Hyppää pääsisältöön

Tee miniatyyrikokoisia ruukkukasveja maalarinteipistä

Miniatyyrikokoiset käsityöt kiehtovat niin lapsia kuin aikuisiakin. Rentoudu hetki ja anna miniatyyrimaailman lumota sinut!

Tällä tekniikalla voit tehdä monenlaisia miniviherkasveja. Leikkaa vain lehdet haluamaasi muotoon. Saniainen, peikonlehti, anopinkieli tai aloe vera ovat helppoja valmistaa. Koska lehdissä on keskellä ohut metallilanka, voit taivutella vartta ja lehtiä niin, että ne näyttävät eläviltä.

Nukkekodin olohuone missä viherkasvi sohvapöydällä.
Nukkekodin olohuone missä viherkasvi sohvapöydällä. Kuva: Yle/Lee Esselström pienoismallit,Nukkekoti,Strömsö (tv-ohjelma),Huonekasvi,Anopinkieli

Tarvikkeet:

 • maalarinteippi
 • ohutta teräslankaa (mielellään vihreää)
 • katkaisupihdit
 • akryylivärejä
 • pieniä siveltimiä
 • ilmassa kuivuvaa savea
 • pieni korkkeja (esim. hammastahnatuubista) /sormustimia
 • jauhettua kahvia
 • liimaa
Rautalanka ja maalitejpin eri tekovaiheet lehtien muotoluun.
Näin muotoilet peikonlehden lehden. Rautalanka ja maalitejpin eri tekovaiheet lehtien muotoluun. Kuva: Yle/Lee Esselström pienoismallit,Nukkekoti,Huonekasvi,lehti,Strömsö (tv-ohjelma)

Tee näin:

 1. Leikkaa 3–4 cm pitkiä paloja metallilangasta.
 2. Leikkaa maalarinteipistä paloja, jotka ovat kooltaan noin 2 x 3 cm.
 3. Laita metallilanka teipinpalalle ja taita teippi kaksin kerroin niin, että metallilangan molemmin puolin on suunnilleen yhtä paljon teippiä. Jätä metallilangan toinen pää vähän teipin lyhyen sivun ulkopuolelle.
 4. Lehtien eri tekovaiheet.
  Näin teet anopinkielen lehden. Lehtien eri tekovaiheet. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),lehti,pienoismallit,Nukkekoti
 5. Tee 10–15 samanlaista lehtiosaa. Niiden koko saa vaihdella hiukan. Jos mukana on muutama lyhyempi lehti, vaikutelma on myös aidompi.
 6. Leikkaa haluamaasi muotoon.
 7. Maalatut viherkasvilehdet pienoismalleina.
  Ota avuksi pala kukkasientä tai savea, johon voit pistää lehdet kuivumaan. Maalatut viherkasvilehdet pienoismalleina. Kuva: Yle/Lee Esselström ruukkukasvit,Strömsö (tv-ohjelma),pienoismallit,Nukkekoti,Anopinkieli
 8. Maalaa lehdet akryylivärillä. Anopinkieli, jossa on keltaiset reunat, pitää maalata kolmessa erässä. Aloita keskivihreällä värillä keskelle lehteä. Anna kuivua. Maalaa keltaiset reunat ja anna kuivua. Maalaa viimeiseksi lehden tummanvihreät poikittaiskuviot ja anna kuivua. Lehdet on maalattava molemmilta puolilta.
 9. Paina hiukan ilmassa kuivuvaa savea pieneen korkkiin tai sormustimeen, joka toimii ruukkuna.
 10. Leikkaa mahdollinen ylimääräinen pituus metallilangasta, mutta jätä sitä niin, että saat pistettyä lehden tukevasti pystyyn saveen.
 11. Taivuta lehti luonnolliseen asentoon.
 12. Anna ruukussa olevan saven kuivua.
 13. Sivele saven pinnalle liimaa ja kaada mullaksi hiukan kahvia. Anna kuivua.
Kalustettu nukkekodin olohuone.
Kalustettu nukkekodin olohuone. Kuva: Yle/Lee Esselström Nukkekoti,Strömsö (tv-ohjelma),pienoismallit,ruukkukasvit

Jos haluat lisää inspiraatiota, voit katsoa pienen reportaasin Tampereen Kädentaidot 2017 -messujen yhteydessä järjestetyiltä Nukkekotimessuilta.

