Hyppää pääsisältöön

Putinin suomalaiset ystävät: käsikirjoitus

MOT:n ohjelmien käsikirjoituksiin liitettävä logokuva.
MOT:n ohjelmien käsikirjoituksiin liitettävä logokuva. Kuva: Yle MOT

Väite on kiehtova.

Vladimir Putin ja venäläis-suomalainen liikemies Gennadi Timtšenko päätyivät 1990-luvun alussa juoppoputkaan Helsingissä.

MOT alkaa tarkastaa väitettä. Sille ei löydy todisteita.

Sen sijaan Helsingin poliisilta löytyy tutkintapyyntö, jonka rinnalla putkayö Töölön selviytymisasemalla kalpenee.

Tästä aukeaa tarina siitä, miten entinen KBG-upseeri Vladimir Putin on pitänyt huolta ystävistään. Ja siitä, miten Putinin lähipiiristä tuli miljardöörejä.

Keitä ovat Putinin suomalaiset ystävät? Ja miten heistä tuli miljardöörejä?

MOT: Putinin suomalaiset ystävät

Helmikuussa 2014 sota saapui Ukrainaan.

Kuukautta myöhemmin Venäjä ilmoitti liittävänsä Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan itseensä. Venäjä toimi kansainvälisen lain vastaisesti. Länsimaat protestoivat voimakkaasti.

Barack Obama YK:ssa:
”Itsenäisen valtion alueen loukkausta ei voi vain seurata sivusta. Jos niin tapahtuu Ukrainassa ilman seurauksia, niin voi tapahtua mille tahansa täällä paikalla olevalle valtiolle. Se on perusteena USA:n Venäjää kohtaan asettamille sanktioille.”

Krimin kriisin takia Venäjän ja lännen välit ajautuivat huonoimmaksi sitten kylmän sodan päättymisen. Lännen vastaus oli iskeä Venäjää vastaan laajoilla talouspakotteilla.

Ulkoministeriön pakotetiimin vetäjä Pekka Kosonen: No, pakotteet on ehkä pähkinänkuoressa EU:ssa ulko- ja turvallisuuspoliittinen työkalu. Eli siinä vaiheessa, kun diplomatian keinot on, on käytetty loppuun, eli joku valtio tai yhteisö tai terroristijärjestö tai yksittäinen henkilö toimii sillä tavalla, joka on epätoivottavaa EU:n politiikan mukaisesti, niin siinä vaiheessa sitten tulee harkintaan se, että voidaanko tätä maata tai yhteisöä kohtaa asettaa pakotteita. Ja pakotteet on tällainen työväline, jolla sitten kohdistetaan tiettyjä toimia, jotta pakotteen kohteena oleva taho sitten muuttaisi tätä toimintaansa tai tapaansa käyttäytyä.

Talouspakotteiden käyttö ei ole harvinaista kansainvälisessä politiikassa. Yksi asia oli kuitenkin tällä kertaa toisin. Yhdysvaltojen pakotelistalle on neljä Suomen kansalaista.

Gennadi Timtšenko, 65.
Gennadi Timtšenko on tehnyt itselleen miljardiomaisuuden öljybisneksessä. Hän on tuntenut Vladimir Putinin 1980-luvulta lähtien. Timtšenko asui usean vuoden ajan Suomessa.

Roman Rotenberg, 36.
Roman Rotenberg on venäläispankki Gazprombankin varapääjohtaja ja jääkiekkovaikuttaja. Roman Rotenberg kävi Suomessa koulunsa, kirjoitti täällä ylioppilaaksi ja hän puhuu sujuvaa suomea.

Boris Rotenbeg, 61
Boris Rotenberg on Roman Rotenbergin isä, liikemies ja Vladimir Putinin judokaveri jo 1970-luvulta.

Lisäksi pakotelistalla on Gennadi Timtšenkon entinen yhtiökumppani ja luottohenkilö Kai Paananen.

Yhdysvaltain pakotteet ovat aiheuttaneet rikkaille venäläis-suomalaisille murheita.

Arto Nyberg 20140914
Arto Nyberg:
"Mutta onko se vaikuttanut bisnesten tekoon? Onko joku asia hankaloitunut?"

