Hyppää pääsisältöön

Näin ompelet käsilaukun vanhasta nahkatakista

Yksityiskohtia mustasta nahkaisesta laukusta.
Yksityiskohtia mustasta nahkaisesta laukusta. Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,käsilaukut,nahka,Tee se itse,kierrätys,ompelu,askartelu,käsityö

Vanhat nahkatakit sopivat erinomaisesti käytettäväksi uudelleen. Niitä myydään usein halvalla kirpputoreilla ja käytettyjen tavaroiden liikkeissä, ja ne on suhteellisen helppo pestä.

Useimmilla tavallisilla ompelukoneilla pystyy ompelemaan nahkaa, ellei se ole kovin paksua.

Oman nahkalaukun ompeleminen ei ole kovin vaikeaa. Tekemällä kierroksen kierrätyskeskuksissa, kirpputoreilla ja ehkä rautakaupassa löydät kaiken tarvitsemasi.

Annakaisa Kilpinen pitää työpajoja ja bloggaa uusiokäytöstä ja hänellä on paljon kokemusta nahkan uusiokäytöstä. Tästä voit lukea hänen vinkkinsä siitä, miten voit pestä eri tyyppisiä nahkoja, mistä kannattaa etsiä kierrätysnahkaa ja muista pienistä projekteista, joita voi tehdä kierrätysnahkasta.

Jos haluat ommella nahkakäsilaukun, noudata Annakaisa Kilpisen ohjeita:

Tarvikkeet:

 • vanha nahkatakki
 • kangasta vuoriksi (jos takista puuttuu vuori tai se on huonossa kunnossa)
 • nahkavyö olkahihnaksi
 • materiaalia, joka ei veny, esimerkiksi käytetty avainnauha
 • vetoketju (vanhan vetoketjun voi hyvin käyttää uudelleen)
 • leikkuualusta tai iso leikkuulauta
 • rullaleikkuri
 • viivain
 • ohut, kaksipuolinen läpinäkyvä teippi (muuttuu pelkäksi liimakalvoksi, kun sen kiinnittää) tai tekstiililiimaa
 • pieniä paperiliittimiä
 • lävistin
 • neljä metalliniittiä (10 mm)
 • kaksi karbiinihakaa tai metallirengasta (25 mm)
 • ompelukone
 • teflonpaininjalka (vaihtoehtoisesti voit laittaa leivinpaperin nahkan ja paininjalan väliin)
 • ompelukoneen neula nahkan ompeluun
 • ompelukone
Työpöydällä valmiiksi leikattuja nahkaisia paloja.
Työpöydällä valmiiksi leikattuja nahkaisia paloja. Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,kierrätys,nahka

Tee näin:

1. Ratko nahkatakin saumat. Ota talteen myös vuori, jos haluat käyttää sen uudelleen. Pienemmät nahkanpalat kuten mahdolliset rannekkeet, mansetit ja kauluksen voi käyttää tupsuihin, koruihin tai koristeisiin.

2. Leikkaa kaksi yhtä suurta suorakulmiota nahkasta laukun etu- ja takakappaleeksi sekä kaksi yhtä suurta kappaletta vuoriksi. Varaa 1 cm saumanvaraa. Leikkaa nahkapala, joka on yhtä leveä kuin vetoketju ja 4 cm pitkä.

3. Nahkavyö on tukeva ja sopiva olkahihnaksi, mutta jos sinulla ei ole sopivaa vyötä, voit yhtä hyvin leikata 2,5 cm leveän ja 110 cm pitkän nahkasuikaleen takista.

4. Ompele laskos laukun etu- ja takakappaleen alakulmiin sekä vuoriin. (Se lisää laukun tilavuutta.)

5. Jos haluat laukkuun yhden (tai useamman) sisätaskun, leikkaa tasku, päärmää yläreuna ja taita reunat ja ompele tasku kiinni vuoriin.

6. Ompele laukkuun haluamasi koristeet ja taskut laukun etu- ja takapuolelle.

7. Jos haluat käsilaukkuun hapsut, leikkaa nahkapala, joka on 2 cm kapeampi kuin laukun etu- ja takakappale (hapsuihin ei tarvita saumanvaraa). Nahkapalan pituutta voi muuttaa – voit esimerkiksi tehdä useamman hapsurivin, jotka ovat osittain päällekkäin tai yhden pitkän hapsurivin, joka on muutaman sentin matalampi kuin laukku.

