Hyppää pääsisältöön

Somejulkkiskissa Sämpyn turkkia hoidetaan silloin kun se kissalle sopii. Omistaja: ”Tätä ei tehdä väkivallalla!”

Sämpy-kissa, joka nuolaisee kielellään suupieltään
Sämpy-kissa, joka nuolaisee kielellään suupieltään Kandit,kissa

Kissa puhdistaa itsensä nuolemalla, mutta mitä pitkäkarvaisempi kissa, sitä enemmän huoltoa sen turkki vaatii. Somejulkkis Sämpy näyttää aina upealta, vaikka antaa omistajansa koskea harjalla vain kaulukseensa.

Sämpy-kissalla on Facebookissa ja Instagramissa kymmeniä tuhansia seuraajia. Komeassa, puolipitkäkarvaisessa maatiaiskissassa ja perheen kolmessa muussa kissassa riittääkin ihasteltavaa.

Talvisissa postauksissa kissanelikko peuhaa pihalla niin että oululainen lumihanki pöllyää – miten ihmeessä omistaja pitää kissojen kosteudessa kihartuvat komeat turkit ojennuksessa?
Avaa Instagram postausAvaa Instagram postaus

Käsittelyä kissan ehdoilla

– Tätä ei tehdä väkivallalla! kissataloutta pyörittävä Riikka Hedman sanoo. – Joka päivä harjaan tai kampaan vähän, mutta oikean hetken määrää kissan mielentila. Kissan pitää olla hyvällä päällä ja levännyt, että kampaamista kannattaa alkaa edes kokeilemaan.

Kun kissa tarttuu kiinni kynsillä tai hampailla, homma pitää heti lopettaa.― Kissanomistaja Riikka Hedman

Sämpy- kissa nuolee huuliaan herkkupalan saatuaan
Somekissa Sämpy on hyvä esimerkki kamman karttajasta. Kaulakarvat ojennukseen, muualle ei kosketa! Sämpy- kissa nuolee huuliaan herkkupalan saatuaan Kuva: Henna-Liisa Yli-Hukka Kandit

Sämpyn villava puolipitkä karva takkuuntuu helposti.
– Erityisesti Sämpyn vatsapuoli menee herkästi takkuun, se melkein huopuu, omistaja kuvailee vaativimman hoidokkinsa turkin ominaisuuksia.

Talven lumi-ilottelut kostautuvat kevään korvalla, jolloin kissasta joutuu saksimaan pahimpia karvapaakkuja irti. Siinäkin touhussa maltin pitää löytyä ihmiseltä, koska Sämpyltä sitä ei löydy.

Hautovat takut on syytä yrittää poistaa, sillä niiden alla kissan iho voi huonosti. Harjaamattoman karvan uumenissa saattavat myös viihtyä punkit, kirput ja muut loiset.

Kissoissa on eroja

Sämpyn laumakaverit, kissasisarukset Nelli ja Elmeri ovat sekä karvaltaan että luonteeltaan aivan erilaisia kuin sähäkämpi lajitoverinsa: – Niiden turkki ei mene ollenkaan sillä lailla takkuun kuin Sämpyllä, vaikka kaikilla kolmella on puolipitkä karva.

Omistaja kuvaileekin Nellin ja Elmerin karvaa, no, ”karvamaiseksi”, kun taas Sämpyn vatsapuoli pursuaa pehmeää, pumpulimaista karvaa.

Kaksikko myös antaa harjata ja kammata itseään helposti, Nelli suorastaan rakastaa turkinhoitoa!

Kissa, jonka naamaa harjataan
Sämpyn kaveri Nelli nauttii harjaamisesta täysin rinnoin. Kissa, jonka naamaa harjataan Kuva: Yle/ Kandit Kandit,kissa
Harmaa, puolipitkäkarvainen kissa makaa matolla
Elmerin karvapeitteestä ei pysty katsomalla päättelemään, meneekö se helposti takkuun vai ei. Harmaa, puolipitkäkarvainen kissa makaa matolla Kuva: Yle/ Henna-Liisa Yli-Hukka Kandit,kissa
eläinten turkinhoitoon käytettävät kampa,irtokarvapoistaja ja karsta
Erilaiset kammat, harjat ja karstat poistavat irtokarvat, ja takkuja muodostuu vähemmän. eläinten turkinhoitoon käytettävät kampa,irtokarvapoistaja ja karsta Kandit

Maatiaiskissa voi yllättää

Maatiaiskissa – kuten Sämpy – voi tuoda mukanaan yllätyksen, sillä turkin ominaisuudet vaihtelevat paljon yksilöittäin: on pitkäkarvaista ja lyhytkarvaista, pehmeää ja karkeaa, silkkistä ja angoraista.
Lisäksi kissanpennusta ei vielä näe, millainen karva sille täysikasvuisena tulee.

Kirjavaturkkinen ja pörrökauluksinen kissa Hiski katselee suoraan kameraan
Nuoressa Hiskissä on norjalaista metsäkissaa. Vielä sen turkki oli helppohoitoinen. Kirjavaturkkinen ja pörrökauluksinen kissa Hiski katselee suoraan kameraan Kuva: Henna-Liisa Yli-Hukka Kandit

Rotukissan omistaja puolestaan pystyy hankkimaan tietoa kissan turkin laadusta ja hoitovaatimuksista jo ennen kissan ottamista. Miten kissa sitten lopulta suostuu käsiteltäväksi, on kuitenkin aina tapauskohtaista.

Cornish rex -rotuinen kissa
Cornish rex -rotuinen Pessi on ihannekissa mustiin pukeutuvalle omistajalleen, sillä sen turkista irtoaa vain vähän tummaa nöyhtää. Cornish rex -rotuinen kissa Kuva: Miia Leppäahon kotialbumi Kandit,kissa
Cornish rex -rotuinen kissa
Milon turkki muodostuu pelkästä aluskarvasta, eikä omistajan tarvitse hoitaa sitä mitenkään. Cornish rex -rotuinen kissa Kuva: Miia Leppäahon kotialbumi Kandit,kissa
sfinx-rotuinen karvaton kissa
Karvattoman sfinxkissan iho on lämmin ja nukkapintainen. Sitä hoidetaan säännöllisellä pesulla, tosin täpäkkä Mimosa ei pesulle suostu! sfinx-rotuinen karvaton kissa Kuva: Miia Leppäahon kotialbumi Kandit,kissa

Cornish rex -kissa istuu solmio kaulassaan
Yhtä ei saa pestä, toinen ei suostu harjattavaksi, kolmas koristautuu vaikka designsolmiolla! Cornish rex -kissa istuu solmio kaulassaan Kuva: Julia Romanov Kandit,kissa

Kandit

  • Testaa, onko sinusta eläinlääkäriksi!

    Tee leikkimielinen testi, millainen eläinlääkäri olisit!

    Oletko aina rakastanut eläimiä ja hoivannut niitä mielelläsi? Tee leikkimielinen testi ja selvitä, piileekö sisälläsi salainen eläinlääkäri, joka vain odottaa vapauttamista!