Roman Rotenberg:
"Totta kai se on vaikuttanut, rehellisesti sanottuna, ja välillä todellakin paljonkin."

Putinin suomalaiset ystävät eivät kuitenkaan joutuneet EU-pakotteiden kohteeksi. Rotenbergin perheestä EU-pakotelistalle asetettiin vain Putinin entinen judokaveri, liikemies Arkadi Rotenberg. Hänellä ei ole Suomen kansalaisuutta.

Brittiläinen toimittaja ja Guardian-lehden entinen Moskovan-kirjeenvaihtaja Luke Harding uskoo, että Timtšenko ja Rotenbergit välttyivät EU-pakotteilta Suomen kansalaisuuden ansiosta.

Luke Harding, The Guardianin toimittaja:
"EU-passin omistajille on hankalaa asettaa sanktioita. Monet venäläiset ovat ostaneet Kyproksen passin, mikä antaa heille pääsyn EU:hun. Toisen maan kansalaisuus on eräänlainen vakuutus.
Haluaisin kysyä suomalaisilta, miten Timtšenko sai suomalaisen passin? Suomalaiset ystävät, joilla on ulkomainen vaimo, ovat kertoneet, että yleensä se kestää 7 vuotta, pitää osata suomea ja läpäistä koe. Silti Timtšenko sai Suomen passin, eikä syytä ole selitetty. Kuka hyväksyi sen päätöksen ja minkä takia?"

Timtšenkolle myönnettiin Suomen kansalaisuus vuonna 1999. MOT hankki Maahanmuuttovirastosta päätöksen kansalaisuuden myöntämisestä. Siitä ei selviä, millä perusteilla kansalaisuus myönnettiin.

Päätös sisältää kuitenkin yllätyksen. Luvan myöntänyt Ulkomaalaisvirasto on asettanut kansalaisuuden saamiseksi ehdon: Timtšenkon on luovuttava kahden vuoden sisällä Venäjän kansalaisuudesta. Vaatimus johtuu tuolloin voimassa olleesta kansalaisuuslaista.

Kopioita Timtšenkon suomalaisesta passista on löytynyt veroparatiisien tietovuodoista.

Vuonna 2003 voimaan tulleen laki sallii Suomessa kaksoiskansalaisuuden. Emme tiedä, onko Timtšenko ottanut Venäjän kansalaisuuden takaisin.

Gennadi Timtšenkon ura liike-elämässä alkoi KGB:n vakoojan perustamassa yhtiössä. 1990-luvun alussa Timtšenko aloitti työt ruotsalaisen Urals Tradingin suomalaisessa tytäryhtiössä.

Yhtiön oli perustanut venäläinen Andrei Pannikov. Ruotsin mukaan Pannikov oli KGB:n vakooja. Tämän Pannikov on myöntänyt.

1990-luvulla Timtšenkosta tuli Urals Tradingin pääomistaja. Yhtiö muutti nimensä IPP:ksi. Yhtiö on lähes tuntematon Suomessa. Se työllisti vain muutaman ihmisen.

Silti parhaimpana vuotena yhtiön liikevaihto oli yli 2,5 miljardia euroa. Yhtiö keskittyi lähinnä ostamaan venäläistä öljyä ja myymään sitä eteenpäin voitolla.

Kun Timtšenko joutui Yhdysvaltain pakotelistalle, yhtiön toiminta ajettiin pikavauhtia alas.

Putinin suomalaiset ystävät eivät päätyneet pakotelistalle sattumalta. Gennadi Timtšenko ja Rotenbergin perhe ovat rikastuneet Putinin valtakaudella.

Luke Harding:
"2000-luvun Putinin Venäjä on kleptokratia. Se on osaksi äärikapitalistinen maa, jossa on feodalistisia piirteitä. Putinin ystävät, entiset luokkatoverit ja judopartnerit ovat nousseet tuntemattomuudesta miljardööreiksi, joilla on omaisuutta Venäjällä, Euroopassa ja ympäri maailmaa. Venäjällä ei ole toimivaa oikeusjärjestelmää, vaan kaikki tapahtuu suhteiden kautta, ja kaikkein tärkein on suhde maan presidenttiin."

