Hyppää pääsisältöön

”Olen parantumattomasti sairas, mutta kiitos äitini rakastan elämääni”

Jenna ja hänen äitinsä ovat mukana SuomiLOVEn 4. kaudella.
Jenna ja hänen äitinsä ovat mukana SuomiLOVEn 4. kaudella. SuomiLOVE

Tämä on Jennan kertomus sairaudestaan ja siitä, miten yksi kappale voi sanoittaa ne hetket, joissa ei vain voi löytää sanoja.

”Olen vakavasti, todella harvinaisesti ja parantumattomasti sairas 21-vuotias nainen. Kerron tätä suuri suru sydämessäni, koska minulle ei voida ennustaa huomista. Sanon päivittäin minun maailmani tärkeimmälle ihmiselle, että rakastan häntä ja että olen kiitollinen kaikesta.

Mutta se ei todellakaan riitä. Minulla ei ole sanoja, jotka riittäisivät kertomaan tunteistani. Enkä voi mitenkään osoittaa sitä, kuinka valtavan paljon rakastan häntä. Hän on äitini, koko perheeni, mutta myös paras ystäväni. Leijonaemoni, ainoa ihminen vierelläni.

Jennan tarina nähdään SuomiLOVEn 4. kaudella
Jennan tarina nähdään SuomiLOVEn 4. kaudella SuomiLOVE

Elämämme taival oli alusta alkaen vaikea. Synnyin elottomana, mutta minut saatiin takaisin. Koko lapsuuden olin todella kipeä, kukaan ei tiennyt miksi. Kipuni ja oireeni väsyttivät äitiäni, mutta hän jaksoi kanssani pelkästä rakkaudesta.

Äitini taisteli myös Isäni puolesta, kun hän alkoi romahtaa fyysisesti. Vuonna 2008 isäni menehtyi äkillisesti. Äitini elämän rakkaus kuoli, mutta hän oli vahva vuokseni ja on joutunut sen jälkeen olemaan vastuussa kaikesta yksin.”

Epäilys

”Elämääni varjosti koulukiusaaminen. Vuosien varrella se muuttui sanallisesta fyysiseksi väkivallaksi, ja äitini teki kaikkensa tehdäkseen siitä lopun, epäonnistuen. Kiusaamisen takia hän joutui pelkäämään kaikki ne vuodet, jokaisena päivänä. Minulla ei ollut muita ystäviä kuin äitini, ja silloin hänestä tuli paras ystäväni. Tukeni ja turvani.

Olin kiusaajille täydellinen kohde erilaisuuteni takia, mutta äiti näki minut taistelijana. Koulunkäyntiäni varjosti myös fyysisten oireiden paheneminen. Jouduin olemaan niiden takia paljon pois koulusta, kun en päässyt edes sängystä ylös. Taistelin menestyäkseni koulussa ja äitini tukemana sainkin päättötodistuksen erinomaisin arvosanoin.

Äitini pelko ei päättynyt koulun myötä. Vointini alkoi huonontua romahdusmaisesti. Kun oireet muuttuivat vakavimmiksi, en enää selvinnyt kivuista. Silloin lääkärit ihmettelivät, miksi kehoni särkyy, ja äitiäni syytettiin ensimmäisenä mustelmista, jotka peittivät kehoni. Myöhemmin syyksi löytyi kuitenkin verenvuotosairaus.

Lukemattomista eri diagnooseista huolimatta kipujani epäiltiin psyykkisiksi, vaikka kaiken takana oli tietämättämme vakavan sairauden oireyhtymä. Äiti oli ainoa, joka uskoi kipuni.

Minua yritettiin leikkauksilla pitää kiinni elämässä, aina epäonnistuen. Kehoni ei kestänyt enää ja sydämeni pysähtyi kesken leikkauksen. Oli ihme, että sain uuden mahdollisuuden elää ja heräsin teholta äitini pitäessä kädestäni kiinni.”

Koti

”Selvisi, kuinka sairas oikeasti olinkaan. Eräiden tutkimuksien jälkeen lääkäri kertoi diagnoosini. Sen mukaan minulle on periytynyt harvinainen geenivirhe isältäni. Hän menehtyi samaan sairauteen, joka tuhoaa kaiken kehostani.

Syntymästäni alkanut taistelu diagnoosin löytämisestä päättyi, mutta elämä vakavan sairauden kanssa alkoi. Pian diagnoosin jälkeen jouduin pyörätuoliin, täysin toisten ihmisten hoidettavaksi.

Sairaalasta tuli kotimme, ja siellä kului vuosi ja toinenkin. Äitini luopui omasta elämästään lopullisesti minun vuokseni. Hän pysyi vierelläni, mutta kukaan ei koskaan välittänyt, miten hän jaksaa. Minä tiedän, että äiti jaksoi rakkauden uskomattomalla voimalla.

Minä en voinut olla vahva hänen vuokseen. En voi edes kuvitella, miltä hänestä on tuntunut katsoa vierestä oman tyttärensä kärsimystä.

Lukuisten leikkausten jälkeen oli pysähdyttävä, kaikki tehtävissä ollut on tehty. Elämäni sairauden myötä haurastui haurastumistaan ja hoitoni muuttui oireenmukaiseksi.

Silloin Ellinoora julkaisi Elefantin paino -nimisen kappaleen. Sen kuullessamme purskahdimme äidin kanssa itkemään. Olemme aina puhuneet sairaudestani elefanttina ja siitä, kuinka se on painollaan hajottanut minut. Äiti, leijonaemoni, on jäänyt kanssani sen elefantin alle.

Kappale sanoittaa elämämme. Mutta se myös antaa lohdun, että vielä paha olo helpottaa. Laulu auttaa meitä hyväksymään sen, että elefantti lentää jonain päivänä kauas pois, vieden minut isäni luo.”

Jenna ja hänen äitinsä ovat mukana SuomiLOVEn 4. kaudella.
Jenna ja hänen äitinsä ovat mukana SuomiLOVEn 4. kaudella. SuomiLOVE

Kiitollisuus

”Tällä hetkellä olemisestani yritetään tehdä niin siedettävää kuin mahdollista kivunhoidolla ja oireita lievittämällä. Kipulääkitykselläkään kipujani ei saada katoamaan missään vaiheessa kokonaan. Tarvitsen jatkuvaa hoitoa ja huolenpitoa, sekä päivittäin välttämättömiä hoitotoimenpiteitä.

Olenko katkera elämälle? En ole. Minulta on kysytty myös, tunnenko vihaa isääni kohtaan, jolta perin tämän sairauden. En tunne. Enemmänkin olen kiitollinen hänelle siitä, että hän on antanut minulle elämän.

Olen kysynyt itseltäni, elänkö hetkessä ja keskitynkö siihen, mitä minulla on. Minulla ei ole paljon, mutta minulla on äitini. Hänen ansiostaan voin rakastaa sitä elämää, mikä minulla on.”

Jenna kiittää äitiään SuomiLOVEssa: Katso koskettava yllätys, jossa tietysti mukana Ellinoora!

Lisää ohjelmasta