Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Skannaa kuitit ja tärkeät paperit talteen kännykällä

Kuvituskuva.
Kuvituskuva. Kuva: Kelly Sikkema, Unsplash (CC0) / Yle Digitreenit,skannaus

Haalistuvatko tärkeät kuitit? Haluatko muuntaa monisivuisen lomakkeen sähköiseksi liitetiedostoksi? Kuulostaisiko kätevältä tehdä tekstihakuja paksusta paperipinkasta? Lähin skanneri on omassa puhelimessasi, ja sen käyttö on helpompaa kuin uskotkaan!

Puhelimen kameralla on helppo näpätä kuva lippusista ja lappusista. Miksi siis vaivautua skannaamaan?

Syitä voi olla monia. Skannauksessa tieto tallentuu pdf-muotoon, jolloin voit mahduttaa useita sivuja samaan tiedostoon. Toisin kuin kännykkäkuville, voit antaa skannaamallesi tiedostolle vaivatta selkeämmän nimen (ei IMG_20180103_256845.jpg vaan Hommax_työsopimus.pdf). Joissain skannaussovelluksissa saat käyttöösi tekstin luettavuutta parantavia suotimia, ja voit jopa tehdä hakuja skannaamaasi tekstiin.

Tästä Digitreenistä saat vinkit skannaamiseen Google Drive -pilvipalvelulla ja Applen mobiililaitteen Muistiinpanot-sovelluksella.

Sovelluskaupoista löytyy lukuisia muita ilmaisia skannaussovelluksia, kuten Adobe Scan tai Microsoft Lens (ohje Androidille).

Puhelimella skannaamisessakin on rajoitteensa. Jos haluat digitoida isot määrät paperia, se hoituu kivuttomimmin varsinaisella skannauslaitteella. Samoin korkealaatuiset valokuvaskannaukset kannattaa tehdä erikoistuneemmilla varusteilla.

Ruutukaappaus: Kuvan rajaus Google Driven skannaustoiminnossa.
Kuvan rajaaminen sujuu skannaustyökaluissa näppärästi. Tässä Google Drive. Ruutukaappaus: Kuvan rajaus Google Driven skannaustoiminnossa. Digitreenit,PDF,skannaus,Google Drive

Varjojen välttäminen puhelimella skannatessa

Paperin yllä häilyvä kuvaaja kameroineen aiheuttaa helposti varjoja skannaukseen. Kokeile niiden välttämiseksi seuraavia kikkoja:

 • Etsi mahdollisimman valoisa kuvauspaikka. Haastavinta on kuvata kattolampun valossa. Kokeile päivänvaloa ikkunan lähellä tai suuntaa paperiin sivusta tuleva lamppu.
 • Tarkista, onko skannaussovelluksessasi sisäänrakennettu salama- tai lamppuvalinta (tämän jutun sovelluksissa on).
 • Jos kuvaat keinovalossa: Jos puhelimessasi on taskulampputoiminto, laita se päälle.
 • Kuvaa hieman viistosta tai siirry kauemmas paperista. Voit korjata rajauksen ja vääristymät myöhemmin skannaustyökalun säädöillä.
 • Testaa eri kuvaussuuntia. Ei haittaa, mistä päin paperia nappaat kuvan. Voit myöhemmin pyöräyttää sen oikein päin.

Skannaus Google Drivella

Jos Android-puhelimessasi on jo Google Drive, voit päästä helpoimmalla käyttämällä sitä myös skannaamiseen. Pelkistetyn skannaustoiminnon käyttö on helppoa, ja saat lopputuloksen heti pdf-tiedostona Google Drive -kansioosi. IPhone-puhelinten Google Drive -sovelluksissa ei ole tällä hetkellä skannausmahdollisuutta.

1. Näin löydät skannaustoiminnon

Avaa Google Drive ja paina värikästä plusnappia. Valitse sitten Skannaa.

Ruutukaappaukset skannauksen aloittamisesta Google Drivessä.
Google Drivessä skannaustyökalu on kahden painalluksen päässä. Ruutukaappaukset skannauksen aloittamisesta Google Drivessä. Digitreenit,PDF,skannaus,Google Drive

2. Skannaa kohde

Sovellus saattaa pyytää lupaa käyttää puhelimen kameraa (Saako Drive ottaa kuvia ja videoita?). Salli se, niin pääset eteenpäin.

