Hyppää pääsisältöön

Oliivinviljelijästä tuli tahtomattaan maailmankuulu ihmisoikeusaktivisti

Ihmisoikeusaktivisti Cédric Herrou seisoo kotipihallaan
Ihmisoikeusaktivisti Cédric Herrou seisoo kotipihallaan Kuva: Helena Liikanen-Renger Cédric Herrou

Cédric Herroun elämä muuttui vuonna 2015, kun Ranska palautti rajatarkastukset Italian rajalle.

Uusi tilanne ajoi useat Italiaan tulleet siirtolaiset laittomiksi maahantulijoiksi. Moni heistä ohittaa vaarallisella matkallaan Royan laakson, missä myös Herrou asuu. Moniääninen Eurooppa -sarjan haastatteleman maanviljelijän pihamaalla yöpyi pelkästään viime kesän aikana 1500 laitonta maahantulijaa.

- Minusta oli epäoikeudenmukaista, että vain ihmiset, jotka pystyivät maksamaan salakuljettajille, pääsivät läpi. Haavoittuvimmat, joilla ei ollut rahaa, taas eivät. Toin luokseni naisia, lapsia ja perheitä. Ja sitten etsimme paikkoja, jotka voisivat majoittaa heidät Ranskassa tai muissa maissa.

Herrou jakaa useita päiviäkin vaeltaneille matkalaisille ruokaa ja auttaa heitä paperitöissä, kuten turvapaikan hakemisessa Ranskasta.

- En minä ole mikään maahanmuuton puolustaja. Minä vaan luulen, että ihmiset Italiassa, Saksassa tai Ruotsissa olisivat tyytyväisiä tietäessään, että kun heidän lapsensa on ulkomailla, siellä on joku, joka auttaa.

Herroun luokse tulevat ihmiset ovat usein vaeltaneet läpi aavikon ja ylittäneet Välimerenkin. Tulijoiden virtaa eivät poliisit saati rajatarkastukset ole pysäyttäneet.

- Kun verrataan pakolaista, joka pakenee sandaaleissa sotaa erikoisjoukkojen poliisiin, jolle maksetaan 2000 euroa kuussa, ja joka tekee tätä työkseen, niin kumpikohan juoksee kovempaa? Pakolainen tietysti. Kun ihmiset tulevat minun luokseni, he ovat hyvässä kunnossa. He haluavat tehdä töitä, haluavat rakentaa, haluavat jakaa. Joukossa on apteekkareita, kirurgeja, lääkäreitä, mutta toki myös heitä, jotka eivät ole käyneet kouluja.

- Tapasin hiljattain luonani asuneita ihmisiä uudestaan Pariisissa. Löysin heidät juomassa olutta ja viinaa siltojen alla. Heidät oli tuhottu. Näin tyypillisen kodittoman ihmisen, ihmisen, jonka yhteiskunta oli rikkonut.

Ranskassa ihmissalakuljetus on kiellettyä, mutta maassa laittomasti olevia saa auttaa humanitäärisistä syistä. Sellaiseksi oikeus ei kuitenkaan ole nähnyt oliivitarhurin toimintaa, vaan sitä on pidetty osana laajempaa aktivismia. Cédric Herrou on tuomittu maksamaan toimistaan sakkoja ja syksyllä hänet tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

- Poliisi ottaa yleensä kiinni varkaan, raiskaajan tai ryöstäjän, jonkun, joka on tehnyt pahaa toiselle. Mutta tässähän me teemme hyvää ihmisille, joten tilanne on monimutkaisempi. Näemme oikeusjärjestelmän ongelmakohdat. Minä tiesin erittäin hyvin, että päädyn oikeuteen. Ajattelin, että he ymmärtäisivät, mutta ei, tilanne olikin päinvastainen. Minä näin valtion, joka teki kaikkensa tukkiakseen minun suuni. Se on todella vakavaa.

 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Jumalanpalvelukset marraskuussa

  Jumalanpalvelukset marraskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset marraskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.