Hyppää pääsisältöön

Alba Recordsin Northlands on Yleisradion Vuoden levy 2017

Vuoden levy 2017 levykansi
Yleisradion Vuoden levy 2017, levykansi. Vuoden levy 2017 levykansi Kuva: Alba suomalainen klassinen musiikki,taidemusiikki

Yleisradion Vuoden levy 2017 on Alba Recordsin Northlands - Music by Matthew Whittall. Kunniakirja luovutettiin keskiviikkona 7.2.2018 Kulttuuriykkönen-lähetyksessä Yle Radio 1:ssä.

Yleisradion Vuoden levy -kunniakirja on Yle Kulttuurin ja viihteen tunnustus levylle, jolla on kantavuutta suomalaisen esittävän tai luovan säveltaiteen edistämisessä. Vuodesta 1971 lähtien jaetulla kunniakirjalla palkitaan äänitteen esiintyjät ja tuottajat.

Yleisradion Vuoden levy 2017 - perustelut

Millainen levy edistää säveltaidettamme juuri nyt, tässä ajassa? Vuoden levy -esiraati pohti kysymystä, koska tunnustus annetaan levylle, jolla "on kantavuutta kotimaisen luovan ja esittävän säveltaiteen edistämisessä".

Juuri nyt, tässä ajassa yhteiskunnan arvomaailmasta nousevat esiin vastakkainasettelut: kiihkeä innovaatiopuhe vastaan muutosvastarinta, menestyksen ihannointi vastaan syrjäytymisen pelko, levon ja viihteen kaipuu vastaan uuden ja merkityksellisen kaipuu. Esiraati havaitsi, että kaikki palkintoehdokkaat asettuivat näille janoille - kuin todisteeksi taiteen merkityksestä ajankohtaisessa arvokeskustelussa.

Kari Väkevän Diptych näytti, että elektroakustinen taidemusiikki olisi syytä pelastaa syrjäytymisvaarasta, koska sillä on annettavaa. Joonas Ahosen ja Pekka Kuusiston levytys Charles Ivesin klassikkoteoksista tarjosi iloa kotimaisen muusikkouden menestyksestä kansainvälisessä laatuvertailussa. Sid Hillen ja Suomalaisen barokkiorkesterin levyt innovoivat uutta yhdistämällä riemukkaasti tyylejä ja aikakausia, ja olivat sen kautta osa musiikin ja yhteiskunnan arvomuutosta. Säveltäjä Outi Tarkiaisen kamarimusiikkilevy puolestaan antoi kuulijan löytää merkitystä uudesta ja oudosta.

Kaikkien näiden ajankohtaisten vastakkainasettelujen leikkauspisteestä löytyy Vuoden levy, suomalaistuneen kanadalaisen Matthew Whittallin säveltäjämuotokuva Northlands. Whittall säveltää uutta, ennenkuulematonta musiikkia, jota kuitenkin on helppo lähestyä, koska se kuulostaa tutulta, tavallaan pohjoiselta. Esimerkiksi valoa on paljon, mutta tuntuu tulevan matalalta. Silti varsin epäsuomalaista on se, ettei Whittall pelkää kauneutta tai tyhjyyttä. Hän antaa kuulijalle oikeuden nauttia soinnista ja kylliksi aikaa hahmottaa musiikilliset tapahtumat. Kuitenkaan Whittallin musiikki ei ole pelkkää hulppeaa viihdettä, vaan synnyttää ei-käsitteellisen kokemuksen siitä, että kaunis ja arvokas eivät ole itsestäänselvyyksiä, vaan niitä pitää vaalia.

Vuoden levy Northlands on turvallista innovointia, menestyvää maailmanparannusta ja tärkeää viihdettä. Se ei siis luimistele eri arvoääripäiden välissä, vaan on läsnä koko diskurssissa, antaen taiteen tehdä tehtävänsä.

Matthew Whittall olisi myös helppo nostaa maahanmuuton malliesimerkiksi: kun pohjoisamerikkalainen minimalismi ja yleisöystävällisyys kohtaavat Suomi-modernismin sävellysteknisen taidon, musiikki kotoutuu kulttuuriimme ongelmitta. Mutta parempi on sanoa, että Whittall sattuu olemaan persoonallinen säveltäjä, jonka kolme laajaa orkesteri- ja kuoroteosta ovat niin ansiokkaita, että innostavat loistaviin suorituksiin myös Helsingin kamarikuoron, kapellimestari Nils Schweckendiekin ja muut esittäjät sekä Alba-yhtiön tuotannon.

Yleisradion Vuoden levy 2017
Northlands - Music by Matthew Whittall
Matthew Whittall: Northlands käyrätorvelle ja jousille; ad puram annihilationem meam kuorolle ja lyömäsoittimille; The return of light kuorolle ja orkesterille. - Tommi Hyytinen, käyrätorvi, sekä Radion sinfoniaorkesteri, Helsingin kamarikuoro ja Tapiola Sinfonietta, joht. Nils Schweckendiek. (Alba, ABCD 416).

Säveltäjä Matthew Whittall on vieraana Näistä levyistä en luovu -lähetyksessä Yle Radio 1:ssä perjantaina 9.2.2018 klo 14.00 (uusinta sunnuntaina 11.2. klo 7.02)

Lue myös - yle.fi:stä poimittua