Hyppää pääsisältöön

Lahjakas biisintekijä ja laulaja Vilma Alina jätti Robinin bändin soolouran takia: Jos haluan olla artisti, mun pitää olla artisti

Vilma Alina haluaa olla esikuva nuorille naisille miesvaltaisella musiikkialalla.

Vilma Alina Hög-studiossa Helsingissä. // Kuva: Nelli Kenttä/YleX

24-vuotiaan Vilma Alinan suurin hitti on Juha88. Lisäksi hänet tunnetaan kappaleista _Tyynysotaa, Hullut asuu Kallios _ja Syliin. Artistilla ei ole paineita kakkosalbumistaan, sillä melkein kaikki biisit ovat jo valmiina julkaistavaksi. Levy julkaistaan näillä näkymin ensi syksynä. Sen tuorein sinkku on tänään perjantaina julkaistu Ballerina.

Mistä kaikki oikein alkoi?

Vilma Alina pestattiin Robinin bändiin kosketinsoittajaksi 19-vuotiaana. Hän soitti bändissä vuoteen 2016 asti, kunnes luopui unelmaduunistaan toisen haaveen takia. Vilma Alina päätti panostaa täysillä soolouraansa, eikä se enää onnistunut Suomen suosituimpiin kuuluvan artistin bändissä.

- Se oli vaikea päätös, koska olimme olleet saman porukan kanssa niin kauan. Bändi oli turvapaikka. Ajattelin, että olen maailman tyhmin ihminen, kun lähden niin mahtavasta projektista.

Vilma Alina venytti lähtöä, koska hänen mielestä oli niin kivaa soittaa bändissä. Viimeisen kesän aikana laulajalla alkoi kuitenkin olla paljon omiakin keikkoja.

- Tiesin, jos haluan olla artisti, mun pitää olla artisti. Se päätös oli pakko tehdä, mutta kyllä mä sitä itkin.

Vilma Alina tekee biisejä itselleen ja muille artisteille. // Kuva: Nelli Kenttä/YleX

Vilma Alina kertoo, että hänen soolouransa alkoi ikään kuin väärinpäin, koska hänet sainattiin isolle levy-yhtiölle Youtube-videon perusteella. Hänen täytyi päättäväisesti taivutella musapomoja nuorena naisena miesvaltaisella alalla, koska halusi tehdä kappaleensa itse. Kuin ihmeen kaupalla artistitulokas onnistui siinä ilman aiempia meriittejä biisinkirjoittana.

- Yleensä se menee niin, että artisti rakentaa rauhassa oman jutun, tekee biisejä himassa ja hänellä on valmis tuote ja sitten vasta lähestyy levy-yhtiötä. Mulla se kävi niin, että ensin mut sainattiin ja sen jälkeen mietin, että mitäs nyt. Mikäs tämä mun juttuni on ja mistä kirjoittaisin? Alussa kirjoitin tosi paljon erilaisia biisejä ja etsin omaa ääntäni.

Vilma Alina on ylpeä siitä, että pysyi uransa alussa jääräpäisenä itsenäisen tekemisen suhteen.

Hän kävi hiljattain Kaiku Entertainmentin toimitusjohtajan Pekka Ruuskan kanssa bissellä muistelemassa menneitä. Ruuska on pitkällä urallaan muun muassa löytänyt Maija Vilkkumaan, Juha Tapion, Samuli Putron ja Johanna Kurkelan.

Laulaja muisteli Ruuskan kanssa hetkeä, jolloin hänet oli juuri sainattu.

- Hän kysyi silloin, olenko koskaan kirjoittanut itse. Sanoin rehellisesti, etten oikeastaan, mutta aion kirjoittaa itse omat kappaleeni. Pekka kohotti kulmiaan. Hän kysyi, kirjoittaisinko silti kaiken itse, vaikka saisin Teemu Brunilalta huomenna biisin. Vastasin joo.

