Hyppää pääsisältöön

DJ Orion on ikuinen innostuja, joka on tanssittanut YleX:llä jo 10 vuotta – “Vastavoimaksi EDM-buumille on syntynyt elinvoimainen underground-kulttuuri”

Nuorison tehtävä on löytää vaihtoehtokulttuuri, joka on ristiriidassa tämän hetken valtavirran kanssa, DJ Orion sanoo.

"Konemusiikki pyrkii jatkuvasti määrittämään itsensä uudelleen." // Kuva: Juuli Aschan / YleX

DJ Orionin ääni on 10 vuodessa tullut tutuksi YleX:n perjantai-iltojen kuuntelijoille. Äänestä välittyy puhdas innostus, ja se tarttuu helposti myös kuunnellessa.

– Mä en haippaa tyhjää. Mun ei tartte feikata innostusta, koska linjoilla oleva porukka on yhtä innoissaan ja se on hieno vuorovaikutus radion välityksellä.

Erityisesti DJ Orion mieltä ovat vuosien aikana lämmittäneet pitkät maraton-lähetykset, jolloin DJ voi kuljettaa yleisöä erilaisten tunteiden läpi. Niissä on aina ilmassa arvaamattomuutta ja pitkää lähetystä voisi verrata kovaan urheilusuoritukseen.

– Pitkä DJ-setti on fyysisestikin jo mielettömän raskas. Kun radiossa kuitenkin pitää pysyä skarppina, niin siitä tulee väkisinkin mielenkiintoista ja hyvää radiota.

Pitkien lähetysten arvaamattomuudesta hän nostaa tekemänsä lähetyksen Weekend-festivaaleilta. Lähetyksen loppuvaiheilla merikontti pumpattiin täyteen savua, eikä DJ-pöytää pidemmälle juuri nähnyt. Yhtäkkiä konttiin saapui yllättäviä vieraita.

– Siellä oli Tensnake ja muita ihmisiä bailaamassa savua täynnä olevassa kontissa suorassa lähetyksessä.

Konemusiikki ei koskaan lepää

Elektroninen musiikki elää jatkuvassa muutoksessa. DJ Orion laskeskelee nähneensä oman uransa aikana jo kolme konemusiikin suurta aaltoa. Ensimmäinen vaihe osuu 90-luvun reivikaudelle, toinen milleniumin vaihteen trance-huumaan ja viimeisimpänä valtava EDM-buumi, joka vähitellen on kääntymässä laskuun.

Buumin jälkeen konemusiikki alkaa jälleen etsiä itselleen uudenlaista suuntaa. Kuin luodakseen uudelleen nahkansa sen jälkeen, kun se on kasvanut liian isoksi vanhaan.

– Koskaan ei voi tietää, mihin tämä kulttuuri on menossa ja mitä seuraavaksi on tapahtumassa. Konemusiikki pyrkii jatkuvasti määrittämään itsensä uudelleen.

DJ Orion painoi pitkää päivää Weekend Festivalilla. // Kuva: Annika Miettinen/YleX

Alun perin nuorison parista liikkeelle lähtenyt vaihtoehtokulttuuri on kasvanut valtavaksi ilmiöksi. Vielä 90-luvulla teknokulttuurin uskottiin olevan vain hetken hullutus.

– Nyt 25 vuotta myöhemmin tässä vielä ollaan, eikä tämä ole mihinkään katoamassa.

Juuri konemusiikin vaihtoehtoisuus puhuttelee DJ Orionia. Yläasteella hän oli luokkansa ainoa, joka fiilisteli konemusiikkia. Hänelle ja konemusiikista pitäville ystävilleen se oli juuri “sitä vaihtoehtoa” populaarikulttuurille.

– Nuorison tehtävä on löytää vaihtoehtokulttuuri, joka on ristiriidassa tämän hetken valtavirran kanssa.

Konemusiikin suuren nousun myötä viime vuosina on vähitellen palattu takaisin juurille. Vastavoimaksi EDM-buumille on syntynyt elinvoimainen underground-kulttuuri, DJ Orion sanoo.

– Ollaan vähän kyllästytty sellaiseen bling blingiin, että mennään yökerhoihin, joissa soi konemusaa. Halutaan mieluummin kokemuksia, jotka ei ole välttämättä niin hienoja, mutta joissa on särmää, haisee home ja soi tekno.

Pieni maa, elävä DJ-kulttuuri

Suomessa on ollut pitkään hyvin eläväinen konemusiikkiskene.

Meiltä maailmalle on lähtenyt kovan luokan tekijöitä tasaisella tahdilla. Täältä on lähtöisin esimerkiksi Darude, DJ Orkidea, Super8 & Tab, Proteus, Yotto ja monta muuta maailmalla arvostettua DJ:tä.

Se on yllättävän paljon näin pieneksi maaksi.

DJ Orion ajattelee sen johtuvan siitä, ettei teknomusiikkia ole aina ollut suomalaisten nuorten saatavilla samoissa määrin kuin maailmalla. Jo 90-luvulla berliiniläisnuoren ympärillä saattoi olla koko ajan keikkoja, konsertteja ja klubeja. Rovaniemeläisellä nuorella niitä ei ollut juurikaan.

– Jos rakasti jotain tuollaista musiikkia, se piti joko tehdä tai järjestää itse. Suomesta alkoi löytyä musadiggareita, jotka kyllästyivät siihen, ettei täällä ole mitään ja alkoivat tehdä musiikkia sekä järjestää tapahtumia.

– Se on asia, mistä nautin tässä skenessä. Jos jotain ei oo ei odoteta sitä, että joku tekee sen sun puolesta, vaan tehdään itse.

Tällaiselta näytti Berliinin klubiskene DJ Orionin silmin. // Kuva: DJ Orion

Ysärin varastobileistä Kansalaistorin uudenvuoden vastaanottoon.

Vuodet konemusiikin parissa DJ Orion summaa liikutukseen, jonka hän koki uutena vuotena Helsingin Kansalaistorilla. Torilla oli arviolta 85 000 ihmistä kuuntelemassa hänen DJ-settiään.

Hämmästys siitä, mitä reilun kahden vuosikymmenen aikana on tapahtunut konemusiikissa puhutteli. Yhtäkkiä se vaihtoehtokulttuuri, jonka parissa DJ Orion on kasvanut tavoittaa kymmeniä tuhansia ihmisiä.

– Mietin, mitä tässä oikein on tapahtunut, että varastossa 300 ihmisen puuhastelusta ja reivaamisesta on tultu siihen, että nyt konemusaa ottaa vastaan tällainen joukko ihmisiä.

DJ Orion soittaa uusinta konemusiikkia YleX:n perjantai-illoissa yhteensä kolmen tunnin ajan. Alkuillasta hän järjestää tunnin etkot Uuden musiikin tanssilistassa. Heti sen perään DJ Orion soittaa nimikko-ohjelmassaan ajankohtaisimmat konemusiikkiuutuudet.

Lue myös:

DJ Orionin ohjelma uudistuu – muistatko nämä yhdeksän parasta hetkeä YleX:n tanssimusiikin erikoisohjelmasta?

DJ Orionille uusi ohjelma YleX:n perjantai-iltaan – Uuden tanssimusiikin lista esittelee viikon isoimmat tanssiraidat