Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Sound Tracker pääkuva

Sami Yaffa: Musiikki on ennenkin kaatanut muureja

Sami Yaffa Sound Tracker - Israel
Sami Yaffa Sound Tracker - Israel Kuva: Yle Sami Yaffa,Sami Yaffa – Sound Tracker,Israel,Itkumuuri

Israelilaisten ja palestiinalaisten artistien yhteistyö on haasteellista, koska osapuolten ääriajattelijat vastustavat kaikkea yhteistoimintaa, kirjoittaa Sami Yaffa.

Vanhana tutkijamielenä etsin käsiini pyhiä kirjoja, kun Sound Tracker suuntasi kuvausmatkansa Israelin ja Palestiinan pyhille maille. Löysin Vanhasta Testamentista kertomuksia, joissa kaadetaan muurit musiikin voimalla. Stooreissa tosin myös lahdataan kaikki kaupungin eläimet ja ihmiset – paitsi prostituoitu Rahab – ja kaupungin rikkaudet annetaan tietenkin Jumalalle.

Funtsi tätä:
“Mutta Jeriko oli tiukasti suljettu Israelin poikien takia; kukaan ei mennyt ulos eikä kukaan mennyt sisään…”
“Ja seitsemännellä kerralla tapahtui, että papit puhalsivat torviin, ja Joosua sanoi kansalle: `Huutakaa, sillä Jehova on antanut kaupungin teille...`"
“Ja kaupungista on tultava tuhon omaksi vihitty…”
“Niin kansa huusi, kun torviin puhallettiin…”
“Ja tapahtui, että kun kansa kuuli torven äänen ja kansa nosti suuren sotahuudon, niin muuri luhistui maan tasalle.”

(Joosua 6:1-27)

Aikamoinen torvibändi ja taustalaulajat. Kovaa menoa.

Sami Yaffa Sound Tracker - Israel
Sami Yaffa Sound Tracker - Israel Kuva: Yle Sami Yaffa,Sami Yaffa – Sound Tracker,Israel

Musiikki on ollut mukana uskonnollisessa toiminnassa läpi ihmishistorian, koska se tuo sut lähemmäksi jotain pyhää. On se sitten kaunis jumalanpalvelus tai Jimi Hendrixin Machine Gun, musiikki saattaa sut aina jonkinlaisiin tiloihin.

Musiikki on myös tehokas kidutuskeino. Irakin sodassa amerikkalaiset valloittajat pakottivat vankeja kuuntelemaan esimerkiksi Metallicaa ja Britney Spearsia 24 tuntia putkeen korvia rikkovalla volyymillä, minkä jälkeen alkoivat kuulustelut. Parhaimmillaan ja pahimmillaan musiikki voi murtaa psyyken. Musiikki myös resonoi yhteiskunnan tiloja ja toimii vähemmistöjen äänenä: ghettojen puskaradiot ovat luoneet Bob Marleyn, rap-musan, 70-luvun lopun brittipunkin ja paljon muuta.

Väkivalta perustuu segregaatioon: jos et kuulu meidän jengiin, tulee turpaan. Ääritahot tietävät, että sanoissa ja musiikissa piilee voimaa, joka yhdistää.

Myös Israelissa ja Palestiinassa on ääniä, jotka saattavat ihmisiä yhteen: avaamaan silmänsä yhteisen takapihan tulehtuneelle tilanteelle. Artisteja, jotka uskaltavat katsoa uskonnon jakamien rajojen yli – ja jotka pystyvät näkemään toistensa ihmisyyden. Israelilaisten ja palestiinalaisten artistien yhteistyö on kuitenkin haasteellista, sillä osapuolten ääriajattelijat vastustavat kaikkea yhteistoimintaa. Väkivalta perustuu segregaatioon: jos et kuulu meidän jengiin, tulee turpaan. Ääritahot tietävät, että sanoissa ja musiikissa piilee voimaa, joka yhdistää.

Isommassa kuvassa eriyttämistä on yritetty ajaa esimerkiksi artistien boikotilla Israelissa soittamista vastaan. Se on mun mielestä tekopyhää muurien rakentamista. Amerikan dollarit kyllä kelpaavat näille monimiljonääri-superstaroille, jotka kuitenkin ovat unohtaneet vuosisatoja kestäneen (ja edelleen jatkuvan) Amerikan alkuperäisväestön raa’an kohtelun. Nämä artistit tuomitsevat väkivallan Israelissa, mutta hyväksyvät sen toisaalla.

Sound Tracker rummuttaa: Taistelu äänien kuuluville saamiseksi jatkuu – musiikin ja ihmisäänen voima on vahva. Muurit saattavat kaatua kuten aikoinaan Jerikossa, mutta lahtauksen ja ryöväämisen sijaan niiden alta voi löytyä ystävyys ja yhteisymmärrys.

