Hyppää pääsisältöön

Oliivinviljelijästä tuli tahtomattaan maailmankuulu ihmisoikeusaktivisti

Ihmisoikeusaktivisti Cédric Herrou seisoo kotipihallaan
Ihmisoikeusaktivisti Cédric Herrou seisoo kotipihallaan Kuva: Helena Liikanen-Renger Cédric Herrou

Cédric Herroun elämä muuttui vuonna 2015, kun Ranska palautti rajatarkastukset Italian rajalle.

Uusi tilanne ajoi useat Italiaan tulleet siirtolaiset laittomiksi maahantulijoiksi. Moni heistä ohittaa vaarallisella matkallaan Royan laakson, missä myös Herrou asuu. Moniääninen Eurooppa -sarjan haastatteleman maanviljelijän pihamaalla yöpyi pelkästään viime kesän aikana 1500 laitonta maahantulijaa.

- Minusta oli epäoikeudenmukaista, että vain ihmiset, jotka pystyivät maksamaan salakuljettajille, pääsivät läpi. Haavoittuvimmat, joilla ei ollut rahaa, taas eivät. Toin luokseni naisia, lapsia ja perheitä. Ja sitten etsimme paikkoja, jotka voisivat majoittaa heidät Ranskassa tai muissa maissa.

Herrou jakaa useita päiviäkin vaeltaneille matkalaisille ruokaa ja auttaa heitä paperitöissä, kuten turvapaikan hakemisessa Ranskasta.

- En minä ole mikään maahanmuuton puolustaja. Minä vaan luulen, että ihmiset Italiassa, Saksassa tai Ruotsissa olisivat tyytyväisiä tietäessään, että kun heidän lapsensa on ulkomailla, siellä on joku, joka auttaa.

Herroun luokse tulevat ihmiset ovat usein vaeltaneet läpi aavikon ja ylittäneet Välimerenkin. Tulijoiden virtaa eivät poliisit saati rajatarkastukset ole pysäyttäneet.

- Kun verrataan pakolaista, joka pakenee sandaaleissa sotaa erikoisjoukkojen poliisiin, jolle maksetaan 2000 euroa kuussa, ja joka tekee tätä työkseen, niin kumpikohan juoksee kovempaa? Pakolainen tietysti. Kun ihmiset tulevat minun luokseni, he ovat hyvässä kunnossa. He haluavat tehdä töitä, haluavat rakentaa, haluavat jakaa. Joukossa on apteekkareita, kirurgeja, lääkäreitä, mutta toki myös heitä, jotka eivät ole käyneet kouluja.

- Tapasin hiljattain luonani asuneita ihmisiä uudestaan Pariisissa. Löysin heidät juomassa olutta ja viinaa siltojen alla. Heidät oli tuhottu. Näin tyypillisen kodittoman ihmisen, ihmisen, jonka yhteiskunta oli rikkonut.

Ranskassa ihmissalakuljetus on kiellettyä, mutta maassa laittomasti olevia saa auttaa humanitäärisistä syistä. Sellaiseksi oikeus ei kuitenkaan ole nähnyt oliivitarhurin toimintaa, vaan sitä on pidetty osana laajempaa aktivismia. Cédric Herrou on tuomittu maksamaan toimistaan sakkoja ja syksyllä hänet tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

- Poliisi ottaa yleensä kiinni varkaan, raiskaajan tai ryöstäjän, jonkun, joka on tehnyt pahaa toiselle. Mutta tässähän me teemme hyvää ihmisille, joten tilanne on monimutkaisempi. Näemme oikeusjärjestelmän ongelmakohdat. Minä tiesin erittäin hyvin, että päädyn oikeuteen. Ajattelin, että he ymmärtäisivät, mutta ei, tilanne olikin päinvastainen. Minä näin valtion, joka teki kaikkensa tukkiakseen minun suuni. Se on todella vakavaa.

 • Jumalanpalvelukset heinäkuussa

  Jumalanpalvelukset heinäkuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset heinäkuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Hartauspuhujat heinäkuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat heinäkuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Pyhyyden sanoittaminen on vaikeaa

  Lähes jokaiselle suomalaiselle jokin asia on pyhä.

  Kuuntelin radio-ohjelmaa pyhyydestä toukokuisena torstaina. Jäin miettimään, mitä pyhyys oikein on. Milloin viimeksi itse käytin sanaa pyhä tai kuulin jonkun toisen käyttävän sitä? Lähes jokaiselle suomalaiselle jokin asia on pyhä. Useimmille pyhiä asioita ovat rakkaus, läheiset ihmiset, rauha, turvallisuus, koti ja ihmisarvo.

 • Säveltäjät ja kirjoittajat tutkivat radioesseesarjassa energia- ja tavaratuotannon muutosta

  Kolmiosainen Tieto, valta, muutos -radioesseesarja

  Energia- ja tavaratuotantoon liittyvästä muutostarpeesta vallitsee maassamme kohtalainen yksimielisyys: molemmat on pantava uusiksi. Ongelma on kuitenkin laaja ja monimutkainen ja sitä tarkastellaan Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin 19.5. - 2.6.2019 kuultavassa kolmessa radioesseessä. Kipukohtia: tietoa, valtaa ja muutosta tutkii kolme eri säveltäjää ja kirjoittajaa.