Yle pyysi Metropolia ammattikorkeakoulun 3D-animoinnin ja -visualisoinnin opiskelijoita inspiroitumaan Suomen kieltolaista. Lopputuloksena syntyi vr-mobiilipeli, joka toimii ikkunana kieltolain tapahtumiin.
Mobiilipelissä seikkaillaan 1920-luvun Helsingissä ja yritetään paljastaa salakapakkaa. "Nuuskijana" toimivan pelaajan on kerättävä todistusaineistoa ja päästävä nokkeluutensa avulla kellarissa sijaitsevaan salakapakkaan. Pitävin todiste olisi tietenkin salakapakan kirjanpitovihko, mutta sen saamiseen on käytettävä ketun viekkautta ja kärppämäistä luikkimista!
-> Tästä pääset VR-laseilla Salakapakkaan
Ylen toimeksianto otettiin Metropoliassa innolla vastaan, kertoo opiskelija Alvari Juhola, joka toimi pelin projektipäällikkönä. Moni työryhmän jäsenistä on hurahtanut Suomen historiaan, joten pelin tekeminen oli taustatyötä myöten kivaa.
– Itse tykkään aina, kun pelintekijät ovat käyttäneet aikaa taustatutkimukseen ja upottavat pieniä faktoja taustalle pieninä yllätyksinä, ihan sama oliko kyseessä sitten tietokone- tai mobiilipeli, Juhola kertoo.
Pelissä pyritään herättämään eloon autenttista 1920-luvun ajan kahvila- ja salakapakkakulttuuria. Tyyliin ja värimaailmaan kiinnitettiin erityisesti huomiota, ja inspiraatiota miljööseen haettiin muun muassa vanhoista valokuvista, hauskalta kuulostavasta vanhasta kielestä ja ajan lehdistä ja julisteista.


Peli ei kuitenkaan ole mikään opetuspeli. Sen on enemmänkin tarkoitus tarjota samaistuttavaa kosketuspintaa, josta voi saada kimmokkeen tutkiskella aihetta syvemmin.
VR-maailmassa saa perehtyä historiaan kokemusten ja tunteiden kautta
Yle Asian tuottaja Seija Aunila on ollut mukana kehittämässä ja kokeilemassa eri tapoja käsitellä historiaa uusilla, mielenkiintoisilla tavoilla. Esimerkiksi marraskuussa 2017 Yle järjesti jo viidennen kerran historiallisen roolipelin Twitterissä, tällä kertaa kieltolaki-teemalla.
Eläytyminen ja kokemus ovat nousseet projektien myötä tärkeiksi avainsanoiksi. Kokemukset, jotka herättävät tunteita, jäävät parhaiten mieleen. VR-mobiilipeli on Aunilan mielestä roolipelien ohella yksi kokeilemisen arvoinen keino lisää saada ihmiset katsomaan historiaa aivan uusin silmin.
Historiasta kiinnostuminen on helpompaa, kun sen tuo helposti käden ulottuville ja oikeaan käyttöliittymään. Esimerkiksi #kieltolaki-roolipeliin osallistui paitsi Ylen henkilökuntaa ja yhteistyölukioiden teemakurssien opiskelijoita, myös kaiken ikäisiä aiheesta kiinnostuneita. Erilaiset lähestymistavat voivat tuoda aiheen äärelle myös vaikeasti tavoitettavia ihmisryhmiä.
Jo pelkkä VR-maailmassa vierailu kaikessa uutuudessaan synnyttää lähes poikkeuksetta tunnereaktion. Se on todettava, että virtuaalitodellisuus on tullut jäädäkseen. Ehkäpä tulevaisuudessa kokija tai pelaaja pääsee vierailemaan myös toisenlaisissa historiallisissa maailmoissa.