Shalom, Salaam, Peace

Sami

Sami Yaffa - Sound Tracker, katso koko 3. kausi

Yle Teema lauantaisin klo 20.00. Ensimmäinen jakso nähdään 20.1., jolloin kaikki jaksot myös julkaistaan Yle Areenaan - klikkaa linkkejä alla ja katso jaksot. Samin maakohtainen kolumni ilmestyy TV-esitysten myötä.

Keskustele

Sound Tracker

  • Sami Yaffa: Mitä musiikki minulle merkitsee?

    Musiikin parantava skaala kapenee massakuuntelun vallitessa.

    Musiikki on yhä terapiaa, mutta sen parantava skaala kapenee massakuuntelun vallitessa. Aivan kuin kohta olisi vain yksi vitamiini. Sielullinen aneemisuus alkaa ottaa yhteiskunnassamme vallan, kirjoittaa Sami Yaffa kolumnissaan.

  • Sami Yaffa: Venäjä, Venäjä, Venäjä

    Sami ei saa idän jättiläisestä otetta.

    Kun valtio alkaa tukahduttaa lauluntekijöiden ja kirjailijoiden sanoja, tiedät että jotain isoa paskaa on meneillään, kirjoittaa Sami Yaffa kolumnissaan.

  • Sami Yaffa: Hämmentävyyden äärilaidalla

    Japani on ristiriitojen ja harmonian maa.

    Toisen maailmansodan jälkeen Japani oli pommitettu palasiksi ja ydinpommit tuhonneet kaksi kaupunkia. Nopeasti uusi ja vanha taide alkoivat taas sitkeästi versoa tällä omalaatuisella saarivaltiolla, kirjoittaa Sami Yaffa Japania käsittelevässä kolumnissaan.

  • Sami Yaffa: Kuppikunnissa kiehuu, mikä avuksi?

    Kaksi pappia ja paholainen perustivat festivaalin

    Kahden papin ja paholaisen alulle panema Riosucion ystävyysfestivaali Kolumbiassa voisi toimia innoittavana esimerkkinä muulle maailmalle harmonisesta yhteiselosta, kirjoittaa Sami Yaffa. Samin Sound Tracker -kolumnit ilmestyvät viikoittain sarjan kolmannen kauden jaksojen myötä.

  • Sound Trackerin uusi kausi

    Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

    Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

  • Sami Yaffa - Koko ajan liikkeessä

    Sami Yaffa: basisti, mediapersoona, isä ja maailmanmatkaaja.

    Kun Hanoi Rocks hajosi vuonna 1985 oli yhtyeen basisti Sami Yaffa vain 21-vuotias. Bändin mukana maailmalla kohkaaminen loppui traagisesti ja yhtäkkiä nuori mies oli kotona pienen lapsen isänä. Pysähdyksen jälkeen bändeissä soittaminen ja maailman kiertäminen kuitenkin jatkui ja nykyisin Yaffa on paitsi tunnustettu rockmuusikko myös palkittu mediapersoona.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker jatkuu uusin jaksoin 26.10. Yle Teemalla

    Venla-palkittu musiikkiohjelma palaa uusin jaksoin!

    Vuoden parhaan musiikkiohjelman Kultaisella Venlalla palkittu Sami Yaffa - Sound Tracker saa toisen tuotantokauden Yle Teemalla. Sami matkaa Jamaikalle, Senegaliin, Intiaan, Turkkiin ja Indonesiaan 26.10. alkaen maanantaisin klo 21.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, New York

    Sami Yaffa - Sound Tracker, New York

    Muusikko Sami Yaffa on nähnyt niin kansainvälisiä areenoita kuin katusoittajan arkea. Nyt hän tutkii musiikin merkitystä ja mysteeriä. Matka musiikin maailmaan alkaa Yaffan kotikaupungista New Yorkista.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Serbia

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Serbia

    Muusikko Sami Yaffa matkustaa musiikin perässä ympäri maailmaa. Musiikkimatka alkoi herran kotikaupungista New Yorkista ja jatkuu tulisissa mustalaistunnelmissa Serbiaan.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Pernambuco, Brasilia

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Pernambuco, Brasilia

    Musiikki kuljettaa rokkari Sami Yaffaa ympäri maailmaa kaikkein aidoimpien rytmien lähteille. Kuuma ja kostea Brasilia näyttää Yaffalle Sound Trackerissa muitakin puoliaan kuin pelkkää sambaa ja bossa novaa.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Argentiina ja Uruguay

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Argentiina ja Uruguay

    Argentiinalaisen tangon paha poika Astor Piazzola sai Sami Yaffan kiinnostumaan aikanaan tangosta. Yaffa on käynyt useasti Etelä-Amerikassa ja kokenut tangon monissa muodoissaan, mutta haluaa nyt sukeltaa syvemmälle tulisen musiikin ja tanssin syövereihin Sound Tracker -matkallaan.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Andalusia, Espanja

