Hyppää pääsisältöön

Strömsö-kokki Paul Svensson lopettaa 11 vuoden jälkeen

Paul Svensson.
Paul Svensson vuonna 2015. Paul Svensson. Kuva: Yle/Rolf Granqvist

Eräänä sunnuntaina helmikuussa 2007 tv-katsojat saivat tutustua uuteen kasvoon. Strömsön keittiön täytti energia, hymy ja komea kampaus, kun kokki Paul Svensson esiintyi ruudussa ensi kerran.

Yhdentoista Strömsö-vuoden aikana hän ehti olla mukana noin 400 jaksossa, jotka on nauhoitettu Vaasassa Strömsö-huvilassa.

Pidimme punaviini-illalliset t-paidoissa viiden asteen lämmössä.

Muistoja tietenkin riittää, kun kokki muistelee vuosiaan Strömsön keittiössä. Hänestä on hauska muistella varsinkin kommelluksia.

Ihokarvojen poisto

Paul teki klassisen virheen jotka monet tekevät hiiligrillin kanssa: kun hän ei nähnyt liekkiä, hän kaatoi lisää viinaa pannuun. Vieläkään ei tapahtunut mitään, tai niin hän luuli, ja hän tutki asiaa lähempää.

Hän ei nähnyt väritöntä liekkiä, joka leimahti metrin korkeuteen.

- Siinä menivät molemmat kulmakarvat. Kaikki studiossa kiljuivat, ja kaikkialla haisi palaneelta. He luulivat varmasti, että liekitin ensimmäistä kertaa, Paul sanoo nauraen.

En man, kvinna och man står i rad och skålar med vinglas.
Paulilla on myös ollut blondatut hiukset. Tässä hän maistelee viiniä sommelieeri Ella Grüssner Cromwell-Morgan ja juontaja Matias Jungarin kanssa vuonna 2009. En man, kvinna och man står i rad och skålar med vinglas. Kuva: Yle Paul Svensson,Strömsö (tv-ohjelma)

Beach party viimassa

Strömsötä leimaa seesteisyys, esteettisyys ja ikuinen sujuvuus. Joskus ulkonäkö kuitenkin pettää ja todellisuus kameran takana on aivan toinen kuin se, joka välittyy kotisohville.

Paul Svensson muistaa erityisesti sen kerran, kun hän ja silloinen juontaja Matias Jungar palelivat ulkona.

- Pidimme punaviini-illalliset t-paidoissa viiden asteen lämmössä. Ihan älytöntä!

Eivätkä herrojen koleat päivälliset pääty siihen. Toisella kerralla valmistettiin riistapataa rannassa 25 asteen pakkasessa. Lopulta Paul tunki jalkansa melkein nuotioon, jotta olisi pysynyt lämpimänä.

- Olin jo varma, että palellun.

En kvinna och en man håller gurkmeja under sina näsor.
Myös kurkuma on tuttu mauste juontaja Camilla Forsén-Ström ja Paul Svenssonille. En kvinna och en man håller gurkmeja under sina näsor. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Paul Svensson,Camilla Forsén-Ström,Maustekurkuma,Strömsö (tv-ohjelma)

Ja Paulin koleat tarinat jatkuvat. Kerran Strömsön väen piti pitää rantabileet, mutta itse asiassa oli pureva viima ja vain viisi astetta lämmintä.

- Ei ollut erityisen mukavaa grillata uimahousuissa.

Makkaraa teknikoille

Pienistä paleltumista huolimatta Paul on välittänyt lämpöä suomalaisten arkeen. Hän puhuu Strömsöstä pelikenttänä, joka antaa uusia ideoita.

- Strömsössä uskaltaa kokeilla rajojaan ja tehdä uusia kokeiluja. Se on kehittänyt minua kokkina.

Myös kotimaiset raaka-aineet ovat jättäneet jälkensä.

- Olen voinut palata Ruotsiin ja kertoa, miten upeita raaka-aineita Närpiössä on.

Myös suomalainen ruokakulttuuri on vaikuttanut Pauliin. Hän osaa jopa suomea paljolti Strömsö teknikoiden ansiosta.

- Kameramiesten suosikki on “makkara”. He haluavat aina makkaraa, Paul nauraa.

Muurahaisia macaroneissa

Strömsö-vuosiensa aikana Paul on ehtinyt kokeilla eri ruokakulttuureja ja raaka-aineita. Monien mielestä seuraava ruokamaailman vallankumous, hyönteiset, eivät ole hänelle vieraita.

- Tunnettuja syötäviä hyönteisiä on vähintään 11 000 lajia. Monet niistä ovat erittäin hyviä.

