Hyppää pääsisältöön

Yle Beta 2018

Kuvassa Yle Betan päällikkö Anssi Komulainen.
Yle Betan päällikkö Anssi Komulainen Kuvassa Yle Betan päällikkö Anssi Komulainen. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle Yle Beta,anssi komulainen

Yle Betan vuosi starttasi tammikuussa vahvasti automaattisen metadatan merkeissä. Kolmivuotisen EU-rahoitteisen Methods for Managing Audiovisual Data (MeMAD) –tutkimushankkeen kick-off-tilaisuus järjestettiin Aalto-yliopistolla ja Ylessä. Odotamme tältä seitsemän kansainvälisen huipputoimijan yhteisponnistukselta merkittäviä uusia avauksia sisältöjen ja neuroverkkojen törmäyspisteistä.

Kaiken kaikkiaan haluamme taas tänä vuonna ymmärtää nousevia kerronnallisia mahdollisuuksia, luoda verkostoja sekä kokeilla uutta kehityksen terävimmän kärjen kanssa. Panostamme erityisesti yhteiskehittämiseen ja tulosten validoimiseen.

Uudet kännykät tekevät lisätystä todellisuudesta arkipäivää kunhan vaan joku lanseeraa riittävän vetovoimaisen ”killeriaplikaation”. Meillä saattaa olla juuri sellainen kellarissamme kypsymässä.

Keskustelevat käyttöliittymät kiinnostavat meitä entistä enemmän. Älykaiuttimia pystyy jo tilaamaan Suomeen ulkomaisista verkkokaupoista ja niiden mahdollistamia uusia palveluja pääsee kokeilemaan jo nyt englanniksi. Valistunut arvauksemme on, että ensimmäiset suomenkielellä toimivat mallit ja sovellukset ilmestyvät markkinoille varsin pian. Isoin kysymys lienee, millaisia paradigmaa muuttavia elämyksiä näillä pystyy tarjoamaan, jos mieltää ne täysin uudenlaisen natiivikerronnan mahdollistavina alustoina.

Dataan perustuvan jatkuvan optimoinnin korostuessa saattaa olla hyvä aika miettiä uudelleen esineiden internetin mahdollisuuksia käyttäjän ja käyttökontekstin tunnistamisen näkökulmista. Kaistanopeuksien kasvaessa ja kaupunkiympäristön muuttuessa pikkuhiljaa keskivertoihmistä älykkäämmäksi, haaste ei enää ole niinkään se, kykenemmekö opettamaan koneille ihmisten ajattelumalleja. Isommaksi kysymykseksi muodostuu, mitä tapahtuu kun koneet omaksuvat liiankin hyvin koko ihmiskunnan arvojärjestelmän ja eri arvomaailmat – hyvässä ja pahassa.

Videoanalyysi on ottanut viime aikoina merkittäviä edistysaskelia ja neuroverkot mahdollistavat pian mediasisältöjen rajattoman manipuloinnin. Samalla lohkoketjut tarjoavat uusia tapoja todentaa tiedon ja datan alkuperää sekä paikkansapitävyyttä, kunnes kvanttitietokoneet murtavat nekin.

Ainakin kaikkeen edellä mainittuun pitäisi ehtiä ja osata perehtyä. Siinä osaavat kumppanit ja terävimmät ideat ovat kaikki kaikessa.

Tervetuloa mukaan, tekemistä riittää kaikille!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Yle Beta

Kuljeta kursoria pallojen yli.

Anna palautetta Yle Betasta


Tai lähetä sähköpostia info.beta@yle.fi.
 • Ylen haaste Hack4FI -tapahtumassa oli menestys

  Hakkerit kokoontuivat viikonlopuksi kulttuurin kimppuun.

  Yle osallistui lokakuussa Helsingin kaupunginmuseossa järjestettyyn Hack4FI -kulttuurihackathoniin, jossa työstettiin kulttuuriorganisaatioiden avointa dataa ja digitaalisia sisältöjä. Ylen, Musiikkimuseo Famen ja Kansallisgallerian yhteishaasteeseen tarttui kaksi osaavaa ryhmää.

 • 2020-luvulla sinullakin on digitaalinen kaksonen

  Ajatuksiamme huomion arvoisista teknologian ilmiöistä.

