Hyppää pääsisältöön

Ensiesityksessä Saara Aalto: Monsters - UMK18 -kilpailu käynnistyy vahvalla ja kimaltavalla poplaululla

Monsters on Saara Aallon ensimmäinen julkaistu UMK18-kilpailukappale. Tuleeko tästä Suomen edustusbiisi Lissabonin Euroviisuihin? Poplaulun ydin on syvä ja sieltä paljastuu herkkiä sekä Saaralle hyvin omakohtaisia teemoja. Saara kertoo kappaleen tekemisestä ja taustoista sekä avaa kappaleen sanomaa.

16.2. julkaistiin Saara Aallon toinen UMK18-kilpailukappale Domino.

Saara toteaa, että Monstersissa on kaikki, mitä Euroviisuihin tarvitsee. Kappaletta voi tanssia, siinä on kaunista laulua ja lisäksi biisin twist on Aallon itsensä näköinen: hieman outo ja mystinen teema. Hetkinen, miten tämä sopii Saara Aaltoon ja suoraviivaisen tarttuvaan popbiisiin?

- Olen outo ja mystinen ihan jo sen takia, että olen Pohjois-Suomesta. Se on aikamoisen mystistä tuolla maailmalla! Aalto naurahtaa.

Monstersissa on vankka kansainvälinen leima: tekijöitä on kolmesta eri kansallisuudesta. Aallon lisäksi kappaleen tekoon ovat osallistuneet Joy ja Linnea Deb ruotsalaisesta The Family -laulunkirjoittajaryhmästä sekä englantilainen tuottaja-laulunkirjoittaja Ki Fitzgerald. The Family on tehnyt mm. Måns Zelmerlövin viisuvoittajan Heroes ja Fitzgeraldin ansioluetteloon kuuluu yhteistyö esimerkiksi Jonas Brothersin ja Pitbullin kanssa.

Aalto lupasi syksyllä, että UMK18-ehdokkaita tehtäisiin määräajan umpeutumiseen saakka parhaiden mahdollisten vaihtoehtojen varmistamiseksi. Monsters syntyikin 2017 joulun välipäivinä Lontoossa. Neljän tekijän ajatukset klikkasivat hyvin yksiin ja tekoprosessi oli nopea ja helppo. Valmista tuli 4-5 tunnissa.

- Jo siellä sävellyshuoneessa kaikki olivat sitä mieltä, että tämä on euroviisubiisi. Se on ollut siitä asti varma, Saara toteaa hymyillen.

Saara Aalto kertoo olevansa iloinen ja valoisa ihminen, mutta omien sanojensa mukaan kasvaminen pimeydessä metsän keskellä näkyy ja kuuluu biisissä.

- Olen koko viime vuoden käynyt läpi omaa pelkoa hyväksymisestä. Hyväksytäänkö minua sellaisena kuin olen?, Saara avautuu.

Hän kertoo, että Lontoo on ollut hyväksyvä ja kannustava ympäristö. Samalla Aalto kertoo tajunneensa, kuinka paljon hänelle on jäänyt epävarmuuksia ja traumoja siitä, että häntä ei ole aikaisemmin hyväksytty. Saara onkin joutunut rakentamaan ajatusmallinsa uusiksi. Päänsisäisistä äänistä, jotka julistivat muottiinsopimattomuutta ja riittämättömyyttä, täytyi päästä eroon.

- Nehän vain pienensivät ja hidastivat minun menoa.

En anna pään sisäisten demonien tehdä päätöksiä, vaan minä teen ne ja olen vahva― Saara Aalto

Tästä Monstersissa on kyse: traumojen ja pelkojen kohtaamisesta sekä niiden jättämisestä taakse. Kappale kertoo siitä, kuinka elämässä voi tapahtua negatiivisia asioita, joista päähän jää elämään pieniä hirviöitä. Ne ovat pelottavia ja estävät tekemästä valintoja.

- Nyt päästetään irti kaikista niistä! Minulla on minun elämä. En anna pään sisäisten demonien tehdä päätöksiä, vaan minä teen ne ja olen vahva, Saara kiteyttää kappaleen ydinviestin.

Lue lisää Domino-kappaleesta!

Lue lisää Queens-kappaleesta!

Minkä UMK18-biisistä lähettäisit euroviisuihin?

Säkenöivä voimabiisi 'Monsters'
76% (4263 ääntä)
Rakastavaisten stadionbiisi 'Domino'
20% (1142 ääntä)
Valon ja positiivisuuden 'Queens*
4% (214 ääntä)
Ääniä yhteensä: 5619

UMK18: Saara Aalto

Uuden Musiikin Kilpailussa lauantaina 3.3. Saara Aalto esittää kilpailukappaleet Monsters, Domino ja Queens.

Hanki lippusi paikan päälle Espoo Metro Areenalle tai seuraa lähetystä suorana la 3.3. klo 19 alkaen Yle TV1:llä, Yle X3M'llä ja Yle Areenassa.

Voit äänestää UMK18-suosikkibiisiäsi la 3.3. lähetyksen aikana maksutta yle.fi-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Äänestyksen tuotot lahjoitetaan Nenäpäivälle maailman lasten auttamiseksi.

Voittajabiisin määrittää puoliksi yleisöäänet ja puoliksi kansainvälisen raadin antamat pisteet,

UMK18-voittajabiisi ja show edustaa Suomea toukokuussa Euroviisuissa Lissabonissa .

Seuraa Uuden Musiikin Kilpailua somessa:

Instagram: @uudenmusiikinkilpailu
Twitter: @Yle_UMK
Facebook: @uudenmusiikinkilpailu
YouTube: UudenMusiikinKilpailu
#UMK18 // #euroviisut

UMK18 Saara Aalto

Minkä kappaleen lähettäisit Euroviisuihin edustamaan Suomea?

Säkenöivä voimabiisi Monsters
68% (7702 ääntä)
Valon ja positiivisuuden Queens
22% (2536 ääntä)
Rakastavaisten stadionbiisi Domino
10% (1124 ääntä)
Ääniä yhteensä: 11362

#UMK18 Viranomaistiedotteet