Hyppää pääsisältöön

Liiku kuin eläin!

Koira loikkaa veteen uimahallissa
Koira loikkaa veteen uimahallissa Kuva: Yle/ Sari Sirkiä Kandit,koira

Unohda ohjattu liikunta, sykemittarit ja pakkotahtinen tavoitteellisuus: ota ohjelmaasi nämä eläimiltä napatut liikkeet, muista liikkumisen ilo, ja kehosi kiittää!

Lemmikki on omistajalleen seuralainen, puhekumppani, rapsuteltava, huomion antaja, huollettava ja huolehtija, puheenaihe ja liikuttaja.

Omisti lemmikkiä tai ei, eläimeltä voi oppia nautinnollista ja hyväksyvää suhdetta omaan kehoonsa sekä aitoa liikkumisen riemua!

Valitse tästä mieluisia liikkeitä, tee niitä haluamassasi järjestyksessä ja itsellesi sopiva määrä. Hengitä ja nauti!

Ravaava hevonen

Kalle Palander ravaa keppihevosella
Vuoden 1999 pujottelun maailmanmestari Kalle Palander näyttää mallia keppihevosteluun vuoden 2017 Helsinki International Horse Show´ssa. Kalle Palander ravaa keppihevosella Kuva: Yle/ Villi kortti Kandit,keppihevoset,Villi kortti,Kalle Palander

Lämmittele kehoa ja mieltä ravaamalla hetki rennosti edestakaisin: etene pitkin askelin, nyökytä päätä ravin tahtiin. Keppihevosella voit yltää huimiin suorituksiin.

Anna liikkumisen riemun vallata koko olemuksesi!

Hyppivä koira

Aktivoi sitten hetkeksi vartalosi suuret lihakset.
Kimmahda kyykkyasennosta niin korkealle ilmaan kuin suinkin pystyt: muista suoristaa jalat. Jos haluat liikkeeseen todella näyttävyyttä, tavoittele loikan lopussa x-asentoa ilmassa.

Hyppivä koira vihreällä nurmella
Hyppivä koira vihreällä nurmella Kuva: Miia Leppäahon kotialbumi Kandit,koira
Nainen hyppää jumppasalissa ilmaan kädet ja jalat x-asennossa
Jo muutama x-hyppy hengästyttää, koska koko vartalo tekee töitä. Nainen hyppää jumppasalissa ilmaan kädet ja jalat x-asennossa Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen Kandit

Leikkivä koira

Avaa Instagram postaus
Anna hengityksen tasaantua ja lämmiteltyjen lihasten venyä.

Ojenna käsivartesi suoraan eteenpäin lattialla, pidä niska pitkänä ja katse lattiassa. Anna takapuolesi nousta irti kantapäistä ja paina käsivarsilla pehmeästi lattiaan, kurota sormilla eteenpäin.

Nainen voimistelee
Pehmeä venytys tuntuu rintalihaksissa ja käsivarsissa. Nainen voimistelee Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen Kandit
joogaliike Alaspäin katsova koira
Joogasta tuttu liike "alaspäin katsova koira" venyttää tehokkaasti sekä jalkalihaksia että ylävartaloa. joogaliike Alaspäin katsova koira Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen Kandit

Siirry konttausasentoon. Napakoita lapaluiden alue: kuvittele, että ylävartalon sisällä lapojen välillä kulkee joustava, paksu kuminauha. Puske sitten takapuolesi kohti kattoa, anna polvien ojentua. Rentouta niska, anna pään roikkua painavana alaspäin. Hengitä vapaasti ulos ja sisään.

Liitävä lintu

Pikkulokkikeppijumpaa liikuntasalissa
Kuva: Yle, Risto Salovaara, Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen

Levitä kätesi vaakatasoon kehon molemmin puolin. Seiso vakaassa haara-asennossa, anna hengityksen virrata ulos ja sisään. Pidä katseesi silmän korkeudella horisontissa ja kallistele kehoasi laajoissa kaarissa sivulta toiselle. Liitele ja kaartele kuin uljas kotka tai jokin pienempi siivekäs. Voit juosta ympäriinsä, jos siltä tuntuu!

Lepäävä kissa

Kissa lepää
Kissa lepää Kuva: Miia Leppäahon kotialbumi Kandit,kissa
Nainen voimistelee
Jos kyyristyminen reisien päälle tuntuu epämukavalta, voit avata reidet ja painaa ylävartaloa niiden väliin. Nainen voimistelee Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen Kandit

Rentouta hetki selän ja hartioiden lihaksia.
Istu polvi-istuntaan ja laske yläkehosi reisien päälle tai reisien väliin lattialle. Lepuuta päätä ja niskaa lattialle ristittyjen käsivarsien päällä. Hengittele niin, että tunnet uloshengityksellä selkäsi supistuvan, sisäänhengityksellä laajenevan.