Elin Skagersten-Ström och Paul Svensson i köket på Strömsö.
Juontaja Elin Skagersten-Ström ja Paul Svensson Strömsön keittiössä vuonna 2015. Elin Skagersten-Ström och Paul Svensson i köket på Strömsö. Kuva: Yle/Rolf Granqvist

Nyt Paul alkaa luetella luovia ja uudenlaisia tapoja käyttää hyönteisiä. Hän on muun muassa maustanut leivonnaisia muurahaisilla.

- Olen maustanut macaroneja muurahaisilla, joissa on vadelmainen maku. Mustien muurahaisten happoa voi käyttää viinietikkana tartarissa.

Chokladdoppade syrsor
Paul on loihtinut jälkiruokia heinäsirkoista. Chokladdoppade syrsor Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),sirkat,hyönteiset,jälkiruoat

Perulainen ruokalaji ceviche tehdään normaalista valkoisesta kalasta, mutta Paul on korvannut tutun ruokalajin pääainesosan.

- On olemassa toukkia, joista tulee upeaa cevicheä.

Kestävä nautinto

Paul Svensson puhuu hyönteisistä vakavissaan. Niistä voi tulla osa ”kestävää nautintoa”.

- Sen ansiosta, että hyönteisiä voi kasvattaa vähin resurssein, niitä tullaan käyttämään paljon kalojen ja lintujen ravintona.

Kestävä nautinto on tavallaan tavoitteena ja mottona kaikessa, mitä Paul tekee.

- Riippumatta ravintolasta tai siitä, mitä teen, on kyse sellaisen ruoan tuottamisesta ja kuluttamisesta, joka on sopusoinnussa ihmisen ja ympäristön kanssa.

Paulin periaatteiden mukaan kestävyyden lähtökohta on kasvisruoka. Liha, kala, linnut ja äyriäiset ovat lisäke, eivät pääravintoaine.

- Täytyy löytää ekosysteemin kanssa yhteensopivat mittasuhteet. Siis sellaiset, joista maapallo selviää.

Strömsö, luukku toiseen maailmaan

Strömsön keittiön uskollinen palvelija lopettaa, mutta ei todellakaan aio jäädä eläkkeelle. Iloisella ruotsalaisella on monta rautaa tulessa.

- Kirjoitan keittokirjan ja teen tv-ohjelman.

Lisäksi Paul laajentaa ravintolaimperiumiaan. Tukholman valokuvataiteen museo, jossa Paulilla on ravintola, laajentaa Lontooseen ja New Yorkiin.

Fem personer från Strömsö ler ute i vårsolen.
Koko perhe koossa: Owe Salmela, Lee Esselström, Jim Björni, Elin Skagersten-Ström, Camilla Forsén-Ström ja Paul Svensson vuonna 2017. Fem personer från Strömsö ler ute i vårsolen. Kuva: Yle / Carina Ahlskog Owe Salmela,Lee Esselström,Jim Björni,Elin Skagersten-Ström,Camilla Forsén-Ström,Paul Svensson

Nyt on siis kulunut 11 vuotta siitä, kun Paul seisoi ensi kertaa Strömsön nyt niin tutuksi tulleessa keittiössä.

Vaikka Paul hymyilee ja nauraa jatkuvasti, hän muuttuu haikeaksi, melkein liikuttuu, kun hän puhuu ohjelmasta, jolla on ollut tärkeä osa hänen elämässään monta vuotta.

- Strömsö on ollut minulle luukku, josta katoan toiseen maailmaan.

Keskustele
 • Tee aitoja tortilloita ja tarjoa ne uppopaistetun kotimaisen kalan kanssa

  Helppotekoista ja niin hyvää

  Valmiita tortilloita on kätevä pitää varalla kaapissa, mutta niillä ei ole paljon tekemistä aitojen tortillojen kanssa. Me teemme tortillat masa harina -maissijauhosta, josta ne perinteisesti valmistetaan. Tarjoamme ne meksikolaisen salsan, avokadotahnan ja uppopaistetun kalan kanssa. Täytettyä tortillaa kutsutaan muuten tacoksi. Nyt tiedät senkin.

 • Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä

  Tämä versio on lisäksi gluteeniton.

  Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä Hyvä ja helppo resepti! Yleensä keitän ison erän papuja ja pakastan niitä sopiviin pusseihin. Käyttämäni härkäpavut ovat kotimaisia, mikä mielestäni on iso plussa. Olen itse kehitellyt reseptin ja valmistan pihvit aina hieman soveltaen, joten mitat ovat ohjeelliset.

