Hyppää pääsisältöön

Strömsön nahkaopas – näin kierrätät kaikkea vanhoista sohvista nahkaliiveihin

Työpöydällä valmiiksi leikattuja nahkaisia paloja.
Työpöydällä valmiiksi leikattuja nahkaisia paloja. Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,kierrätys,nahka

Nahka on kallis materiaali, joka kestää lähes ikuisesti, siksi sitä on fiksua kierrättää. Lisäksi suurin osa nahkateollisuudesta kuormittaa suuresti ympäristöä, joten kerran valmistetulle nahkalle pitäisi olla käyttöä mahdollisimman pitkään.

Vanhat nahkatakit, kuluneet nahkasohvat, melkein kaiken nahkan voi käyttää uudelleen. Sitä mieltä on Annakaisa Kilpinen. Hän pitää luovia työpajoja kierrätyksestä ja nahka on niissä toistuvasti materiaalina.

Elin Skagersten-Ström, prograledare för tv-programmet Strömsö tillsammans med Annakaisa Kilpinen.
Elin Skagersten-Ström ja AnnaKaisa Kilpinen Elin Skagersten-Ström, prograledare för tv-programmet Strömsö tillsammans med Annakaisa Kilpinen. Kuva: Minna Mäkelä / Yle Strömsö,Elin Skagersten-Ström,henkilövalokuvaus

- Suurimman osan käyttämästäni nahkasta olen saanut ilmaiseksi. Vanhoja nahkatakkeja on usein kierrätysasemien ilmaislaatikoissa. Ne voivat olla vanhanaikaisia, likaisia tai niissä voi olla reikä, mutta nahkassa ei ole mitään vikaa.

Toinen vinkki on käyttää vanhan nahkasohvan tai -tuolin takaosaa. Se on usein hienossa kunnossa, koska se ei ole ollut alttiina kulutukselle. Nahka on usein tukevampaa, ja sitä voi käyttää esimerkiksi tabletti- tai tietokonelaukkuihin.

Musta nahkainen laukku sohvalla.
Laukku on valmistettu vanhasta nahkatakista. Musta nahkainen laukku sohvalla. Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,nahka,käsilaukut

Pehmeämmästä nahkasta voi ommella laukkuja tai kukkaroita tai valmistaa koruja. Tästä voit lukea Annakaisa Kilpisen kuvauksen siitä, miten ommellaan nahkakäsilaukku.

Pese nahka pesukoneessa

Käytetty nahka voi olla joskus likaista ja huonosti hoidettua. Sitä ei silti ole erityisen vaikeaa saada puhtaaksi.

- Heitän usein vaatteen vain pesukoneeseen, ihan tavalliseen 40 asteen pesuohjelmaan ja käytän vähemmän pesuainetta.

Sitten Annakaisa kuivattaa vaatteen vaakatasossa. Nahkasta tulee usein pesun jälkeen jäykkää, mutta se pitää vain hieroa pehmeäksi ja rasvata esimerkiksi mehiläisvahalla.

Jos nahka ei ole likainen, voi riittää, että sen pyyhkii ja rasvaa. Hyväkuntoiset mokkavaatteet Annakaisa yleensä vain harjaa ja tuulettaa.

Kierrättää lähes kaiken

Kun Annakaisa ompelee laukkuja, valmistaa koruja ja pieniä muistikirjoja nahkasta, hän käyttää lähes yksinomaan kierrätettyä materiaalia.

- Otan talteen huonokuntoisia laukkuja ja synteettistä materiaalia olevia laukkuja, koska saan niistä metallirenkaita, karbiinihakoja ja vetoketjuja. Yleensä ostan uutena vain metalliniittejä ja ompelulankaa.

Eräässä yrityksessä pidetyssä työpajassa, jossa osallistujat valmistivat nahkakantisen muistikirjan, he käyttivät sivuja yrityksen vanhoista esitteistä kirjan sivuina.

Isompien projektien jäänteetkin käytetään hyväksi. Niistä voi tehdä koruja, tupsuja ja erilaisia koristeita.

Nahkasta valmistettuja ruskeita sulkia vihreällä lautasella.
Nahkasta valmistettuja ruskeita sulkia vihreällä lautasella. Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,nahka,kierrätys,Tee se itse,askartelu,käsityö,Höyhen

Lisää ideoita ja taustaa

Annakaisa Kilpinen on kerännyt blogiinsa ja Instagram-tililleen @tuunaajamutsi lisää vinkkejä ja ideoita siitä, miten nahkaa voi kierrättää. Sieltä löytyy kuvia ja ohjeita niin helppoihin kuin vaikeampiinkin projekteihin.

Jos haluat lukea lisää nahkateollisuudesta ja sen ympäristökuormituksesta, voit lukea nämä artikkelit:

Nahkateollisuuden ympäristövaikutuksesta - Naturskyddsföreningen

Selvitys kenkäteollisuudesta - Råd&Rön

Nahka vai tekonahka - Vihreät vaatteet