Timtšenko tai Rotenbergit eivät suostuneen vastaamaan MOT:n esittämiin kysymyksiin. He ovat kuitenkin kiistäneet syytökset Putinin avusta rikastumisessaan jyrkästi aikaisemmin.

Arto Nyberg 20140914
Roman Rotenberg: "Kuten julkisudessa on mainittu, mun setäni Arkadi ja isäni Boris on yhdessä Putinin kanssa aloittanut judouran 10-vuotiaana. Ei kukaan silloin tiennyt että Vladimir Putinista tulee Venäjän presidentti. Niin on päässyt tapahtumaan. Niin kuin Gennadi Timtšenko sanoi siinä haastattelussa, niin kaikella on oma hintansa, myös ystävyydellä Venäjän presidentin kanssa.

Timtšenko on kerännyt itselleen miljardiomaisuuden öljybisneksessä. Hän oli pitkään suurin omistaja yhdessä maailman suurimmista öljynvälitysyhtiöistä, Sveitsissä pääkonttoriaan pitävässä Gunvorissa.

Arvostelijoiden mielestä Gunvor ei olisi voinut koskaan menestyä ilman Venäjän johdon apua. Yhtiön liikevaihto on kymmeniä miljardeja euroja.

Yhdysvallat väittää, että Timtšenkon luoma Gunvor-yhtiö on osa valtavaa korruptiokoneistoa.

”Timtšenkon toiminta energiasektorilla liittyy suoraan (Vladimir) Putiniin. Putinilla on omistuksia Gunvorissa ja Putinilla voi olla pääsy Gunvorin varoihin.”
Yhdysvaltain valtiovarainministeriö

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön edustaja BBC:n Panorama-ohjelmassa:
”Onko Vladimir Putin korruptoitunut?"
"Meidän mielestämme on.”

Yhdysvallat ei ole esittänyt väitteensä tueksi todisteita. Gennadi Timtšenko on kiistänyt asian ja kuitannut sen pötypuheeksi. Jouduttuaan Yhdysvaltain pakotelistalle Timtšenko kertoi myyneensä osuutensa Gunvorista ruotsalaiselle liikekumppanilleen.

Luke Harding:
"The Guardianin kirjeenvaihtajana julkaisin vuonna 2007 jutun, joka perustui sisäpiirilähteisiin presidentin kansliassa: Putin oli salaa kerännyt 40 miljardin dollarin arvoisen omaisuuden, ja on Timtšenkon sveitsiläisen Gunvor-yhtiön edunsaaja. Tutkin samalla miljardivoittoja tahkoavaa Gunvoria. Yhtiön nettisivut näyttivät kuin jonkun harjoittelijan sutaisemilta, siinä oli jotain hyvin outoa. Gunvor kielsi yhteydet Putiniin ja sanoi väitteiden olevan roskaa. Vuonna 2014 USA:n talousministeriö totesi saman asian: Putin on yhtiön edunsaaja."

Venäläisten omistusten tutkiminen on hyvin vaikeaa. Rahat ja omistukset kulkevat useiden veroparatiisiyhtiöiden kautta. Kyse on eräänlaisesta venäläisestä nukesta, jonka sisällä on toinen, kolmas, neljäs, viides, kuudes nukke.

Luke Harding:
"Venäjän järjestelmä toimii siten, että muodollisesti Putin ei omista mitään. Jos menee Sveitsiin etsimään Vladimir Putinin pankkitiliä, sieltä kerrotaan, että mitään ei löydy. Järjestelmä toimii välimiesten avulla. Putinia ympäröivät miljardöörit, joiden omaisuutta Putin kontrolloi."

Harding on seurannut rikkaita venäläisiä liikemiehiä eli oligarkkeja myös kotikaupungissaan Lontoossa. Oligarkit ovat ostaneet Lontoon kalleimpia kiinteistöjä, heidän lapsensa käyvät yksityiskouluja ja yliopistoja Britanniassa. Lontoo on Moskovan ohella maailman toinen oligarkkien pääkaupunki.