Ruuska myönsi nyt jälkikäteen Vilma Alinalle, että hän oli ajatellut, ettei hommasta tule mitään.

- Pääsin yllättämään hänet. Olen tosi iloinen, että pidin pääni.

Nykyään Vilma Alina kirjoittaa biisejä myös muille artisteille, kuten Nelli Matulalle, Jannalle, Robinille ja Abreulle.

- On hauskaa kirjoittaa muille. Silloin hyppään toisen tunnemaailmaan. Tykkään siitä, että artisti on prosessissa mukana, vaikka hän ei kirjoittaisikaan itse.

Aluksi Vilma Alina juttelee pitkään artistin kanssa ja hakee hänen kanssaan aihetta yhdessä. Teksti voi olla tarina suoraan artistin elämästä, vaikkei hän sitä kirjoittaisikaan.

- Mä olen suodatin, joka nappaa ideasta kiinni. Se on inspiroivaa eikä silloin ole vain omien kokemusten varassa.

Vilma Alina on hyvä esimerkki siitä, kuinka lahjakkaita nuoria naisia tulee jatkuvasti enemmän esille musiikkialalla.

- Koen, että siitä on hyötyä, mitä enemmän on erilaisia ihmisiä, joilla on erilaiset taustat. Silloin syntyy monimuotoisempia kappaleita ja erilaisia näkökulmia.

- Toivottavasti tulevaisuudessa tilanne tasoittuisi. Nykyään on paljon naiskirjoittajia, mutta naistuottajia on tosi vähän. En tiedä, johtuuko se esikuvien puutteesta.

Vilma Alina on mielellään esikuva uusille lahjakkuuksille. Hän haluaisi mentoroida nuoria tekijöitä, jotka pyrkivät musiikkialalle.

- On siistiä olla esikuva ja inspiroida tulevaisuuden tekijöitä. Olin onnekas, että sain tilaisuuden Youtube-videon avulla. Se oli alkusysäys, joka sai mut treenaamaan enemmän, hakemaan omaa ääntä ja kirjoittamaan.

Tuoreen Ballerina-sinkun myötä Vilma Alina kokee lopullisesti löytäneen juuri sen oman juttunsa.

- Ballerinan myötä musta tuntuu ensimmäistä kertaa siltä, että olen siellä ytimessä. Mulle tuli pieni valaistuminen, että nyt mä tiedän. Muille artisteille kirjoittaminen on auttanut mua rajaamaan omaa juttua.

Biisi syntyi Ilkka Wirtasen kanssa Hög-studiolla, kun Vilma Alina sai päähänsä ikään kuin leffakohtauksen. Laulussa on katkeransuloinen tunnelma.

- Kappaleen päähenkilö on tavallaan kateellinen, mutta ihailee kuitenkin sitä ballerinaa tosi paljon. Se on biisi siitä, että päästää irti. Muistan omalla kohdallani sellaisia hetkiä, kun on ollut ihastunut johonkin ja hän on valinnut jonkun toisen. Kun näkee sen mimmin ja ajattelee, ettei pysty edes kilpailemaan hänen kanssaan.

Vilma Alinasta on kasvanut biisintekijä, joka kirjoittaa tarkkanäköisiä huomioita nuoren ihmisen elämästä oli kyse ystävyydestä, rakkaudesta tai elämässä haahuilusta, kun ei vielä tiedä mitä tulee tapahtumaan, kun kasvaa aikuiseksi. Vilma Alina ammentaa lyriikoihinsa inspiraatiota muun muassa nuoruuden kipuiluista ja käännekohdista.

- Ne on niin lähellä itseä. Se kipuilu, joka kuuluu kasvamiseen. Eniten aiheita kuitenkin löytyy epämääräisistä suhdekuvioista. Miten ne alkaa ja päättyy. Haluan päästä vahvaan tunnetilaan, kun kirjoitan biisejä.