Hyppää pääsisältöön

Tee miniatyyrikokoisia ruukkukasveja maalarinteipistä

Miniatyyrikokoiset käsityöt kiehtovat niin lapsia kuin aikuisiakin. Rentoudu hetki ja anna miniatyyrimaailman lumota sinut!

Tällä tekniikalla voit tehdä monenlaisia miniviherkasveja. Leikkaa vain lehdet haluamaasi muotoon. Saniainen, peikonlehti, anopinkieli tai aloe vera ovat helppoja valmistaa. Koska lehdissä on keskellä ohut metallilanka, voit taivutella vartta ja lehtiä niin, että ne näyttävät eläviltä.

Nukkekodin olohuone missä viherkasvi sohvapöydällä.
Nukkekodin olohuone missä viherkasvi sohvapöydällä. Kuva: Yle/Lee Esselström pienoismallit,Nukkekoti,Strömsö (tv-ohjelma),Huonekasvi,Anopinkieli

Tarvikkeet:

 • maalarinteippi
 • ohutta teräslankaa (mielellään vihreää)
 • katkaisupihdit
 • akryylivärejä
 • pieniä siveltimiä
 • ilmassa kuivuvaa savea
 • pieni korkkeja (esim. hammastahnatuubista) /sormustimia
 • jauhettua kahvia
 • liimaa
Rautalanka ja maalitejpin eri tekovaiheet lehtien muotoluun.
Näin muotoilet peikonlehden lehden. Rautalanka ja maalitejpin eri tekovaiheet lehtien muotoluun. Kuva: Yle/Lee Esselström pienoismallit,Nukkekoti,Huonekasvi,lehti,Strömsö (tv-ohjelma)

Tee näin:

 1. Leikkaa 3–4 cm pitkiä paloja metallilangasta.
 2. Leikkaa maalarinteipistä paloja, jotka ovat kooltaan noin 2 x 3 cm.
 3. Laita metallilanka teipinpalalle ja taita teippi kaksin kerroin niin, että metallilangan molemmin puolin on suunnilleen yhtä paljon teippiä. Jätä metallilangan toinen pää vähän teipin lyhyen sivun ulkopuolelle.
 4. Lehtien eri tekovaiheet.
  Näin teet anopinkielen lehden. Lehtien eri tekovaiheet. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),lehti,pienoismallit,Nukkekoti
 5. Tee 10–15 samanlaista lehtiosaa. Niiden koko saa vaihdella hiukan. Jos mukana on muutama lyhyempi lehti, vaikutelma on myös aidompi.
 6. Leikkaa haluamaasi muotoon.
 7. Maalatut viherkasvilehdet pienoismalleina.
  Ota avuksi pala kukkasientä tai savea, johon voit pistää lehdet kuivumaan. Maalatut viherkasvilehdet pienoismalleina. Kuva: Yle/Lee Esselström ruukkukasvit,Strömsö (tv-ohjelma),pienoismallit,Nukkekoti,Anopinkieli
 8. Maalaa lehdet akryylivärillä. Anopinkieli, jossa on keltaiset reunat, pitää maalata kolmessa erässä. Aloita keskivihreällä värillä keskelle lehteä. Anna kuivua. Maalaa keltaiset reunat ja anna kuivua. Maalaa viimeiseksi lehden tummanvihreät poikittaiskuviot ja anna kuivua. Lehdet on maalattava molemmilta puolilta.
 9. Paina hiukan ilmassa kuivuvaa savea pieneen korkkiin tai sormustimeen, joka toimii ruukkuna.
 10. Leikkaa mahdollinen ylimääräinen pituus metallilangasta, mutta jätä sitä niin, että saat pistettyä lehden tukevasti pystyyn saveen.
 11. Taivuta lehti luonnolliseen asentoon.
 12. Anna ruukussa olevan saven kuivua.
 13. Sivele saven pinnalle liimaa ja kaada mullaksi hiukan kahvia. Anna kuivua.
Kalustettu nukkekodin olohuone.
Kalustettu nukkekodin olohuone. Kuva: Yle/Lee Esselström Nukkekoti,Strömsö (tv-ohjelma),pienoismallit,ruukkukasvit

Jos haluat lisää inspiraatiota, voit katsoa pienen reportaasin Tampereen Kädentaidot 2017 -messujen yhteydessä järjestetyiltä Nukkekotimessuilta.

Innoittavia kuvia Nukkekotimessuilta

Miniatyrmodellleer av näverhantverk föreställande tofflor, vedkorg och flätade korgar.
Miniatyyrikokoiset paperista punotut tuohiesineet. Miniatyrmodellleer av näverhantverk föreställande tofflor, vedkorg och flätade korgar. Kuva: Yle/Lee Esselström pienoismallit,Strömsö (tv-ohjelma),Nukkekoti
Ett inrett dockhus i två våningar med fyra rum fyllda med handgjorda miniatyrer.
Suomen nukkekotiyhdistyksen jäsenten tekemä nukkekoti. Ett inrett dockhus i två våningar med fyra rum fyllda med handgjorda miniatyrer. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),pienoismallit,Nukkekoti
Rintamamiestalo pienoismallina.
Miniatyyrikokoinen rintamamiestaloja. Rintamamiestalo pienoismallina. Kuva: Yle/Lee Esselström Nukkekoti,pienoismallit,Strömsö (tv-ohjelma)
Käsintehdyt nuket pienoismallina.
Miniatyyrikokoisia käsintehtyjä nukkeja. Käsintehdyt nuket pienoismallina. Kuva: Yle/Lee Esselström pienoismallit,Nukkekoti,nukke,Strömsö (tv-ohjelma)
 • Auringonpalvoja paperimassasta

  Kun tekee itse koriste-esineet, saa sellaisia kuin haluaa.

  On aika löytää oma sisäinen kuvanveistäjä ja muotoilla jotain kaunista. Useimmat ovat kokeilleet perinteistä paperimassaa, ja voin luvata, että se on yhtä hauskaa joka kerta.

 • Tee tusinavaatteestasi ainutlaatuinen omilla kimallekuvioilla

  Peitä läiskät ja reiät tai luo tusinatuotteista ainutlaatuis

  Leikkaa skalpellilla tai saksilla kuvioita tai tee lävistimellä kuvioita tai tekstiä ja paina ne kiinni t-paitoihin, laukkuihin, pipoihin tai mihin haluat. Anna vanhoille vaatteille uutta ilmettä tai tee tusinatuotteista ainutlaatuisia.

 • Neulo yksinkertainen ja ilmava hartiahuivi

  Tarjoamme maailman helpoimman neulemallin.

  Kun lanka itsessään on jo käsityötä, saa malli olla mielellään mahdollisimman yksinkertainen. Tämä on kolmionmuotoinen huivi, joka sopii niin juhlaan kuin arkeenkin.

Strömsö