Muutaman minuutin kävelymatkan päässä Harrodsin tavaratalosta Lontoossa sijaitsee Belgvaren hienostokaupunginosa. Belgrave on oligarkkien suosikkialue.

Alueella on järjestetty kleptokratiakierroksia, jossa esitellään venäläismiljardöörien luksusasuntoja.

GRAFIIKKA:
Kleptokratia = varkaiden valta

Yksi kierroksen kohteista on Suomen kansalaisen eli Roman Rotenbergin koti. Se on miljardöörille lähes vaatimaton ja maksoi vain noin 3,5 miljoonaa euroa. Talon isäntä ei ole kotona.

Talo Lontoossa, huvila Ranskan Rivieralla ja ostosmatka Pariisiin yksityiskoneella on venäläisten oligarkkien arkea.

Luke Harding:
"Voi katsoa oligarkkien ylellisiä tiluksia, joita korruption vastustaja Aleksei Navalnyi on kuvannut lennokilla. Voi katsoa heidän omistuksiaan Sveitsissä tai Lontoossa tai heidän vaimojensa ja tyttöystäviensä Instagram-tilejä, ja näkee uskomattomien rikkauksien täyttämän elämän."

Oligarkit ovat ostaneet itselleen myös urheiluseuroja. Esimerkiksi lontoolaisen Valioliigajoukkueen Chelsean omistaa venäjän 12. rikkain mies Roman Abramovitš. Mutta maailman todellisessa oligarkkiliigassa ei pelata kuitenkaan jalkapalloa, vaan suomalaisten rakastamaa lajia.

Joulukuun alussa Helsingin Kaisaniemessä pelattiin kovatasoinen jääkiekko-ottelu.

Ennen kuin Jokereiden ja Pietarin SKA:n ammattipelaajat päästettiin jäälle pelattiin ulkojäällä Jokereiden ja Pietarin välinen tähdistöottelu .

Kesällä 2013 Jokereista tuli osa Putinin suomalaisten ystävän valtapiiriä. Rotenbergin perhe ja Gennadi Timtšenko omistavat lähes puolet joukkuesta. Jokereiden kotihalli Helsingin Areena on venäläis-suomalaisten liikemiesten omistuksessa ja he käyttävät siinä merkittävintä valtaa.

Jokereiden omistajat ovat merkittäviä vallankäyttäjiä KHL-liigassa. KHL:n hallituksen puheenjohtaja toimii Gennadi Timtšenko. Roman ja Arkadi Rotenberg ovat hallituksen jäseniä. Kaisaniemen näytösottelussa Roman Rotenberg pelasi Pietarin SKA:n paidassa. Hän omistaa osan seurasta. Pietarin Skan hallituksen puheenjohtaja on Gennadi Timšenko.

GRAFIIKKA:
Jokerit
Harry Hjallis Harkimo n. 51%
Gennadi Timtšenko n. 25,5%
Roman Rotenberg n. 23,5%

Arena Events
Roman Rotenberg 50,5%
Gennadi Timtšenko 49,5%

KHL on myös Kremlille tärkeä projekti. Vladimir Putin on julkisesti kehunut jopa “keksineensä koko liigan”. Venäjän valtionyhtiöt ovat KHL-seurojen merkittäviä tukijoita.

Jokereiden suurin omistaja on edelleen liikemies ja kokoomuksen kansanedustaja Harry “Hjallis” Harkimo. Hän ei halua keskustella liikekumppaneistaan.

MOT:
"Olisitko valmis antamaan haastattelun aiheesta?"

Hjallis Harkimo:
"En mä ole antanut mitään haastattelua koko tästä asiasta. Kaikki asiat jotka liittyy meidän Jokereihin niin meidän toimitusjohtaja on antanut niitä haastatteluja."
”Emme anna niistä mitään, en mä edes niitä sillä tavalla tunne…

MOT:
"Okei, katsot ettet tunne heitä niin hyvin, että voisit antaa haastattelun..."

Hjallis Harkimo:
"Olen tavannut Timtšenkon neljä kertaa elämässäni."

MOT:
"Teillä on kuitenkin yhteiset liiketoimet Jokereiden kautta."

