Hyppää pääsisältöön

Klaus Mäkelä ja Víkingur Ólafsson korvaavat Lionel Bringuierin ja Piotr Anderszewskin RSO:n konserteissa 7.-8.2.

pianisti Víkingur Ólafsson
pianisti Víkingur Ólafsson Víkingur Ólafsson

Kapellimestari Lionel Bringuierin lisäksi myös pianisti Piotr Anderszewski on joutunut peruuttamaan esiintymisensä RSO:n kanssa 7.-8.2. sairastumisen takia. Uudeksi solistiksi saatiin Islannin Glenn Gouldiksi kutsuttu Víkingur Ólafsson. Kapellimestarina Bringuieria paikkaa Klaus Mäkelä. Ohjelmasta jää pois Esa-Pekka Salosen Helix ja Rimski-Korsakovin Scheheradzade ja tilalla kuullaan Schumannin Alkusoitto, scherzo ja finaali sekä Sibeliuksen 2. sinfonia. Solistinumerona säilyy Mozartin pianokonsertto nro 24.

Konsertti 7.2. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/areena. Konsertti nähdään kahdessa osassa Yle Teeman RSO Musiikkitalossa -ohjelmassa 11.2. ja 18.2. ja uusintana Yle TV1:ssä 17.2. ja 24.2.

Juilliardin musiikkikorkeakoulusta valmistunut Víkingur Ólafsson on yksi sukupolvensa kiinnostavimmista pianisteista. New York Timesin kriitikko Anthony Tommasini kutsui häntä Islannin Glenn Gouldiksi elokuisen New Yorkin konsertin jälkeen ja Gramophone puolestaan kuvaili islantilaista ”hengästyttävän nerokkaaksi pianistiksi” Philip Glass -levyn julkaisun yhteydessä.

Voitettuaan kaikki mahdolliset musiikkipalkinnot kotimaassaan, Ólafsson teki kansainvälisen läpimurtonsa solmittuaan merkittävän levytyssopimuksen Deutsche Grammophonin kanssa 2016. Tuolloin levytetyn Glass -levyn jälkeen tänä vuonna julkaistaan Bachin pianoteoksia sisältävä taltiointi.

Kuluvalla kaudella Ólafsson esiintyy mm. Los Angelesin filharmonikoiden, Hampurin radion sinfoniaorkesterin, Japanin radion sinfoniaorkesterin ja Berliinin konserttitalon orkesterin solistina. Resitaaleja hän pitää mm. Kölnin filharmoniassa, Hampurin Elbphilharmoniessa, Wienin Konzerthausissa ja Lontoossa. Ólafsson on myös ruotsalaisen Vinterfest -tapahtuman, Reykjavik Midsummer Music -festivaalin ja Icelandic Weekend at Liepaja -musiikkiviikonlopun taiteellinen johtaja.

Ólafsson on tunnettu nykymusiikin tulkki ja hän on työskennellyt läheisesti mm. Philip Glassin ja Daníel Bjarnasonin kanssa. Viime kaudella hän esitti Haukur Tómassonin uuden konserton Los Angelesin filharmonikkojen ja Esa-Pekka Salosen johdolla.

Klaus Mäkelä (s. 1996) on uusimpia menestyksekkään suomalaisen kapellimestariperinteen jatkajia. Hän opiskeli orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa Jorma Panulan johdolla. Myös sellistinä tunnettu Mäkelä voitti toisen palkinnon ja yleisön suosikki -erikoispalkinnon Turun XII sellokilpailussa vuonna 2014. Hän on esiintynyt monien suomalaisien sinfoniaorkestereiden solistina sekä kamarimuusikkona tärkeimmillä suomalaisilla musiikkijuhlilla.

Kuluvalla kaudella hän debytoi merkittävien orkesterien kapellimestarina ympäri Eurooppaa, Pohjoismaita, Yhdysvaltoja, Kanadaa ja Japania. Syksyllä 2018 hän aloittaa Ruotsin radion sinfoniaorkesterin päävierailijana ja Tapiola Sinfoniettan taiteellisena partnerina. Illan konsertti on Mäkelän debyytti myös RSO:n johtajana. Ensi kaudella Mäkelä vierailee johtamassa mm. Minnesotan ja Galician sinfoniaorkestereita, Tokion kaupungin sinfoniaorkesteria, Hampurin radion sinfoniaorkesteria sekä Tukholman, Helsingin, Tampereen ja Turun filharmonikkoja. Suomen Kansallisoopperassa (SKOB) Mäkelä johti Mozartin Taikahuilun joulukuussa. Hänet nimitettiin myös Esa-Pekka Salosen assistenttikapellimestariksi SKOB:n Wagnerin Ring-produktioon, joka alkaa vuonna 2019.

7.2. klo 19
Keskiviikkosarja 11
8.2. klo 19
Torstaisarja 7

Klaus Mäkelä, kapellimestari
Víkingur Ólafsson, piano
Robert Schumann: Alkusoitto, scherzo ja finaali
W. A. Mozart: Pianokonsertto nro 24 K 491
Jean Sibelius: Sinfonia nro 2

 • Seuraavan RSO-festivaalin suunnittelee Nicholas Collon

  Kraft nousi päättyneen festivaalin yleisön suosikiksi.

  Juuri päättyneellä RSO-festivaalilla vieraili lähes 10 000 kuulijaa ja Yle Areenan sekä Yle Radio 1:n kautta konserttien verkko- ja radiolähetyksiä seurasi n. 100 000 kuulijaa konserttia kohden. Suurimmaksi yleisösuosikiksi nousi Magnus Lindbergin kulttiteoksen, Kraftin esitys.

 • Magnus Lindbergin Kraft vakuutti peruskoululaiset

  RSO konsertoi tänä vuonna 10 000:lle nuorelle

  RSO-festivaali sai vieraakseen kokonaisen peruskoulun, kun Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun 740 oppilasta kuunteli Magnus Lindbergin Kraftin kenraaliharjoituksen 25.10. Musiikkitalossa.

 • Olari Elts ja Andrea Mastroni

  22.11. konsertin esiintyjät

  OLARI ELTS Virolainen kapellimestari Olari Elts murtautui suomalaisen musiikkiyleisön tietoisuuteen voittamalla 1999 kansainvälisen Jorma Panula -kapellimestarikilpailun ja seuraavana vuonna kansainvälisen Jean Sibelius -kapellimestarikilpailun.