Hyppää pääsisältöön

Lapset, nuoret ja ruudut – digitaalisuus muuttaa myös vanhemmuutta, Ylen uusi verkkokokonaisuus auttaa arjen kysymyksissä

Vanhempien ja lasten välissä on iso tablet, jonka ruudun läpi heidän kätensä koskettavat toisiaan.
Vanhempien ja lasten välissä on iso tablet, jonka ruudun läpi heidän kätensä koskettavat toisiaan. Kuva: Karstein Volle Yle Oppiminen

Ylen verkkokokonaisuus Isä, äiti ja media kokoaa yhteen näkökulmia digitaalisuuteen avuksi perhearkeen eri-ikäisten lasten vanhemmille.

Ruutuaika, pelaaminen, yksityisyyden suoja, seksi ja porno, tietoturva, kansainväliset palvelut, yhteisöt, empatia ja vuorovaikutus verkossa. Tässä vain osa niistä asioista, jotka ovat luikerrelleet lasten ja nuorten vanhempien arkipäivän kysymyksiksi. Moni vanhempi pohtii paitsi lapsen mediankäyttöä, myös omaansa.

“Digitaalisuus ja muuttuva mediankäyttö mullistavat vanhempienkin elämän. Lasten mediakasvatuksesta on puhuttu jo vuosia, mutta myös vanhemmat kaipaavat apua ja tukea arjen tilanteisiin. Mediassa aiheesta puhutaan usein vain vaarojen ja uhkien näkökulmasta, eikä se auta vanhempia”, kertoo kokonaisuuden tuottaja Wesa Aapro Yle Lapsista ja nuorista.

Yle on koonnut Isä, äiti ja media -kokonaisuuden yhdessä yli kahdenkymmenen mediakasvatusta tavalla tai toisella tekevän järjestön ja tahon kanssa.

“Sisällöt on tuotettu yhdessä. Monesta aiheesta oli todella paljon materiaalia, mutta se on hajallaan ja suunnattu usein ammattikasvattajille, ei niinkään vanhemmille. Toisista aiheista materiaalia ei löytynyt lainkaan ja jouduimme etsimään tahoja, joilla on asiantuntemusta”, Wesa Aapro kertoo.

Yle on luonteva taho kokoamaan, luomaan ja kuratoimaan tämänkaltaista materiaalia.

“Digitaalinen murros tuo mukanaan monenlaisia uusia kysymyksiä ja tilanteita. Yksi Ylen strategisista painopisteistä on vahvistaa kaikenikäisten digitaitoja. Voimme tuoda myös uudenlaisen näkökulman aiheeseen, kun pystymme käsittelemään sitä juuri vanhempien näkökulmasta”, sanoo Wesa Aapro.