Hjallis Harkimo:
”No joo…”

Kun otimme yhteyttä Jokereiden toimitusjohtaja Jukka Kohoseen, hän kieltäytyi vastaamasta MOT:n kysymyksiin.

Harkimolle venäläis-suomalaiset liikemiehet ovat olleet taloudellinen jättipotti. Vaikka Harkimo omistaa enemmistön Jokereista, pyöritetään joukkuetta Putinin ystävien rahoilla.

Jokerit on tehnyt neljän vuoden aikana tappiota lähes 50 miljoonaa euroa. Kaupparekisteristä löytyvien asiakirjojen perusteella näyttää siltä, että Jokereiden rahat tulevat veroparatiisina tunnetusta Sveitsistä.

Luke Harding:
"Venäläiset oligarkit eivät ole kuin Applen perustaja Steve Jobs, joka rakensi menestyvän suuryrityksen. He ovat teräviä liikemiehiä, jotka ovat hyödyntäneet suhteitaan vallanpitäjiin jo neuvostoaikoina ja laittomalla 1990-luvulla ja muuntaneet ne valtaviksi, monitahoisiksi omaisuuksiksi. Oligarkkien varallisuus ei ole laillista vaan likaista rahaa, joka kiertää veroparatiisien kautta länsimaiseen talousjärjestelmään. Heidän kanssaan bisnestä tekeville suomalaisille sanoisin: katsokaa kokonaiskuvaa. Miettikää, mitä Venäjä on tehnyt Krimillä ja Syyriassa viimeisten 10 - 15 vuoden aikana. Oligarkit ovat osa järjestelmää. Kannattaa ehkä tehdä bisnestä jonkun muun kanssa."

Lappeenrannan Kourulussa lähellä keskustaa sijaitsee SET-Groupin pääkonttori. Tammikuisena arkipäivänä kukaan ei ole paikalla toimistossa.

SET-Groupin omistaa liikemies Kai Paananen. Hän on tuntenut Gennadi Timtšenkon jo 1980-luvulta lähtien. 1990-luvulla Paananen ja Timtšenko olivat yhtiökumppaneita lappeenrantalaisessa öljy-alan yrityksessä.

Läheiset suhteet Timtšenkoon on aiheuttanut Paanaselle vaikeuksia. Yhdysvallat asetti Paanasen sekä hänen yhtiönsä pakotelistalle.

Paananen kieltäytyi MOT:n haastattelusta. Hän on kuitenkin kommentoinut pakotepäätöstä aiemmin Ylelle.

MIKÄ ohjelma.....
Kai Paananen:
"Tässä on aika kafkamainen olo, kun ei tiedä, kuinka tällaiseen tilanteeseen on joutunut. "

MOT:
"Kuinka hyvin te tunnette Gennadi Timtšenkon?"

Kai Paananen:
"Tunnen erittäin hyvin. Sen jokainen ja… kaikki itseni tuntevat ja yritykseni tuntevat tietävät. Olemme tutustuneet jo 87, hän oli nuorempi sähköinsinööri ja minäkin olin vähän nuorempi silloin Etelä-Karjala on tuttu paikka Timtšenkolle. Hän on pyörittänyt sieltä käsin yhtiöitä, omistanut kesämökin Taipalsaarella ja esimerkiksi tukenut paikallista naiskoripallojoukkuetta Lappeenrannan Gatzia."

Lappeenrantalainen varatuomari Matti Harkko on yksi niistä suomalaisista, joka tuntee Gennadi Timtšenkon hyvin.

Varatuomari Matti Harkko:
"Oliks se nyt sitten taas tää tuttu ilmiö, että, että kun on lakimies, niin kysytään häneltä jotakin. No, siinä ilmeni, et hänel on semmonen yksityispähkinä, jos näin vois sanoa. Ja siinä sitä ruvettiin pohtimaan. No, sit niitä pähkinöitä tuli enemmänkin ja, ja, ja, tuota, niitä saatiin pikkuhiljaa ajan kanssa siinä ratkottua."

Harkko ei halua puhua Timtšenkon liiketoimista tai väitteistä, joiden mukaan Timtšenko on tehnyt miljardinsa Venäjän presidentin avustuksella.