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Andalusia, Espanja

    Espanjassa flamenco on ollut vuoroin halveksitun vähemmistön kulttuuria, vuoroin anarkismin ja yhteiskunnan vastaisen protestoinnin taustamusiikkia. Sami Yaffa suuntaa Andalusian kumpuileville vuorille tutustumaan aitoon ja alkuperäiseen flamencoon.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Etiopia

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Etiopia

    Afrikan sarvessa, ihmiskunnan kehdossa Etiopiassa elää noin 200 000 vuotta vanha sivilisaatio. Maan historiaan mahtuu siis myös hyvin monipuolinen ja hengellinen musiikkikulttuuri. Näiden historiallisten rytmien perässä mystiseen maahan matkustaa myös muusikko Sami Yaffa.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 1

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 1

    Amerikkalainen unelma, elämä, vapaus ja pyrkimys onneen. Näiden äärelle matkaa Sami Yaffa Yhdysvaltoihin. Kohteenaan muusikolla tosin on ikuisesti tavoiteltavan amerikkalaisen unelman sijaan amerikkalaisen musiikin rikkaus, monipuolisuus, sydän ja sielu.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 2

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 2

    Sami Yaffan musiikkimaailmaa kiertänyt Sound Tracker saapuu matkansa päähän. Vielä on kuitenkin edessä pala amerikkalaista musiikkiunelmaa, kun karavaani kulkee läpi Mississippin, Tennesseen ja Pohjois-Carolinan kohti päätepistettään New Yorkia.

  • KAL feat. Sami Yaffa - Emily

    KAL feat. Sami Yaffa - Emily

    Torstaina 21.8.2014 Huvilateltassa taltioitiin KAL-yhtyeen esiintymisestä kappale yhteisöllisin keinoin. Yleisö osallistui videoon kuvaamalla keikkaa, jossa serbialaisyhtye kutsui lavalle Sound Tracker -ohjelman isännän Sami Yaffan.

  • Sound Tracker: musiikkimatkalle Sami Yaffan kanssa

    Sami Yaffa - Sound Tracker on matkaohjelma, joka lähestyy kohteitaan musiikin näkökulmasta. Sarja on löytöretki kulttuureihin, joissa musiikki on muutakin kuin kulutushyödyke. Matkanjohtajana toimii elämää nähnyt musiikillinen nomadi Sami Yaffa, joka on aina valmis oppimaan lisää.

  • Sami Yaffa: Aulabaarista Maailmalle

    "Musikki on mulle aina ollu se yhdistäjä, se koskematon kieli, jota kaikki ymmärtävät. Sillä puretaan patoutumat, sillä iloitaan ja sillä juhlitaan. Musiikilla viedään meidät tunteisiin, joita pidellään piilossa. Sehän on tavallaan kun joku helvetin terapeutti :)"

  • Sami Yaffa rakastaa uutta ja tuntematonta

    Sami Yaffa on kiertänyt maailmaa 34 vuotta enemmän tai vähemmän putkeen. Vaikka bändien kanssa kierretään ensisijaisesti esiintymisten takia, matkustaminen on Yaffalle myös elämäntapa.

  • Viiden pennin progressiivista rockia - Circle: Termostaatti

    Katso yhden kameraoton live

    Circle ei halunnut tietää ennen Termostaatti-biisin tallennushetkeä kuvaussuunnitelmista mitään. Jussi Lehtisalon sanoin: “Haluamme alistua tahtoonne ja olemme valmiit häpäisemään itsemme”. Vastaavasti kuvausryhmä kuuli kappaleen ensimmäisen kerran soundcheckissä, koska bändi sävelsi sen edeltävänä iltana. Termostaatti saa ensiesityksensä tässä yhden kameraoton livessä.

  • Jukka Nousiainen - Sihinää listojen katveessa

    Jukka Nousiainen esittää Vieraana-sarjassa uuden biisin.

    Jukka Nousiainen osallistui Vieraana-sarjaamme ennen julkaisemattomalla soolobiisillä Sun kanssas mä lähden minne vaan. Kappale äänitettiin ja kuvattiin yhdessä sessiossa, jonka huipennukseksi Nousiainen haastatteli itse itseään.

  • Kokeellinen musiikki on musiikin pornografia. Se epäonnistuu, sille saa nauraa ja se ylittää genrerajat - vaikutus kuuluu sinunkin soittolistallasi

    Jatkuva tyytymättömyys ei koskaan hellitä

    Suunnannäyttäjä vai tekotaiteellista paskaa? Mitä on kokeellinen musiikki? Flow Festivalin Tuomas Kallio ja Arttu Tolonen sekä muusikko ja tapahtumajärjestäjä Arttu Partinen vastaavat. Katso myös livetaltio, jossa esiintyvät Läjä Äijälä & The Kolmas, Black Motor ja NYKY Ensemble. Kuvattu Flow Festivalin The Other Sound -lavalla 2017.

  • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

    Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

    Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.