Hyppää pääsisältöön

Espoon viimeinen neitsyt on railakas roadmovie teinityttöjen ystävyydestä ja kasvusta

Saila Laakkonen ja Hennariikka Laaksola elokuvassa Espoon viimeinen neitsyt.
Saila Laakkonen ja Hennariikka Laaksola. Saila Laakkonen ja Hennariikka Laaksola elokuvassa Espoon viimeinen neitsyt. Kuva: Yle Selma Vilhunen,Espoon viimeinen neitsyt,Hennariikka Laaksola,Saila Laakkonen,Hanna Maylett

Onnistunut teinikomedia sisältää rankkojakin aineksia ja on asenteiltaan ja roolisuorituksiltaan sellainen, ettei se hetkessä vanhene. Espoon viimeinen neitsyt ei ole 15 vuodessa vanhentunut pätkääkään.

Minna on poliisin tytär, joka lapsenuskossaan vielä lukee iltarukouksen eikä osaa pelätä aikuisten maailmaa. Emma on kokeneempi, jo kesätyössä jäätelökioskilla käyvä puolikovis, jolla tulee kundikaverin kanssa välirikko. Tytöt ovat kuudentoista, ja Minna on vielä neitsyt. Tätä epäkohtaa lähdetään korjaamaan komediassa Espoon viimeinen neitsyt (2003).

Minna houkuttelee Emman kesäiselle liftireissulle, jossa tärkeämpää on irtiotto kuin määränpää. Autojen takapenkeillä kiherrellen tytöt kohtaavat suomalaisten mieskuskien koko kirjon. Kun tytöt liftaavat Tyrävyön keikkabussiin, määränpääksi sinetöityy Ilosaarirock.

Saila Laakkonen ja Hennariikka Laaksola liftaavat elokuvassa Espoon viimeinen neitsyt.
Tytöt lähtee reissuun. Saila Laakkonen ja Hennariikka Laaksola liftaavat elokuvassa Espoon viimeinen neitsyt. Kuva: Yle Hennariikka Laaksola,Saila Laakkonen

Elokuvassa on tiiviisti tavoitettu nuorten maailma, jossa aikuisten käytös ja ehdotukset näyttäytyvät aika kummallisina. Tyttöjen ystävyys on uskottavaa, välillä riitaisaa, välillä rakastavaa. Tarinan kaari on klassinen ja notkea, toki monilta osin ennalta arvattava, mutta silti raikkaasti kerrottu ja hauska. Musiikkina soi Tyrävöiden lisäksi vuosituhannen alun indiesuosikit Killer, Kwan ja The Crash. Elokuvan teemalaulun Tule esittää Natalia Babitzin.

Tämän tyyppiset nuorisokuvaukset seisovat tai kaatuvat pääosan esittäjien myötä. Päähenkilöiden esittäjät Hennariikka Laaksola ja Saila Laakkonen ovat ytimiään myöten uskottavia, juuri sopivan lapsellisia ja murrosikäisen tuskaisia taipaleellaan. Roolit olivat molemmille tytöille ensimmäiset askelet elokuvamaailmassa, ja molemmat ovat jatkaneet näyttelemistä. Hennariikka Laaksola on nähty muun muassa elokuvissa Veijarit (2010) ja Syysprinssi (2016). Vuodesta 2016 alkaen hän on ollut tv-sarjassa Uusi päivä. Saila Laakkonen oli Salatuissa elämissä vuosina 2006-2007.

Toinen kompastuskivi teinikomedioissa on usein ylikiltti, holhoava ja opettavainen sivumaku. Espoon viimeisessä neitsyessä tapahtuu rankkojakin asioita, mutta niitä ei alleviivata eikä jankuteta; ne ovat läsnä siten kuin niiden voisi kuvitella teinimaailmassa olevan läsnä. Kieli on värikästä nuorisokieltä kirosanoineen.

Espoon viimeisen neitsyen ohjasi Hanna Maylett, joka työskentelee Aalto-yliopistossa Elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksella ohjauksen lehtorina. Hänen ohjaajanuraltaan löytyy muun muassa pitkä elokuva Erottamattomat (2008) ja tv-sarja Raja (2014).

Elokuvan käsikirjoitti opiskeluaikanaan ohjaaja Selma Vilhunen, jonka hienoon meriittilistaan kuuluvat muun muassa Oscar-ehdokkaana ollut lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? (2014), palkittu Tyttö nimeltä Varpu (2016) ja keppihevosista kertova festivaalisuosikki Hobbyhorse Revolution (2017).

 • Espoon viimeinen neitsyt (2003) Pääosissa Hennariikka Laaksola, Saila Laakkonen, Lauri Kontula, Maria Krestjanoff, Linda Lindfors, Heikki Rantanen, Outi Haaranen. Käsikirjoitus Selma Vilhunen. Ohjaus Hanna Maylett. Tuotanto Fantasiafilmi Oy.
 • Isä Matteon tutkimukset jatkuvat taas

  Teemalla nähdään sarjan uusi 11. tuotantokausi

  Karismaattinen ja sydämellinen kirkonmies isä Matteo ratkoo rikoksia ja sydänsuruja suositun italialaissarjan uusissa jaksoissa. Sarjan 11. tuotantokausi nähdään Teemalla syksyn 2018 aikana. Teemalla arkisin 22.8.2018 alkaen keskiviikosta perjantaihin klo 20. Jaksot Areenassa 90 päivää. Uuden kauden aluksi Spoleton karabinieeriasemalla odotetaan jännittyneinä uuden kapteenin tapaamista.

 • Esa-Pekka Salonen 60 vuotta Teemalla

  Juhlakonsertti suorana, arkisto-ohjelmia nuoresta maestrosta

  Kesällä 60 vuotta täyttänyttä maestro Esa-Pekka Salosta juhlitaan suorassa konserttilähetyksessä perjantaina 17.8. Lisäksi Teemalla nähdään arkisto-ohjelmia nuoremmasta Salosesta.

 • Toimintaa ja anarkiaa Seijun Suzukin tyyliin

  Japanilaisen kulttiohjaajan elokuvat yllättävät koko ajan

  Seijun Suzuki oli legendaarinen japanilainen b-rikostarinoiden mestari, jonka elokuvia katsoessa ei voi lainkaan aavistaa, mitä seuraavan kulman takaa tulee. Niissä juonen seuraaminen ei olekaan olennaista vaan totaalisen vapaa mielikuvitus. Kuusi Suzukin elokuvaa Teeman Areena-kanavalla 2.8.–30.9.2018.

Yle Teema