Hyppää pääsisältöön

Miljardivoitot hetkessä – näin Putinin suomalainen ystävä rikastui osakekaupoissa

Kuvituskuva, jossa vasemmalta Roman Rotenberg, Gennadi Timitsenko ja Boris Rotenberg.
Kuvituskuva, jossa vasemmalta Roman Rotenberg, Gennadi Timitsenko ja Boris Rotenberg. Kuva: Laura Rahinantti / Yle MOT

Helsingin poliisille vuonna 2013 tehdyn tutkintapyynnön mukaan venäläis-suomalainen liikemies Gennadi Timtšenko vaurastui yli miljardi euroa kun hänelle myytiin alihintaan kaasuyhtiön osakkeita. Tutkintapyyntö ei johtanut toimenpiteisiin. Tilinpäätöstiedoista käy kuitenkin ilmi, että Timtšenko teki osakekauppoja, joiden ajankohta ja saatu voitto täsmäävät tutkintapyynnön tietoihin.

Tutkintapyyntö liittyy vuonna 2010 tehtyihin kauppoihin. Timtšenko osti osuuden venäläisestä kaasuyhtiöstä Novatekista. Osakkeet myi Venäjän valtiollinen kaasuyhtiö Gazprom.

Tutkintapyynnössä esitetään väite, että osakkeet myytiin alihintaan, mikä olisi hyödyttänyt Timtšenkoa ja hänen yhtiökumppaneitaan yli miljardilla eurolla. Koska Timtšenko on Suomen kansalainen, Suomen poliisia pyydettiin selvittämään asiaa.

Ylen MOT kävi läpi Timtšenkon Luxemburgiin rekisteröidyn sijoitusyhtiön tilinpäätöstietoja. Niistä käy ilmi, että Timtšenko on tehnyt juuri tutkintapyynnössä mainittuna vuonna erittäin hyviä kauppoja. Osakekaupat vaurastuttivat Timtšenkoa yli miljardilla eurolla.

Tutkintapyyntö ei johtanut toimenpiteisiin, sillä Suomen poliisi ei voi tutkia Venäjällä mahdollisesti tapahtuneita rikoksia. Gennadi Timtšenko ei antanut MOT:lle haastattelua.

Gennadi Timtshenko
Gennadi Timtšenko on tehnyt miljardiomaisuuden öljybisneksessä. Gennadi Timtshenko Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA Gennadi Timtšenko

Taustalla oppositiopoliitikon tutkimukset

Tutkintapyynnön on tehnyt venäläinen sijoittaja, joka kertoo kärsineensä haittaa osakekauppojen takia. Sijoittaja on omistanut rahaston kautta osuuksia Gazpromista, jolta Timtšenko osti Novatek-kaasuyhtiön osakkeita. MOT ei onnistunut tavoittamaan venäläissijoittajaa.

Tutkintapyyntö pohjautuu pitkälti oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin tekemiin Putinin hallintoa koskeviin korruptiotutkimuksiin. Nemtsov murhattiin lähellä Kremliä helmikuussa 2015. Hän oli yksi Venäjän näkyvimpiä Putinin sekä tämän hallinnon arvostelijoita.

Timtšenko osti kaasuyhtiö Gazpromilta osakkeita toisessa venäläisessä kaasualan yhtiössä Novatekissa vuonna 2010. Samana vuonna Timtšenkon luxemburgilaisen sijoitusyhtiön varallisuus kasvoi voimakkaasti. Tilinpäätöksen mukaan Timtšenkon sijoitusyhtiö on käyttänyt noin 190 miljoonaa euroa ostaakseen energia-alan yhtiön osakkeita.

Sijoitusten arvo kasvaa kuitenkin noin 1,27 miljardia euroa. Timtšenko on siis tehnyt yli miljardin euron voiton kaupoillaan.

Tilinpäätöksessä ei ole eritelty sitä, onko kyse juuri Novatekin osakkeista. Kaupat on kuitenkin tehty samana vuonna jolloin Timtšenko hankki kaasuyhtiön osakkeita.

Timtšenko omistaa nykyisin lähes neljänneksen osuuden Novatekista, joka on Venäjän suurin yksityinen kaasuyhtiö.

Oligarkeille EU-kansalaisuus on hyvin hyödyllinen. On vaikeaa ja kallista hankkia EU- tai Schengen-alueen viisumi. Jos omistaa yksityislentokoneen tai jahdin ja haluaa mennä vaikka Monacoon tai Korsikaan, voi liikkua varsin vapaasti.― Luke Harding, oligarkkeja tutkinut brittitoimittaja

Kansalaisuuden ehto: Luovu Venäjän kansalaisuudesta

Gennadi Timtšenko asui 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa Suomessa. Hän on pyörittänyt täältä käsin liiketoimintaa, kuten öljynvälitys- ja lentoyhtiöitä.

Timtšenkolle myönnettiin Suomen kansalaisuus vuonna 1999. Ylen MOT hankki kansalaisuutta koskevan päätöksen.

Ulkomaalaisviraston tekemän päätöksen mukaan Timtšenkon olisi pitänyt luopua kahden vuoden sisällä Venäjän kansalaisuudestaan. Ennen vuotta 2003 Suomen laki ei tuntenut mahdollisuutta kaksoiskansalaisuuteen.

– Jos halusi Suomen kansalaisuuden, tuli luopua muista kansalaisuuksista. Asiakas sai ensin ehdollisen päätöksen siitä, että hän tulee saamaan Suomen kansalaisuuden, mikäli luopuu muusta/muista kansalaisuuksistaan, kertoo Maahanmuuttoviraston apulaistarkastaja Taija Joutsenvuo Ylelle lähettämässään sähköpostissa.