MOT:
"Minkälainen ihminen Gennadi Timtšenko teidän mielestänne on? "

Matti Harkko:
"No, mulla, mulla on hänestä ihan pelkästään kovin valoisat, etten sanois, kauniit muistot. Sitten toisaalta niin, niin hän osoittautui myöskin kovin vastaanottavaiseksi, ja rouvansa kanssa, Jelenan kanssa, minua ja, ja sitten perhettäni, erityisesti äitiäni kohtaan, hän, hän käyttäytyi hyvin kauniisti suoraan sanoen."
" Mä tiesin silloin, että, että Gennadi ja Jelena olivat samoilla seuduilla kesämökillänsä, ja mä aattelin, että nyt kysellään, että josko he ottais meidät vastaan. He ottivat, me mentiin sinne. Ja, ja, tuota, tuota… Siitä sukeutui sitten hyvin semmonen henkevä ilta. Tai äiti oli kova pianisti, ja, ja heillä oli siellä piano siellä, siellä kesäpaikassansa. Ja, ja siinä puhuttiin aika paljon venäläisestä kulttuurista, musiikkikulttuurista erityisesti. Ja, ja äiti siinä soittelikin jotakin. "

Lappeenrantalainen juristi Matti Harkko ei ole Suomessa ainoa, jolla on hyviä muistoja Gennadi Timtšenkosta tai Rotenbergin perheestä. Timtšenko on tukenut Helsingissä pelattavaa tenniksen ammattilaisturnausta, Roman Rotenberg on suunnitellut yhdessä Teemu Selänteen kanssa kiekkolegendan nimeää kantavaa akatemiaa Kirkkonummelle.

Boris Rotenberg omistaa kesämökin Porvoossa, Roman Rotenberg ison kongressikeskuksen tilat Kirkkonummen Långvikissa.

Kuva Putinin suomalaisista ystävistä on kuitenkin hyvin erilainen, jos sitä tarkastelee kahden valtavan veroparatiiseja koskevan tietovuodon eli Paratiisin ja Panaman papereiden kautta.

Luke Harding:
"Kaikilla yli puoli miljoonaa dollaria omistavilla venäläisillä on veroparatiisiyhtiöitä, koska ne ovat nimettömiä. He pelkäävät, että joku vallanpitäjä voi viedä heidän rahansa. Yhtiöistä voi valehdella, eikä kukaan tiedä, mitä on meneillään. Yhtiön perustaminen on aika helppoa. On paljon lakimiehiä, kirjanpitäjiä ja välimiehiä, jotka auttavat veroparatiisiyhtiön perustamisessa. Näin ollen valtava määrä pääomaa virtaa Venäjältä veroparatiiseihin, kuten Brittiläisille Neitsytsaarille ja Kyprokselle. Useimmat länsimaiset talousviranomaiset ovat tietoisia ongelmasta, mutteivät tee mitään."

Veroparatiisien takia syksyllä 2017 Gennadi Timtšenko ajautui osaksi suurta kansainvälistä kohua.

Tietovuoto Paratiisin paperit paljasti, että Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross omistaa osuuden varustamoyhtiöstä veroparatiisin kautta. Varustamoyhtiön suurimpia asiakkaita on venäläinen kaasu- ja öljy-yhtiö Sibur.

Timtšenko on Siburin suurimpia osakkaita - kuten on myös Putinin nuoremman tyttären aviomies Kirill Shamalov.

Tieto oli räjähdysaltis, sillä Yhdysvalloissa on käynnissä tutkinta, jossa selvitetään onko presidentti Donald Trumpilla tai hänen hallinnonsa jäsenillä kyseenalaisia kytköksiä venäläisten kanssa.

Luke Harding:
"Kyseinen yhtiö oli osin Timtšenkon, osin Putinin vävyn omistuksessa. Ministeri Ross on hiljattain luopunut osuudestaan vaivihkaa. Oli noloa, että Rossin voitot kasvoivat sanktioiden jälkeen, ja koska USA:n hallintoa syytetään yhteistyöstä Kremlin kanssa, omistus yhtiössä näytti kauhealta."

