Paratiisi -draamasarjan (The Paradise) kuvaukset alkavat marraskuussa 2018 ja se esitetään suomalaisille syksyllä 2019.

Yle hakee paraikaa suomalaista tuotantoyhtiötä kumppaniksi sarjan tekemiseen.

Rikosdraaman tapahtumat käynnistyvät Fuengirolassa, suomalaisten suosimalla aurinkorannikolla Espanjan Costa del Solissa. Tarina kertoo pikku-Suomesta, yhteisöstä, joka pitää kaukana kotoa kiinni omista perinteistään, ja jolla on oma radio ja sanomalehti sekä koulut, ravintolat, supermarketit, leipomot ja lääkärit.

Sarjan päähenkilö on yli kuusikymppinen naispoliisi. Kyse on myös päähenkilön kasvutarinasta: kuinka vanheta ja pysyä vahvasti elossa.

Oululainen, rikospoliisin vanhempi tutkija Hilkka Mäntymäki lähtee Fuengirolaan selvittämään kadonneen perheen kohtaloa ja törmää epäilyttävissä oloissa kuolleiden eläkeläisten tapauksiin. Mäntymäen roolissa nähdään Riitta Havukainen.

“Paratiisi on myös kertomus muistista ja ihmisistä, jotka yrittävät unohtaa hankalan menneisyyden ja elää nykyhetkeä. Se kertoo myös heistä, jotka eivät anna tehdä näin. Meille Paratiisi on ensimmäinen hanke, jota on kehitetty yhteisesti tekijöiden, tuotantoyhtiön ja julkisen palvelun yleisradioyhtiön kanssa, ja näitä toivottavasti teemme lisää”, sanoo Ran Tellem, Mediapron kansainvälisen kehittämisen päällikkö, muun muassa Kotimaa (Homeland) sarjan Emmy-palkittu tuottaja.

“Fuengirola on enemmän kuin pakopaikka rännästä ja kaamoksesta, sillä alueella asuu ympäri vuoden yli 15 000 suomalaista eläkeläisistä IT-alan start-up osaajiin. Mediapron sisältöpäällikkö David Troncoson sai idean tehdä nordic crimeä Suomessa ja Espanjassa. Innostuimme Yle Draamassa tästä uudesta yhteistyön mahdollisuudesta”, kertoo Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela.

Paradisen pääkäsikirjoittaja on useita rikosromaaneja julkaissut Matti Laine, joka oli mukana myös Sorjonen ja Bullets -sarjojen käsikirjoitustiimissä. Laineen kanssa sarjan ovat kehittäneet Mediapron David Troncoso ja Ran Tellem sekä Jarmo Lampela Ylestä. Paratiisin ohjaa Marja Pyykkö, jonka aiempia tv-ohjauksia ovat mm. Kultaisella Venlalla palkitut rikossarjat Koukussa ja Mustat lesket.