Hyppää pääsisältöön

Espoon viimeinen neitsyt on railakas roadmovie teinityttöjen ystävyydestä ja kasvusta

Saila Laakkonen ja Hennariikka Laaksola elokuvassa Espoon viimeinen neitsyt.
Saila Laakkonen ja Hennariikka Laaksola. Saila Laakkonen ja Hennariikka Laaksola elokuvassa Espoon viimeinen neitsyt. Kuva: Yle Selma Vilhunen,Espoon viimeinen neitsyt,Hennariikka Laaksola,Saila Laakkonen,Hanna Maylett

Onnistunut teinikomedia sisältää rankkojakin aineksia ja on asenteiltaan ja roolisuorituksiltaan sellainen, ettei se hetkessä vanhene. Espoon viimeinen neitsyt ei ole 15 vuodessa vanhentunut pätkääkään.

Minna on poliisin tytär, joka lapsenuskossaan vielä lukee iltarukouksen eikä osaa pelätä aikuisten maailmaa. Emma on kokeneempi, jo kesätyössä jäätelökioskilla käyvä puolikovis, jolla tulee kundikaverin kanssa välirikko. Tytöt ovat kuudentoista, ja Minna on vielä neitsyt. Tätä epäkohtaa lähdetään korjaamaan komediassa Espoon viimeinen neitsyt (2003).

Minna houkuttelee Emman kesäiselle liftireissulle, jossa tärkeämpää on irtiotto kuin määränpää. Autojen takapenkeillä kiherrellen tytöt kohtaavat suomalaisten mieskuskien koko kirjon. Kun tytöt liftaavat Tyrävyön keikkabussiin, määränpääksi sinetöityy Ilosaarirock.

Saila Laakkonen ja Hennariikka Laaksola liftaavat elokuvassa Espoon viimeinen neitsyt.
Tytöt lähtee reissuun. Saila Laakkonen ja Hennariikka Laaksola liftaavat elokuvassa Espoon viimeinen neitsyt. Kuva: Yle Hennariikka Laaksola,Saila Laakkonen

Elokuvassa on tiiviisti tavoitettu nuorten maailma, jossa aikuisten käytös ja ehdotukset näyttäytyvät aika kummallisina. Tyttöjen ystävyys on uskottavaa, välillä riitaisaa, välillä rakastavaa. Tarinan kaari on klassinen ja notkea, toki monilta osin ennalta arvattava, mutta silti raikkaasti kerrottu ja hauska. Musiikkina soi Tyrävöiden lisäksi vuosituhannen alun indiesuosikit Killer, Kwan ja The Crash. Elokuvan teemalaulun Tule esittää Natalia Babitzin.

Tämän tyyppiset nuorisokuvaukset seisovat tai kaatuvat pääosan esittäjien myötä. Päähenkilöiden esittäjät Hennariikka Laaksola ja Saila Laakkonen ovat ytimiään myöten uskottavia, juuri sopivan lapsellisia ja murrosikäisen tuskaisia taipaleellaan. Roolit olivat molemmille tytöille ensimmäiset askelet elokuvamaailmassa, ja molemmat ovat jatkaneet näyttelemistä. Hennariikka Laaksola on nähty muun muassa elokuvissa Veijarit (2010) ja Syysprinssi (2016). Vuodesta 2016 alkaen hän on ollut tv-sarjassa Uusi päivä. Saila Laakkonen oli Salatuissa elämissä vuosina 2006-2007.

Toinen kompastuskivi teinikomedioissa on usein ylikiltti, holhoava ja opettavainen sivumaku. Espoon viimeisessä neitsyessä tapahtuu rankkojakin asioita, mutta niitä ei alleviivata eikä jankuteta; ne ovat läsnä siten kuin niiden voisi kuvitella teinimaailmassa olevan läsnä. Kieli on värikästä nuorisokieltä kirosanoineen.

Espoon viimeisen neitsyen ohjasi Hanna Maylett, joka työskentelee Aalto-yliopistossa Elokuva- ja lavastustaiteen lehtorina. Hänen ohjaajanuraltaan löytyy muun muassa pitkä elokuva Erottamattomat (2008) ja tv-sarja Raja (2014).

Elokuvan käsikirjoitti opiskeluaikanaan ohjaaja Selma Vilhunen, jonka hienoon meriittilistaan kuuluvat muun muassa Oscar-ehdokkaana ollut lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? (2014), palkittu Tyttö nimeltä Varpu (2016) ja keppihevosista kertova festivaalisuosikki Hobbyhorse Revolution (2017).

 • Espoon viimeinen neitsyt (2003) Pääosissa Hennariikka Laaksola, Saila Laakkonen, Lauri Kontula, Maria Krestjanoff, Linda Lindfors, Heikki Rantanen, Outi Haaranen. Käsikirjoitus Selma Vilhunen. Ohjaus Hanna Maylett. Tuotanto Fantasiafilmi Oy.

Yle Teema

 • Orwellin maailmoissa: Eläinten vallankumous ja 1984 kahden elokuvan Teemalauantaissa

  Teemalauantaissa 3.2. kaksi George Orwell -elokuvaa.

  Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018? Teemalauantai vie meidät kirjailija George Orwellin kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin. Kahden brittielokuvan illassa nähdään vallan ja vallankumouksen väärinkäyttöä terävästi analysoiva animaatioklassikko Eläinten vallankumous sekä vuonna 1984 valmistunut synkkä tulevaisuuskuvitelma, jossa isoveli valvoo kaikkea ja historia kirjoitetaan joka päivä uusiksi. 1984-elokuvan pääosissa ovat John Hurt ja Richard Burton.

 • Egenland Teemalla & Femillä maaliskuussa

  Egenland – uusi matkaopas Suomeen

  Egenland esittelee yllättäviä matkailun helmiä, omaleimaisia nähtävyyksiä ja kiehtovia persoonia ympäri maan – vähintään kahdella kielellä!

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Oscar-gaala 2018 suorana Teemalla

  Oscar-viikonloppuna elokuvia ja juhlavuoden gaala

  90. Oscar-gaala juhlallisuuksineen nähdään maaliskuussa 2018 Teemalla suorana lähetyksenä. Gaalaan valmistaudutaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia West Side Storysta Amyyn.

 • Sound Trackerin uusi kausi

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!