Piirrä apuviiva, joka kulkee noin 1,5–2 cm reunasta ja leikkaa saksilla tai leikkurilla noin 0,5 cm leveitä hapsuja apuviivasta reunaan. Paina viivainta reilusti nahkaa vasten, kun leikkaat, nahka pyrkii luistamaan karkuun, kun sitä leikkaa.

Kiinnitä hapsut ohuella kaksipuolisella teipillä tai tekstiililiimalla laukun etukappaleeseen, noin 3 cm päähän laukun suusta. Ompele hapsut kiinni.

8. Leikkaa vetoketju 6 cm lyhyemmäksi kuin laukun etu- ja takakappale. Ompele pieni nahkapala vetoketjun päähän stoppariksi ja hienoksi yksityiskohdaksi. Jos käytät metallivetoketjua, ompele varovasti sen yli koneella, käytä konetta käsin niin, että neula löytää tiensä metalliosien välistä, muuten neula voi katketa.

9. Ompele vetoketju vuorin ja laukun yläreunan väliin. Käytä paperiliittimiä pitämään osat yhdessä (nuppineuloista jää nahkaan reiät). Ompele tikkaus vetoketjun reunaan laukun oikealle puolelle.

10. Ompele yhteen laukun etu- ja takakappale oikeat puolet vastakkain. Tässäkin voit käyttää paperiliittimiä, jotta kappaleet pysyvät yhdessä. Jos laukussa on hapsut, voit solmia ne nippuun, ettet ompele niitä vahingossa sivusaumoihin. Ompele vuorinpalat toisiinsa, mutta jätä 10 cm:n aukko pohjaan. Käännä laukku oikeinpäin ja ompele vuori pohjasta kiinni käsin.

Musta nahkainen laukku sohvalla.
Musta nahkainen laukku sohvalla. Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,nahka,käsilaukut

11. Tee olkahihnan kiinnikkeet. Leikkaa kaksi nahkasuikaletta, jotka ovat 3 cm leveitä ja 8 cm pitkiä. Leikkaa vielä kaksi 8 cm pitkää suikaletta materiaalista, joka ei veny, esimerkiksi avainnauhasta. Se tarvitaan tukemaan nahkasuikaleita. Taita nahkasuikaleet tukimateriaalin ympäri, käytä kaksipuolista teippiä tai tekstiililiimaa niiden kiinnittämiseksi yhteen. Ompele reunoihin tikkaus.

Nyt sinulla on kaksi tukevaa nahkasuikaletta olkahihnan kiinnittämiseksi laukkuun. Taita suikaleiden toisesta reunasta noin 1 cm ja tee lävistimellä reikä, joka menee taitoksen läpi.

Tee reikä myös suikaleiden toiseen päähän. Pujota suikaleet metallirenkaaseen tai karbiinihakaan ja niittaa suikaleet kiinni laukun kumpaankin reunaan, siihen kohtaan, johon olkahihna kiinnittyvät.

12. Leikkaa saksilla tai leikkurilla sentin levyinen suikale nahkavyöstä olkahihnaksi. Mittaa itsestäsi, miten pitkän hihnan haluat, ohjemitta on 110 cm. Taita noin 2 cm olkahihnan molemmista päistä ja tee lävistimellä reiät niiteille. Niittaa olkahihna kiinni metallirenkaisiin tai karbiinihakoihin.

13. Jos haluat, voit tehdä vielä tupsun tai nahkapalan vetoketjun lukkoon. Nyt laukku on valmis. Älä unohda rasvata sitä silloin tällöin esimerkiksi mehiläisvahaöljyllä, niin laukku kestää vielä monella sukupolvella.

Annakaisa Kilpisen blogista ja Instagram-tililtä löydät lisää vinkkejä nahkan kierrättämisestä sekä ihan muista luovista kierrätysaskarteluista:

http://tuunaustajatekeleita.blogspot.fi/
http://www.tuunaajamutsi.fi/
@tuunaajamutsi

En svart läderhandväska med fransar som hänger mot en grön yllekappa.
En svart läderhandväska med fransar som hänger mot en grön yllekappa. Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,käsilaukut