Hyppää pääsisältöön

Espoon viimeinen neitsyt on railakas roadmovie teinityttöjen ystävyydestä ja kasvusta

Saila Laakkonen ja Hennariikka Laaksola elokuvassa Espoon viimeinen neitsyt.
Saila Laakkonen ja Hennariikka Laaksola. Saila Laakkonen ja Hennariikka Laaksola elokuvassa Espoon viimeinen neitsyt. Kuva: Yle Selma Vilhunen,Espoon viimeinen neitsyt,Hennariikka Laaksola,Saila Laakkonen,Hanna Maylett

Onnistunut teinikomedia sisältää rankkojakin aineksia ja on asenteiltaan ja roolisuorituksiltaan sellainen, ettei se hetkessä vanhene. Espoon viimeinen neitsyt ei ole 15 vuodessa vanhentunut pätkääkään.

Minna on poliisin tytär, joka lapsenuskossaan vielä lukee iltarukouksen eikä osaa pelätä aikuisten maailmaa. Emma on kokeneempi, jo kesätyössä jäätelökioskilla käyvä puolikovis, jolla tulee kundikaverin kanssa välirikko. Tytöt ovat kuudentoista, ja Minna on vielä neitsyt. Tätä epäkohtaa lähdetään korjaamaan komediassa Espoon viimeinen neitsyt (2003).

Minna houkuttelee Emman kesäiselle liftireissulle, jossa tärkeämpää on irtiotto kuin määränpää. Autojen takapenkeillä kiherrellen tytöt kohtaavat suomalaisten mieskuskien koko kirjon. Kun tytöt liftaavat Tyrävyön keikkabussiin, määränpääksi sinetöityy Ilosaarirock.

Saila Laakkonen ja Hennariikka Laaksola liftaavat elokuvassa Espoon viimeinen neitsyt.
Tytöt lähtee reissuun. Saila Laakkonen ja Hennariikka Laaksola liftaavat elokuvassa Espoon viimeinen neitsyt. Kuva: Yle Hennariikka Laaksola,Saila Laakkonen

Elokuvassa on tiiviisti tavoitettu nuorten maailma, jossa aikuisten käytös ja ehdotukset näyttäytyvät aika kummallisina. Tyttöjen ystävyys on uskottavaa, välillä riitaisaa, välillä rakastavaa. Tarinan kaari on klassinen ja notkea, toki monilta osin ennalta arvattava, mutta silti raikkaasti kerrottu ja hauska. Musiikkina soi Tyrävöiden lisäksi vuosituhannen alun indiesuosikit Killer, Kwan ja The Crash. Elokuvan teemalaulun Tule esittää Natalia Babitzin.

Tämän tyyppiset nuorisokuvaukset seisovat tai kaatuvat pääosan esittäjien myötä. Päähenkilöiden esittäjät Hennariikka Laaksola ja Saila Laakkonen ovat ytimiään myöten uskottavia, juuri sopivan lapsellisia ja murrosikäisen tuskaisia taipaleellaan. Roolit olivat molemmille tytöille ensimmäiset askelet elokuvamaailmassa, ja molemmat ovat jatkaneet näyttelemistä. Hennariikka Laaksola on nähty muun muassa elokuvissa Veijarit (2010) ja Syysprinssi (2016). Vuodesta 2016 alkaen hän on ollut tv-sarjassa Uusi päivä. Saila Laakkonen oli Salatuissa elämissä vuosina 2006-2007.

Toinen kompastuskivi teinikomedioissa on usein ylikiltti, holhoava ja opettavainen sivumaku. Espoon viimeisessä neitsyessä tapahtuu rankkojakin asioita, mutta niitä ei alleviivata eikä jankuteta; ne ovat läsnä siten kuin niiden voisi kuvitella teinimaailmassa olevan läsnä. Kieli on värikästä nuorisokieltä kirosanoineen.

Espoon viimeisen neitsyen ohjasi Hanna Maylett, joka työskentelee Aalto-yliopistossa Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksella ohjauksen lehtorina. Hänen ohjaajanuraltaan löytyy muun muassa pitkä elokuva Erottamattomat (2008) ja tv-sarja Raja (2014).

Elokuvan käsikirjoitti opiskeluaikanaan ohjaaja Selma Vilhunen, jonka hienoon meriittilistaan kuuluvat muun muassa Oscar-ehdokkaana ollut lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? (2014), palkittu Tyttö nimeltä Varpu (2016) ja keppihevosista kertova festivaalisuosikki Hobbyhorse Revolution (2017).

 • Espoon viimeinen neitsyt (2003) Pääosissa Hennariikka Laaksola, Saila Laakkonen, Lauri Kontula, Maria Krestjanoff, Linda Lindfors, Heikki Rantanen, Outi Haaranen. Käsikirjoitus Selma Vilhunen. Ohjaus Hanna Maylett. Tuotanto Fantasiafilmi Oy.
 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  Suositussa sarjassa kerrotaan No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden. Teema lauantaina 13.10. klo 20. Areenassa kaksi kuukautta Carly Simon (s. 1945) on sukupolvensa tärkeimpiä amerikkalaisia laulaja-lauluntekijöitä.

 • Matti Rönkä paljastaa: Tulossa uusi Viktor Kärppä -dekkari

  Matti Röngältä tulossa Kärppä-dekkari

  Matti Röngän esikoisdekkari Tappajan näköinen mies ilmestyi vuonna 2002. Röngän dekkareiden päähenkilö inkeriläinen paluumuuttaja Viktor Kärppä lunasti paikkansa suomalaisten sydämissä. Viimeisin ja viimeiseksi tarkoitettu Kärppä-dekkari ilmestyi vuonna 2013. Arkistovieraana -haastattelussa Matti Rönkä kuitenkin paljastaa, että Viktor Kärppä tekee vielä paluun.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

Yle Teema

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!