Hyppää pääsisältöön

Tietokonepelaaminen on rankkaa ja rahakasta kilpaurheilua

Pelaamista Assembly-tapahtumassa
Assembly-tapahtuma kokoaa kaksi kertaa vuodessa e-urheilijoita Helsinkiin. Pelaamista Assembly-tapahtumassa Kuva: Yle / Juha Lahti Counter-Strike: Global Offensive,e-urheilu,assembly

E-urheilijan fyysisen kunnon ja henkisen kantin pitää olla kovalla tasolla, jos haluaa menestyä, sanoo urheilupsykologi Mia Stellberg. Viikonloppuna Helsingin Messukeskuksessa järjestetään Assembly Winter -tietokone- ja pelitapahtuma, jossa eSport-pelaajat kisaavat tuhansien eurojen poteista. Pelit nähdään Ylen kanavilla 2. ja 3. helmikuuta.

– Mielikuva hampurilaisia syövästä ja energiajuomaa juovasta pelaajasta on mennyttä. Kilpapelaajat viettävät erittäin kurinalaista elämää: heillä on ravinto-ohjelmat, fysioterapeutit, urheilupsykologit ja unta seurataan. Kunto vaikuttaa reaktiokykyyn ja suoriutumiseen, urheilupsykologi Mia Stellberg sanoo.

Hän työskentelee muun muassa maailman parhaisiin kuuluvan tanskalaisen kilpapelijoukkueen Astraliksen urheilupsykologina, mutta tekee töitä myös perinteisemmän urheilun puolella.

Stellberg ei näe näissä kahdessa mitään eroa. Huippu-urheilijan on oltava hyvässä kunnossa, juoksipa hän maratonia tai pelasi tietokonepelejä. Hän huomauttaa, että parhaat kilpapelaajat matkustavat jopa parisataa päivää vuodessa ja treenaavat 6–10 tuntia päivässä.

Lisäksi pelaajilta vaaditaan hyvää keskittymis- ja paineensietokykyä, kommunikaatiotaitoja ja strategiakykyä. Jos uni, ruokavalio ja elämä ympärillä eivät ole kunnossa, pelaamisen vaatimuksista on vaikea suoriutua.

Kyseessä on vielä hyvin nuori, mutta kovassa kasvussa oleva urheilulaji, joka on muuttunut huimasti viimeisten vuosien aikana. Stellberg myöntää, että aiemmin vallalla oli vääränlaista kulttuuria, ja monet kilpapelaajat lopettivat uransa sen rankkuuden vuoksi jo 24–25-vuotiaina.

– Nykyisin pelataan kolmikymppisiksikin ja harvoin näkee enää ylipainoisia pelaajia, Stellberg sanoo.

Samalla pelaaminen on muuttunut entistä kovemmaksi ammattiurheiluksi. Parhaimmat kilpapelaajat ovat miljonäärejä ja isoja kansainvälisiä tähtiä. Esimerkiksi Stellbergin valmentaman Astraliksen jäsenet eivät pysty liikkumaan kotimaassaan tunnistamattomina ja joukkueen rahoittajina on isoja, kansainvälisiä ja tunnettuja sponsoreita.

Näin seuraat CS:GO-peliä tv:stä

Stellberg on paikalla myös Helsingissä tulevana viikonloppuna, kun Helsingin Messukeskuksessa järjestetään 2. –3. helmikuuta Assembly Winter 2018 -tietokone- ja pelitapahtuma.

Osana tapahtumaa käydään Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) -turnaus, jossa kahdeksan joukkuetta kisaa toisiaan vastaan yhteensä 15 000 dollarin palkintopotista.

Yle striimaa Areenaan perjantain ja lauantain alkulohkon ja pudotuspelit sekä näyttää finaalin suorana TV2:ssa ja Yle Areenassa lauantaina 3.2. klo 22.00. Juontajina ja asiantuntijoina toimivat Yle Urheilun toimittaja Otto Rönkä ja YleX:ltä tuttu Samuel Nyman.

CS:GO-pelissä on kyse terroristeista, jotka yrittävät asettaa pommin ja räjäyttää sen, sekä poliiseista, jotka yrittävät estää terroristien teot. Peliä pelataan erilaisilla kartoilla, ja koko kartan voittaa joukkue, joka ensimmäisenä voittaa 16 kierrosta. Yksi kierros kestää noin pari minuuttia.

Vastakkain on kaksi viisihenkistä joukkuetta, ja kuvakulmaa katsotaan aina yhden pelaajan näkökulmasta kerrallaan.

Katsoja näkee ruudussa paljon erilaista statistiikkaa ja asioita, joita pelaajat eivät näe - esimerkiksi kulman takana odottavat hahmot. Katsoja tietää siis koko ajan enemmän kuin pelaaja, mikä tuo mukaan oman jännityksensä.

Yle Urheilun asiantuntijana ja lähetyksen studioisäntänä toimiva Otto Rönkä vinkkaa, että luvassa on täysin erilainen tv-elämys, josta voi nauttia vaikka pelaamisesta kiinnostuneen nuoren kanssa.

– E-urheilun katsominen on ihan erilaista kuin perinteisen urheilun tai minkään muunkaan tv:stä tulevan. Kannattaa vain avata lähetys ja katsoa, Rönkä sanoo.

Tutustu myös Ylen CS:GO-pelioppaaseen tästä.

Katso lähetystä Yle Areenasta perjantaina 2.2. klo 11.40 alkaen iltamyöhään asti. CS:GO-finaali nähdään Areenassa ja TV2:lla lauantaina 3.2. klo 22.05 alkaen.

Samuel Nyman ja Otto Rönkä
Samuel Nyman ja Otto Rönkä juontavat Ylen Assembly Winter 2018 -lähetykset. Samuel Nyman ja Otto Rönkä Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Assembly (tapahtuma)

Vanhempi – ole utelias nuoren pelaamisesta

Pelaamiseen liittyy paljon ristiriitaisia tunteita. Moni vanhempi miettii, pitäisikö lapsen pelaamista rajoittaa. Milloin se on hyvä harrastus, milloin huonoa ajanvietettä?

Mia Stellberg kannustaa vanhempia positiiviseen uteliaisuuteen lasten tekemisiä kohtaan.

– Jos lapsi ei kerro pelaamisestaan, se on monesti aikuisen asenteesta lähtöisin. Kannattaa olla avoin ja hyväksyvä, rakentaa siltaa, Stellberg kehottaa.

Pelaamisen vaikutukset riippuvat paljolti siitä, mitä ja miten pelataan. Jos arkirytmit, ruoka ja uni pysyvät hallinnassa ja pelaaminen on yhteisöllistä, se voi parantaa esimerkiksi keskittymis- ja ongelmanratkaisukykyä.

Mutta jos lapsi tai nuori on ärtynyt, linnoittautuu yksin ja kukkuu yöt, ollaan liiallisuuksissa – ihan niin kuin missä tahansa muussakin harrastuksessa tai urheilulajissa voi käydä.

Stellberg vinkkaa, että Suomesta löytyy jo useita oppilaitoksia ja kesäkouluja, joissa kilpapelaamista opetetaan – yhdessä hyvien elämäntapojen kanssa.

– Pelaaminen on osa yhteiskuntaa, se ei enää lähde pois. Meidän pitää vain toteuttaa se niin, että se vie meitä eteenpäin, Stellberg sanoo.

Yle TV2