Köyristävä kissa

Nainen voimistelee köyristämällä selkää konttausasennossa
Selkäranka kaipaa liikettä, joten pehmeä vaihto selän pyöristyksestä notkoon tekee hyvää. Nainen voimistelee köyristämällä selkää konttausasennossa Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen Kandit

Kissaeläin venyttelee sulavasti selkäänsä vuoroin notkistamalla, vuoroin köyristämällä sitä. Tässä liikkeessä pyöristys kohdistuu erityisesti lapaluiden seutuun: yritä saada lavat mahdollisimman kauas toisistaan ja mahdollisimman ylös kohti kattoa!

Korskahteleva hevonen

Lähikuvaa suomenhevosen päästäLähikuva suu auki hirnuvasta hevosesta
Kuva: Yle/ Kandit

Rentouta kasvot, anna huultesi raottua, leukasi ja suusi loksahtaa hiukan auki. Puhaltele ravakasti suun kautta ulos, anna ilman virrata nenän kautta sisään. Joka uloshengityksellä huulet pärskyvät kuin korskuvalla hevosella.

Avaa sitten suusi niin suureksi kuin kivutta pystyt, voit työntää kielenkin ulos suusta. Toista muutama kerta: avaa suu uloshengityksellä, sulje sisäänhengityksellä.

Pissaava koira

Uroskoira pissalla
Uroskoira pissalla Kuva: Yle/ Aila Havia-Venäläinen Kandit,koira
Nainren voimistelee, matkii pissaavaa uroskoiraa
Pakaraliike saa lantion alueen verenkiertoon vauhtia. Nainren voimistelee, matkii pissaavaa uroskoiraa Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen Kandit

Asetu nelinkontin. Lujita taas lapaluiden seutu ja pidä käsivarret suorina. Lukitse ranka ja lantio paikoilleen ja nosta koukistettua jalkaa suoraan sivulle. Toista muutamia kertoja molemmilla jaloilla.

Istuva koira

Avaa Instagram postaus
Asetu kyykkyyn: ota leveä haara asento, aseta jalkaterät suoraan eteenpäin, paino hiukan jalkapohjien ulkosyrjällä. Laskeudu syvään kyykkyyn niin, että pakarasi viistävät maata. Voit pitää kädet tukena, kämmenet vartalon edessä lattiassa. Selkä on suorana.

Nainen syväkyykyssä
Venytys tehostuu, kun asetat kämmenet rinnan korkeudelle vastakkain ja työnnät polvia kyynerpäillä ulospäin. Nainen syväkyykyssä Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen Kandit

Syväkyykky on lepoasento, joka lisää jalkojen ja lantion nivelten liikkuvuutta, ja siinä voi oleskella niin kauan kuin itsestä hyvältä tuntuu.

Todella tehokkaan lihaskuntoliikkeen saat, kun kyykkäät eli laskeudut kyykkyyn ja ponnistat sieltä takaisin seisomaan.

Kurkotteleva kissa

Kissa seisoo takajaloillaan ikkuna-aukolla
Kissa seisoo takajaloillaan ikkuna-aukolla Kuva: Miia Leppäahon kotialbumi Kandit,kissa
Nainen voimistelee kurkoitellen kohti kattoa
Varpaille kurottelu panee pohjelihaksen töihin ja vilkastuttaa alaraajojen verenkiertoa. Nainen voimistelee kurkoitellen kohti kattoa Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen Kandit

Seiso haara-asennossa, ojenna kädet ylös, nouse varpaillesi. Kurottele vuorokäsin yhä ylemmäs, anna kylkien venyä.

Piehtaroiva hevonen

Hevonen piehtaroi laitumella
Hevosen tai koiran piehtaroinnille ei aina ole selvää syytä. Hevonen piehtaroi laitumella Kuva: Yle/ Kandit Kandit,hevonen
Nainen voimistelee, matkii piehtaroivaa hevosta
Piehtaroimalla voi tarjota itselleen pienen selkähieronnan. Nainen voimistelee, matkii piehtaroivaa hevosta Kuva: Yle/ Anu Köyhäjoki-Järvinen Kandit

Heittäydy selällesi mukavalle alustalle, nurmikolle, jos mahdollista. Kieriskele, venyttele, heiluttele ja ojentele raajojasi.

Nauti hetki paikallasi, nouse ylös ja lopuksi ravistele itseäsi.
Avaa Instagram postaus
Avaa Instagram postaus
Jatka päivääsi virkistyneenä!

Keskustele

Kandit

  • Testaa, onko sinusta eläinlääkäriksi!

    Tee leikkimielinen testi, millainen eläinlääkäri olisit!

    Oletko aina rakastanut eläimiä ja hoivannut niitä mielelläsi? Tee leikkimielinen testi ja selvitä, piileekö sisälläsi salainen eläinlääkäri, joka vain odottaa vapauttamista!