Innoittavia kuvia Nukkekotimessuilta

Miniatyrmodellleer av näverhantverk föreställande tofflor, vedkorg och flätade korgar.
Miniatyyrikokoiset paperista punotut tuohiesineet. Miniatyrmodellleer av näverhantverk föreställande tofflor, vedkorg och flätade korgar. Kuva: Yle/Lee Esselström pienoismallit,Strömsö (tv-ohjelma),Nukkekoti
Ett inrett dockhus i två våningar med fyra rum fyllda med handgjorda miniatyrer.
Suomen nukkekotiyhdistyksen jäsenten tekemä nukkekoti. Ett inrett dockhus i två våningar med fyra rum fyllda med handgjorda miniatyrer. Kuva: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),pienoismallit,Nukkekoti
Rintamamiestalo pienoismallina.
Miniatyyrikokoinen rintamamiestaloja. Rintamamiestalo pienoismallina. Kuva: Yle/Lee Esselström Nukkekoti,pienoismallit,Strömsö (tv-ohjelma)
Käsintehdyt nuket pienoismallina.
Miniatyyrikokoisia käsintehtyjä nukkeja. Käsintehdyt nuket pienoismallina. Kuva: Yle/Lee Esselström pienoismallit,Nukkekoti,nukke,Strömsö (tv-ohjelma)
 • Maalaa raikas taulu suosikkivalokuvastasi

  Tee valokuva-albumisi helmestä huoneen keskipiste.

  Vanhan valokuvan muuttaminen moderniksi maalaukseksi on täysin mahdollista, jos noudatat näitä fiksuja ohjeita.

 • Näin ompelet käsilaukun vanhasta nahkatakista

  Vanhan nahkatakin uusi elämä.

  Vanhat nahkatakit sopivat erinomaisesti käytettäväksi uudelleen. Niitä myydään usein halvalla kirpputoreilla ja käytettyjen tavaroiden liikkeissä, ja ne on suhteellisen helppo pestä. Useimmilla tavallisilla ompelukoneilla pystyy ompelemaan nahkaa, ellei se ole kovin paksua.

Strömsö

 • Suuri kakkutyömaa – leivo korkea kakku

  Näin vältät vinon lopputuloksen.

  Kakun tärkein ominaisuus on, että maistuu hyvältä, mutta juhlapöydässä se saa viedä huomion, olla ylenpalttinen ja loistaa kauneudellaan.

 • Maalaa raikas taulu suosikkivalokuvastasi

  Tee valokuva-albumisi helmestä huoneen keskipiste.

  Vanhan valokuvan muuttaminen moderniksi maalaukseksi on täysin mahdollista, jos noudatat näitä fiksuja ohjeita.

 • Strömsö-lapaset

  Strömsön pitsihuvilan inspiroima kudontaohje.

  Lee sai inspiraation Strömsön huvilan verannan kaidelaudoista ja suunnitteli niiden pohjalta oman lapasmallin. Noudata seuraavaa ohjetta ja neulo itsellesi omat Strömsö-lapaset!

 • Kahdesta kuusikulmiosta virkattu takki

  Helppo ja nopea malli, jonka kokoa muutat helposti.

  Tämä takki on sekä helppo että nopea virkata. Siitä voi tehdä minkä kokoisen tahansa niin, että se sopii nukelle, vauvalle, teini-ikäiselle tai aikuiselle, jos siitä tekee oikein ison.

 • Neulottu lehtikuvioinen myssy

  Opi hyödyntämään eri tyyppisiä silmukoita.

  Neulo myssy, jossa lehtikuvio kasvaa joustimesta ja päättyy myssyn keskiötä koristaviin terälehtiin. Opi hyödyntämään eri tyyppisiä silmukoita ja muodostamaan sileäneuleista kuviota nurin neulotulle pohjalle.

 • Vinoneliöistä virkattu bolero

  Nyt tehdään vinoneliöstä uusi isoäidinneliö!

  Lee Esselström on suunnitellut yleisön pyynnöstä aivan uuden Strömsö-vaatteen, vinoneliöistä virkatun boleron. Se on malli, joka onnistuu helposti myös aloittelevalta virkkaajalta.

 • Strömsö-kokki Paul Svensson lopettaa 11 vuoden jälkeen

  Paul paljastaa, mikä ei mennyt niin kuin Strömsössä.

  Yhdentoista vuoden jälkeen Strömsön keittiössä Paul hakee uusia haasteita. Nyt hän kertoo rakkaista muistoistaan ajastaan Suomessa. Hän paljastaa myös, mikä ei mennyt niin kuin Strömsössä.