  Millaista on arki 2020-luvulla? Tuttua ja turvallista, helppoa ja sujuvaa. Kauempaa 2020-luvun menneisyydestä katsottuna se näyttää kuitenkin kaikkea muuta kuin tutulta. Jotta arki ei yllättäisi meitä, kannattaa tulevaa miettiä etukäteen. Nyt, vuonna 2018, on jo paljon merkkejä tulevasta. Pieniä tai vähän isompia asioita, joista voi tulla mullistavan totta 2020-luvulla.

Uusimmat sisällöt - Yle Beta

 • Tule mukaan seuraamaan, kun robotti pelaa Minecraftia keskustakirjasto Oodissa tai Twitch-striimistä keskiviikkona 23.1. klo 14-20.

  Robotti pelaa Minecraftia yhdessä Oodin asiakkaiden kanssa.

  Yle on mukana Futuricen vetämässä social robotics -hankkeessa, jonka huipentumassa sosiaalinen Furhat-Robotti pelaa muunmuassa Minecraftia Yle FTW:n palvelimella, yhdessä kirjaston asiakkaiden ja FTW:n yleisön kanssa. Ideana on tutkia miten yleisö suhtautuu robottiin kirjastossa, Twitch-striimissä ja pelimaailmoissa. Jos et pääse paikalle, seuraa kokeilua Twitch-striimistä!

 • Ylen haaste Hack4FI -tapahtumassa oli menestys

  Hakkerit kokoontuivat viikonlopuksi kulttuurin kimppuun.

  Yle osallistui lokakuussa Helsingin kaupunginmuseossa järjestettyyn Hack4FI -kulttuurihackathoniin, jossa työstettiin kulttuuriorganisaatioiden avointa dataa ja digitaalisia sisältöjä. Ylen, Musiikkimuseo Famen ja Kansallisgallerian yhteishaasteeseen tarttui kaksi osaavaa ryhmää.

 • 2020-luvulla sinullakin on digitaalinen kaksonen

  Ajatuksiamme huomion arvoisista teknologian ilmiöistä.

  Millaista on arki 2020-luvulla? Tuttua ja turvallista, helppoa ja sujuvaa. Kauempaa 2020-luvun menneisyydestä katsottuna se näyttää kuitenkin kaikkea muuta kuin tutulta. Jotta arki ei yllättäisi meitä, kannattaa tulevaa miettiä etukäteen. Nyt, vuonna 2018, on jo paljon merkkejä tulevasta. Pieniä tai vähän isompia asioita, joista voi tulla mullistavan totta 2020-luvulla.

 • Betaday: Media of Things (Media + IOT)

  Yle Beta tarkastelee tulevaa esineiden internetiä.

  Liikennevalot kotikadullasi, älytelkkari olohuoneessasi, kännykkä taskussasi sekä miljoonat muut älykkäät laitteet kommunikoivat jo nyt jatkuvasti keskenään, mittaavat käyttäytymistäsi ja optimoivat keräämänsä tiedon perustella erilaisia tehtäviä helpottaakseen sinun elämääsi. Yhdessä nämä teknologiat muodostavat esineiden internetin (IoT).

 • Ylen uusin uutistenlukija

  Nyt voit kuunnella Ylen uutisia älykaiuttimella.

  Älykaiutinten suosio kasvoi viime vuonna Yhdysvalloissa räjähdysmäisesti, ja ilmiö rantautuu myös Suomeen. Ylen avaus älykaiutinkentällä on Alexalla toimiva uutistenlukuominaisuus. Kun sanot Alexalle “Hey Alexa, what’s the news?”, älykaiuttimesi osaa nyt toistaa sinulle Ylen viimeisimmän uutislähetyksen. Riittää, että laitteessasi on uutislähetyksiin erikoistunut Flash Briefing -sovellus ja olet valinnut valinnut uutislähteeksi Ylen.

 • Yle Beta 2018

  Metatietoa, puhekäyttöliittymiä ja tekoälyä vuoteen 2018.

  Yle Betan vuosi starttasi tammikuussa vahvasti automaattisen metadatan merkeissä. EU-rahoitteisen Methods for Managing Audiovisual Data tutkimushankkeen kick-off-tilaisuus järjestettiin Aalto-yliopistolla ja Ylessä. Odotamme tältä seitsemän kansainvälisen huipputoimijan yhteisponnistukselta merkittäviä uusia avauksia sisältöjen ja neuroverkkojen törmäyspisteistä.