Hyppää pääsisältöön

Ohjaaja Aleksi Salmenperä: Ihmisen arvo ei tule työstä

Miehen työ -elokuvan pääroolin näyttelee Tommi Korpela.
Miehen työ -elokuvan pääroolin näyttelee Tommi Korpela. Miehen työ -elokuvan pääroolin näyttelee Tommi Korpela. Miehen työ,Tommi Korpela,Yle TV1

”Pakonomainen tarve määritellä ihminen palkkatyön kautta on pelottavaa ja kylmää”, sanoo ohjaaja Aleksi Salmenperä.

Aleksi Salmenperän ohjaamassa elokuvassa Miehen työ päähenkilö Juha irtisanotaan työpaikastaan. Mies häpeää epäonnistumistaan ja kantaa huolta perheen pärjäämisestä. Juha ajautuu kuin vahingossa ”toiselle alalle”.

Ohjaaja ei säästele itseään. ”Surullista on, että huomaan itsekin määritteleväni muita ihmisiä sen mukaan mitä hän tekee tai mitä on saanut aikaan. Se on yksinkertaista ja typerää.”

”Liekö yleisemmin taustalla herran pelko? Ihminen, joka ei puurra, on jotenkin arvoton. Vaikuttaako syvälle pinttyneisiin asenteisiin maantieteellinen sijainti vai kenties uskonto?”, Salmenperä pohdiskelee.

”Länsimaiset ihmiset voisivat ottaa oppia kulttuureista, joissa ihmisen arvo määritellään toisin.”

Arvottomuuden tunne

Miehen työ -elokuvan Juha ei pysty kertomaan potkuista vaimolleen. Hän haluaa säästää lähimpiään.

”Työkeskeisessä yhteiskunnassa iskee erittäin voimakas arvottomuuden tunne ja häpeä siitä, että on epäonnistunut. Siitäkin huolimatta, että potkut eivät ole ihmisen oma vika.”

Salmenperä muistelee aikaa, kun hän käsikirjoitti Miehen työtä.

”Kun rakentelin tarinaa, useampi kuin muutama ihminen kertoi, että suvusta löytyy näitä huoltoasemalla istuskelijoita. Heiltä olivat loppuneet työt omasta tai muusta syystä.”

”Nähtäväksi jää, lisääkö tuleva aktiivimalli häpeää vai poistaako se sitä.”

Salmenperä uskoo, että nuorempien sukupolvien suhde työhön tervehdyttää keskustelua epäonnistumisista.

”Mitä enemmän luemme irtisanomisuutisia, sitä helpompi asioista on ehkä puhua. Kolmekymppisten polvi puhuu lomautuksista ilman häpeän tunnetta. Heillä suhde työhön on toivottavasti erilainen, vaikka tarve menestyä on nuoremmillakin.”

Rimpuilua ristitulessa

Pahin vankila eivät Aleksi Salmenperän mielestä ole miehen ja naisen roolit. Rooleja pystyy käsittelemään järjen tasolla.

Ihmisen jatkuva rimpuilu erilaisten paineiden ristitulessa onkin jo isompi juttu.

”Olemme todennäköisesti perimämme vankeja. Meitä säätelevät perimä ja biologia. Meidän muokkaamamme maailma muuttuu nopeasti, mutta siinä elävät ihmiset eivät.”

”Nyt pitäisi revetä kotiäidiksi, uratykiksi ja samalla perustaa oma firma. Naistenlehdet toitottavat, miten kaikki hoituu yhdeltä ihmiseltä, jos vain pitää itsensä kaiken lisäksi huippu-urheilijan kunnossa.”

Menestyspaineet ovat kovat, mutta, mutta. ”Ei kenestäkään ole kaikkeen”, Salmenperä tokaisee.

Kohtuudella kunnianhimoa

”Ihmisen kunnianhimo ja ainainen hyväksynnän tarve piiskaa häntä eteenpäin. Onneksi menestyksen määritelmä kuitenkin elää, mitä vanhemmaksi itse tulee”, Aleksi Salmenperä huomioi.

Elokuva Miehen työ TV1:llä lauantaina 10.2.2018 klo 00.10, Yle Areenassa 7 päivää.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.