Vladimir Putinin ja oligarkkien väleistä kiertää jatkuvasti huhuja. Oligarkkien väitetään ostaneen Putinille huvijahteja tai taloja, tai maksavan osuuksia yhtiöittensä tuotoista.

Yhdysvaltain mediassa on kerrottu myös “huhusta”, jonka mukaan Putin ja Timtšenko olisivat viety yhdessä juoppoputkaan Helsingissä 1990-luvun alussa. MOT ei saa huhulle vahvistusta.

Sen sijaan Helsingin poliisista löytyy tutkintapyyntö, jossa pyydetään selvittämään onko Timtšenko syyllistynyt rikokseen miljardiluokan osakekaupassa Venäjällä.

Tutkintapyynnön on tehnyt venäläinen sijoittaja.

Kaupat liittyvät Venäjän kaasubisnekseen. Timtšenko osti osuuden venäläisestä kaasuyhtiöstä Novatekista. Myyjä oli valtionyhtiö Gazprom.

Tutkintapyynnön mukaan Gazprom myi kaasuyhtiön osakkeet Timtšenkolle yli miljardi euroa halvemmalla kuin osakkeiden todellinen hinta oli.

Väite näyttää pitävän paikkaansa. Tämä näkyy Timtšenkon luxemburgilaisen sijoitusyhtiön tilinpäätöksissä. Timtšenko on tehnyt osakekaupat, joissa hän on voittanut yli miljardi euroa.

GRAFIIKKA
Energiainvestoinnit

2009 → 2010
Hankintamenojen kasvu + 190 milj. euroa
Sijoitusten arvon kasvu + 1,27 miljardia euroa
Nettovoitto 1,08 miljardia euroa

Tutkintapyyntö ei johtanut mihinkään. Suomen poliisi ei voi tutkia rikoksia, joiden epäillään tapahtuneen Venäjällä.

Krimin sodasta huolimatta Vladimir Putin on pitänyt kuitenkin huolta ystävistään. Presidentti nimitti Gennadi Timtšenkon vuonna 2014 venäläis-kiinalaisen kauppakomission johtoon. Pari vuotta myöhemmin Kiina teki solmi useita jättisopimuksia Putinin lähipiirin kanssa.

Mitä Putinin suomalaisista ystävistä sitten pitäisi ajatella? Ovatko he omalla työllään menestyneitä liikemiehiä vai korruptoituneita oligarkkeja, jotka ovat ryövänneet Venäjän valtiota presidentin avustuksella?

MOT:
"Niin näyttääkö tämä Gennadi Timtšenko, mistä vaikka kansainväliset lehdet puhuu, ja se Gennadi Timtšenko, jonka te tunnette, niin näyttäytyvätkö he kaksi samalta henkilöltä?"

Matti Harkko:
"No, sanotaan näin, että kaikki henkilöt, jotka pääsevät määrättyyn asemaan silloin, kun ollaan jo sangen korkealla, niin he, he tahtomattaankin asettautuvat maalitauluksi. Ja, ja, ja, tuota… Olen, olen todennut, että, että kyllä tämmöstä räiskintää nyt sitten Gennadi Timtšenkon suuntaan on ollut monenlaista. Osa on perusteltua, osa on perusteetonta, minkä mä olen itsekin havainnut."

Luke Harding:
"Putin lähipiireineen ei ryöstä valtiota, vaan he ovat valtio. He ovat kuin "Kreml Oy". Venäjän valtion teollisuusyhtiöiden kuten Rosneftin, Novatekin tai Gazpromin johdossa on henkilöitä, jotka ovat pitkään tunteneet Putinin ja joihin Putin luottaa. Heistä on tullut erittäin rikkaita."

OIKAISU: MOT:ssa 5. helmikuuta 2018 kerrottiin virheellisestä, että Matti Harkko on asianajaja. Harkko on varatuomari. Lisäksi 13. helmikuuta on korjattu tietoa Helsinki Areenan omistuksista.
Venäläis-suomalaiset liikemiehet omistavat kokonaan Arena Events -yhtiön, joka on Helsinki Areenan enemmistöosakas. Hallin toiminnasta vastaavassa yhtiössä on kuitenkin satoja pienosakkaita.