Koeta saada kuvauskohde kameran eteen mahdollisimman suoraan yläpuolelta. Kytke tarvittaessa salama ja laukaise. Paina tarvittaessa OK.

3. Tee tarvittavat säädöt ja tallenna Google Driveen

Tee haluamasi säädöt näkymän valikosta. Eri Android-laitteissa valikot voivat olla hiukan eri näköisiä.

 1. Rajaustyökalulla voit määritellä tiedoston reunat tarkalleen.
 2. Palettikuvakkeesta voit valita, haluatko tallentaa skannauksen esimerkiksi mustavalkoisena.
 3. Kiertokuvakkeesta kuva kääntyy aina 90 astetta kerrallaan.
 4. Ylänurkan kolmen pisteen takaa saat lisää vaihtoehtoja. Tässä kohtaa on järkevä nimetä tiedosto uudelleen (automaattinen nimi on muotoa “skannattu_pvm-kellonaika.pdf”).

... ja päätä seuraavat toimenpiteet alavalikosta:

 1. Plusmerkistä saat samaan pdf-tiedostoon useamman sivun.
 2. Nuolesta tai ympyränuolesta voit poistaa skannauksen, johon et ole tyytyväinen ja ottaa uuden.
 3. Paina Tallenna tai OK-kuvaketta, kun kaikki on hyvin ja valmista. Tiedosto tallentuu automaattisesti Google Drive -tilillesi. Tässä kohtaa voit valita Drivestä haluamasi kansion, niin löydät skannauksen myöhemmin helposti.
Ruutukaappaus: Google Driven skannaustyökalun valikkoa.
Google Driven skannauksen säätökuvakkeita. Ylärivissä vasemmalta oikealle: Uusi kuva / Valitse väri / Käännä / Rajaa. Alarivin plussasta lisäät uuden kuvan samaan skannaukseen. Ruutukaappaus: Google Driven skannaustyökalun valikkoa. Digitreenit,PDF,skannaus,Google Drive

Kun tiedosto on Google Drivessä, voit tehdä sille samoin kuin muillekin tiedostoille: jakaa linkkinä muille, liittää Gmail-sähköpostiin, ladata työpöydälle jne.

Skannaus iPhonen Muistiinpanot-sovelluksella

Applen mobiililaitteiden uusilla käyttöjärjestelmillä (iOS 11 tai uudempi) on helppo skannata asiakirjoja Muistiinpanot-sovelluksella (Notes). Sovellus löytyy kaikista iPhoneista ja iPadeista.

Näin teet sen:

 • Avaa Muistiinpanot -sovellus. >
 • Luo uusi muistiinpano (klikkaa neliötä, jossa on kynä). >
 • Klikkaa kameran kuvaketta. >
 • Valitse Skannaa dokumentteja. >
 • Sovellus tunnistaa asiakirjan alueen (se näkyy kellertävänä) ja skannaa sen automaattisesti. Jos asiakirjasi on monisivuinen, toista tämä joka sivulla. >
 • Avaa skannauksesi. Säädä sitä / niitä tarvittaessa alalaidan kuvakkeista: Rajaa / Valitse väri / Käännä. >
 • Paina Valmis. >
 • Paina Tallenna. Skannaus löytyy nyt Muistiinpanoista.

Katso myös Applen omat ohjeet.

Kuvakooste iPhonen näytön kuvakaappauksista: Skannaaminen Muistiinpanot-sovelluksella. Kuvassa numeroituna 4 kohtaa.
Applen mobiililaitteella on helppo skannata asiakirjoja Muistiinpanot-sovelluksella. Kuvakooste iPhonen näytön kuvakaappauksista: Skannaaminen Muistiinpanot-sovelluksella. Kuvassa numeroituna 4 kohtaa. Digitreenit,digitaidot,skannaus,iOS,iPhone

Menestystä skannailuun!

Muokkaukset:
3.12.18: Lisätty Muistiinpanot-sovellusta koskeva kappale kuvineen.
30.8.19: Poistettu toistaiseksi CamScanner-sovellusta koskeva osuus, syynä sovelluksessa ilmennyt tietoturvaongelma.
10.3.21: Lisätty maininta lause muista ilmaisista sovelluksista. Ohjeiden tekstit ja kuvat ajan tasalle.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Keskustele