Hyppää pääsisältöön

Silvana Imamista on muodostunut esikuva, queer-ikoni ja antirasistisen taistelun ruumiillistuma

Silvana Imam on yksi Ruotsin puhutuimmista räppäreistä. Hän vastustaa rasismia, fasismia ja seksismiä, koska ne väheksyvät hänen oikeuttaan olla olemassa.

Silvana Imam // Kuva: Promokuva

Rap-artisti Silvana Imam nousi julkisuuteen Ruotsissa antirasististen mielenosoitusten myötä vuonna 2013. Viime kesänä hän esiintyi Flow-festivaaleilla hurmokselliselle yleisölle. Hänestä on kasvanut yksi suosituimmista ruotsalaisista räppäreistä, jonka on kiinnittänyt kansainvälisen huomion.

Suosion ja huomiota herättäneiden lyriikoidensa myötä hänestä on muodostunut esikuva, queer-ikoni ja eräänlainen antirasistisen taistelun ruumiillistuma.

Silvana Imam julkaisi Naturkraft-nimisen levyn vuonna 2016, jolloin hänet myös palkittiin Ruotsin Grammis-gaalassa vuoden artistina. Debyyttilevynsä Rekviem hän julkaisi vuonna 2013. Viimeisimpänä hän on julkaissut uuden singlen nimeltään Bulletproof baby tämän vuoden alussa. Biisi enteilee tulevaa albumia.

Silvana Imam on rap-artisti, josta toistuvasti puhutaan poliittisena räppärinä. Se on leima, jonka hän itse ajoittain kyseenalaistaa. Hän haluaa musiikillaan tuoda esille sen, että yhteiskunnassa tulisi olla tilaa myös ihmisille, jotka eivät sopeudu perinteisinä pidettyihin normeihin. Kirjoittaessaan feminismistä ja epätasa-arvosta hän on tuonut rap-musiikkiin äänen, jollaista Ruotsissa ei oltu aiemmin totuttu kuulemaan, mutta jolle selkeästi on ollut tarvetta.

Kun Silvana Imamilta kysyy, mistä hänen tekstiensä kantaaottavuus kumpuaa, hänellä ei ole selkeää vastausta.

– Luulen sen johtuvan kasvamisesta yhteiskunnassa, jossa ei kunnolla sovi muottiin. Minä vain elän, ja tämä on minun elämääni. En todellakaan tiedä, räppäri sanoo YleX:lle.

Koska hän kirjoittaa lesbomaahanmuuttajanaisen näkökulmasta, hänen tekstinsä leimataan poliittisiksi. Hänen lyriikoissaan on vahva rasismin, fasismin ja seksismin vastainen sanoma, koska ne ovat ajatusmalleja, jotka väheksyvät hänen oikeuttaan olla olemassa.

– ‘Ei kaikki miehet’, mutta melkein kaikki naiset, Silvana Imam twiittasi #metoo-kampanjan yhteydessä viime lokakuussa.

Naisten seksuaalista häirintää näkyväksi tehneellä somekampanjalla hän toivoisi olevan myös konkreettisia vaikutuksia.

– Luin lehdestä, että 45 prosenttia miehistä ajattelee #metoo-kampanjan olevan liioittelua, eikä kukaan puhu siitä. Meidän pitäisi puhua siitä, eikä naisten seksuaalisesta häirinnästä. Se on jo kaikkien tiedossa, koska niin on ollut aina. Miehet eivät vain ota vastuuta asiasta.

Julkisuudessa Silvana Imamista on muodostunut vähemmistöjen identiteettipolitiikan äänenkannattaja. Albumeillaan hän haluaa käsitellä myös muutakin kuin politiikkaa. Erityisesti Naturkraft-levyllä kuullaan hiphopille ominaista kerskailua ja Knark-kappaleella räpätään bilettämisestä ja huumeista.

Silvana Imamista on tehty dokumentti Silvana, joka esitettiin myös Docpoint-elokuvafestivaalilla. Räppäri oli itse paikalla elokuvan torstai-iltaisessa esityksessä, jonka jälkeen hän esiintyi Tavastialla.

Dokumentissa on kuvattu hänen elämäänsä on kolmen vuoden ajan. Dokumentti ajoittuu vuosiin, jolloin Silvana Imam nousi suurelle yleisölle tuntemattomasta artistista yhdeksi suosituimmista ruotsalaista räppäreistä.

Silvana Imamia on usein luonnehdittu “vahvaksi naiseksi”, ja tätä hän kritisoi myös dokumentissa. Jos hän on vahva, tarkoittaako se, että on myös heikkoja naisia vai mihin verrattuna hän on vahva? Miksi vahvuus nähdään hyveenä ja heikkous paheena?

Elokuvan aikana Silvana Imam sanoo, ettei halua olla supersankari, vaikka hänet yritetään esittää sellaisena.

– Supersankareita ei ole olemassa. Olen vain minä. Ihan niin kuin sinä, räppäri toteaa dokumentissa.