Timtšenko on syntynyt Armeniassa vuonna 1952. Useiden kansainvälisten lehtien mukaan hänellä on myös Armenian kansalaisuus. Saadakseen Suomen kansalaisuuden Timtšenkon on pitänyt tehdä selvitys Maahanmuuttoviraston edeltäjälle eli Ulkomaalaisvirastolle siitä, että hän on luopunut muista kansalaisuuksistaan.

Veroparatiiseja koskevissa tietovuodoissa on löytynyt kopioita Timtšenkon suomalaisesta henkilöllisyystodistuksesta. Timtšenko on siis saanut Suomen kansalaisuuden.

Epäselvää sen sijaan on se, mitä Timtšenkon Venäjän ja Armenian kansalaisuuksille lopulta tapahtui. Maahanmuuttovirasto ei kerro, varmistettiinko että Timtšenko luopui Venäjän passistaan.

Venäjän kansalainen voi ottaa toisen maan kansalaisuuden tai useita kansalaisuuksia. Kuitenkaan toisen maan kansalainen ei voi saada Venäjän kansalaisuutta, ellei hän ensin luovu toisesta kansalaisuudestaan.

Poikkeustapauksissa toisen maan kansalaisuudesta ei tarvitse luopua, vaikka Venäjän kansalaisuutta hakisi.

Roman Rotenberg, Gennadi Timtshenko ja Vladimir Putin ottavat itsestään selfie-kuvaa.
Roman Rotenberg (vas.) ja Gennadi Timtšenko ottivat yhteisen selfie-kuvan presidentti Vladimir Putinin kanssa jääkiekko-ottelun jälkeen toukokuussa 2015. Roman Rotenberg, Gennadi Timtshenko ja Vladimir Putin ottavat itsestään selfie-kuvaa. Kuva: Alexey Nikolsky / EPA Vladimir Putin,Gennadi Timtšenko,Roman Rotenberg

Oligarkit välttyivät EU-pakotteilta Suomen passin ansiosta?

Venäläisiä oligarkkeja eli rikkaita liikemiehiä tutkineen brittitoimittaja Luke Hardingin mukaan Suomen kansalaisuudesta on ollut suuri hyöty Timtšenkolle.

– Oligarkeille EU-kansalaisuus on hyvin hyödyllinen. On vaikeaa ja kallista hankkia EU- tai Schengen-alueen viisumi. Jos omistaa yksityislentokoneen tai jahdin ja haluaa mennä vaikka Monacoon tai Korsikaan, voi liikkua varsin vapaasti. Vaikka oligarkit ovat kotimaassaan hyvin isänmaallisia, he kokevat olevansa osa kansainvälistä superrikkaiden luokkaa ja haluavat nauttia rikkauksistaan, Harding sanoo.

Infograafi. Havainnollistava kuvitus Rotenbergin vaikutusvaltaisen perheen suhteista Vladimir Putiniin.
Infograafi. Havainnollistava kuvitus Rotenbergin vaikutusvaltaisen perheen suhteista Vladimir Putiniin. Kuva: Valokuvat: EPA, grafiikka: Camilla Arjasmaa / Yle MOT,Panaman paperit

Myös Vladimir Putinin lähipiirin kuuluvalla liikemies Boris Rotenbergilla sekä hänen pojallaan Roman Rotenbergillä on Suomen kansalaisuus. Timtšenko sekä Boris ja Roman Rotenberg asetettiin Krimin miehityksen jälkeen Yhdysvaltojen pakotelistalle.

He eivät kuitenkaan ole Euroopan unionin pakotteiden kohteena, toisin kuin Boris Rotenbergin veli Arkadi Rotenberg, jota pidetään yhtenä Putinin läheisimpänä ystävänä. Hänellä ei ole Suomen kansalaisuutta.

Harding uskoo, että venäläis-suomalaiset oligarkit väistivät EU-pakotteet juuri Suomen kansalaisuuden takia.

– On vaikeaa asettaa pakotteita EU-kansalaisia kohtaan. Tämän takia oligarkit ovat ostaneet viime aikoina itselleen Kyproksen passeja.

Harding työskenteli brittilehti Guardianin Moskovan-kirjeenvaihtajana vuoteen 2011, jolloin hänet karkotettiin maasta. Harding oli kirjoittanut useita artikkeleita, joissa käsiteltiin muun muassa Vladimir Putinin lähipiirin rikastumista. Myöhemmin Harding on kirjoittanut useita Venäjää käsitteleviä teoksia.

Jokereiden rahat kiertävät Sveitsin kautta

  • Gennadi Timtšenko sekä venäläis-suomalainen Rotenbegin perhe omistavat lähes puolet jääkiekon KHL-liigaa pelaavasta Jokereista.
  • Jokereiden suurin omistaja on edelleen kansanedustaja ja liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo.
  • Jokerit on tehnyt neljän KHL-kautensa aikana tappiota lähes 50 miljoonaa euroa.
  • Suomen kaupparekisteristä löytyvien tietojen mukaan Jokereiden rahaliikenne kulkee nykyisin Sveitsin veroparatiisin kautta.
  • Jokerit Hockey Club Oy:llä on pankkitili sveitsiläisessä Volksbankissa.

Muokattu 4.3.2022 kello 15.30: Korjattu grafiikkaan Boris Rotenbergin kuva. Grafiikan aikaisemmassa versiossa tilalla oli virheellisesti Arkadi Rotenbergin kuva.

Kommentit