 • Vegevalinta – viikkomenu 5

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Vegevalinnan viimeisellä viikolla tarjolla on erinomainen vegepihvi kotimaisista härkäpavuista. Pihvi sopii mainiosti vegeburgeriin. Kiitos Anna-Karin Alménille, Linda Råholmille ja Anne Kiurulle resepteistä.

 • Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä

  Nelivuotiaani lempiruoka.

  [[section color=white&image=39-5972845d9b320ae4423 &type=foreground]] Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä Tässä yksinkertainen, nopea ja halpa keitto.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Tee aitoja tortilloita ja tarjoa ne uppopaistetun kotimaisen kalan kanssa

  Helppotekoista ja niin hyvää

  Valmiita tortilloita on kätevä pitää varalla kaapissa, mutta niillä ei ole paljon tekemistä aitojen tortillojen kanssa. Me teemme tortillat masa harina -maissijauhosta, josta ne perinteisesti valmistetaan. Tarjoamme ne meksikolaisen salsan, avokadotahnan ja uppopaistetun kalan kanssa. Täytettyä tortillaa kutsutaan muuten tacoksi. Nyt tiedät senkin.

 • Leimaa metallia – kuusi vinkkiä

  Monipuolinen harrastus

  Tee oma teksti erilaisiin metalliesineisiin. Käytä uudelleen metallia, kuten säilykepurkkeja ja vanhoja lusikoita, käytä eri muotoisia valmiita metallilaattoja tai leikkaa omia alumiinilevystä. Voit tehdä esimerkiksi koruja, kilpiä, viljelytikkuja ja avainrenkaita.

 • Tee oma deodorantti ihan tavallisista aineksista

  Tässä on kaksi ohjetta, joita kannattaa kokeilla.

  Antiperspirantti estää hien tunkeutumisen ulos huokosista ja on bakteereja tappavaa, kun taas deodorantti on vain bakteereja tappavaa. Deodorantteja on helpoin tehdä itse.

 • Hapankaali ja muut hapantuotteet ovat balsamia vatsalle

  Näin hyödynnät valkokaalia ja lanttua

  Hapankaali on arkiruokien moniottelija. Sitä voi käyttää kaikkeen pataruoista ja keitoista salaatteihin tai vaikkapa hampurilaisen täytteenä. Hapankaali sisältää sekä C-vitamiinia että maitohappobakteereja, kuin myös Andersin lanttukimchi. Voit lukea lisää maitohapatuksesta täältä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 5

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Vegevalinnan viimeisellä viikolla tarjolla on erinomainen vegepihvi kotimaisista härkäpavuista. Pihvi sopii mainiosti vegeburgeriin. Kiitos Anna-Karin Alménille, Linda Råholmille ja Anne Kiurulle resepteistä.

 • Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä

  Nelivuotiaani lempiruoka.

  [[section color=white&image=39-5972845d9b320ae4423 &type=foreground]] Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä Tässä yksinkertainen, nopea ja halpa keitto.

 • Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan

  Monikäyttöinen ja helposti muunneltava muhennos.

  Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan Helposti hyvää kauden raaka-aineista. Muhennos on monikäyttöinen, sopii myös esimerkiksi paistetun lohen seuraksi ( korvaa kasvisfondi kalafondilla ja lisää vielä 1/4 tl hienoa merisuolaa muhennokseen) Mutta toimii erinomaisesti sellaisenaan juuri perunan ja parsakaalin kaverina. Itse kehittelemä ohjeeni "simppelisti hyvää" periaatteella.

 • Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä

  Tämä versio on lisäksi gluteeniton.

  Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä Hyvä ja helppo resepti! Yleensä keitän ison erän papuja ja pakastan niitä sopiviin pusseihin. Käyttämäni härkäpavut ovat kotimaisia, mikä mielestäni on iso plussa. Olen itse kehitellyt reseptin ja valmistan pihvit aina hieman soveltaen, joten mitat ovat ohjeelliset.

 • Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla

  Intialaista sormiruokaa Anders Samuelssonin tapaan.

  Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla Tässä muodossa et ole vielä koskaan maistanut perunaa. Nämä rapeat uppopaistetut pakorat ovat alkujaan peräisin Intiasta. Perunapakoroiden kanssa voi tarjota mieleisiään lisukkeita. Tässä niiden lisänä on maukasta vihreää chutneyta ja mangoldimuhennosta.

 • Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla

  Tästä on potentiaalia uudeksi arkiruokasuosikiksi.

  Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla Jos perheesi tykkää lasagnesta, taidatte myöskin pitää tästä. Tämä on oivallinen tapa käyttää munakoisoa arjessa.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain

  Täyteläinen ja helppo piirakka.

  Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain Piirakka on täyteläinen, suht helppo tehdä ja punaviini tuo siihen kivan värin mausta puhumattakaan. Marianna Tiensuu Ainekset Pohja: 3 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 100 g voita 1 dl kylmää vettä.

 • Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla

  Proteiinit saat kaupan päälle.

  Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla Monet puhuvat siitä, että uudet lihakorvikkeet (oumph, kaura ja muut vastaavat) ovat tehneet kasvisruokaan siirtymisen helpommaksi. Oman kasvisruokavalioni mullisti kuitenkin papupasta, joka ilmestyi kauppoihin muutama vuosi sitten.

 • Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera

  Ja muita vinkkejä itujen käyttöön.

  Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera Ranskalainen hernekeitto saa uutta twistiä, kun herneet korvataan rouskuvilla iduilla ja raikkailla versoilla. Tämä toimii viikonlopun luksuskeittona uppomunien tai graavilohen kanssa tarjottuna, mutta jättämällä pois kuohuviinin saat myös uuden klassikon hernekeittotorstaihin. Samuli Laurikain

 • Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta

  Tässä myös gluteenittomana versiona.

  [[section color=white&image=39-5958495d959e681beae &type=foreground]] Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta Resepti on helppo, mutta kuitenkin melkoisen juhlava, tätä on kiva tarjota vaikka alkupalaksi vieraille tai sitten juhlavanpana arkiruokana perheelle. Olen itse harrastaja ruokabloggari, joka kokeilee mielellään aina uutta.

 • Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja

  Perheklassikko uudessa asussa.

  [[section color=white&image=39-5958455d959e676c3a9 &type=foreground]] Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja Vegevalinta tarjoaa lapsiperheiden suosikkiruoan kasvisversiona. Minusta on hauskaa tehdä kokeiluja muissa ruokakulttuureissa hyväksi havaituilla konsepteilla ja tuoda niitä pohjoismaiseen keittiöön.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 3

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Olkaa hyvä - tässä Strömsön Vegevalintakampanjan kolmas viikkomenu, jossa tarjolla valikoima teidän parhaista arjen ruokaohjeista. Kiitos resepteistä Harriet Tuominen, Juuso Nurmi, Karin Ljung-Hägert ja Markku Nurminen.

 • Vegevalinta – viikkomenu 2

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  Vegevalinnan toisen viikon herkkuihin kuuluu kaksi perhesuosikkia vegevaihtoehtoina. Suuret kiitokset Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo ja Johannes Djupsjöbacka. Jaettu syömisen ilo on kaksinkertainen ilo.

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Vuohenjuustolla ja hunajalla gratinoidut perunat

  Helppotekoinen ruokalaji eilispäivän keitetyistä perunoista.

  Tämä helppotekoinen perunaruoka maistuu hyvältä sellaisenaan tai esimerkiksi lohen tai lampaanlihan lisukkeena. Jos haluat pitäytyä kasvislinjalla, voit tarjota sen myös juurikkaiden tai linssipihvien kera.

 • Peruna carbonara – arkiruokaklassikon uudet kuviot

  Tämä versio valmistetaan pelkistä kasviksista.

  Tee pastaa perunoista ja pekonia uppopaistetuista perunankuorista. Niistä syntyy uusi ruokalaji, joka maistuu lähes samalta kuin alkuperäinen. Mutta kuormittaa vähemmän ilmastoa ja herättää enemmän ihastusta.

 • Tee vaikutus gubbröra deluxella – edullisen ruokaklassikon uudella muunnoksella

  Sopii brunssille, lounaalle ja alkuruoaksi.

  Ruskistetun voin karamellimainen maku on taianomainen, ja oikein valmistettuna se tekee mistä tahansa yksinkertaisesta ruoasta parempaa. Gubbröramme tarjoillaan kauniisti ruokaisana salaattina, ja sen määrä on helppo mukauttaa monille lounasvieraille. Tällä tavalla tasapainotetaan anjoviksen hallitsevaa makua ja kaikki raaka-aineet pääsevät esiin.

 • Kanelilla maustettu karviaismarmeladi

  Raikas marmeladi juustotarjottimelle.

  Karviaiset ovat raikkaita ja hyviä syötäviä sellaisenaan, mutta jos haluaa säilöä niitä, karviaismarmeladi on valtavan hyvää varsinkin, jos sen keittää kanelitangon kanssa.

 • Näin teet trendijuoma kombuchaa: “Puhu sienelle lempeästi”

  Fermentoitua teejuomaa on helppo tehdä itse.

  Kombucha on fermentoitu teejuoma, joka on valloittanut maailman rytinällä. Tämä perinteikäs juoma on lyönyt itsensä läpi muun muassa siksi, että se sisältää maitohappobakteereja ja vähemmän sokeria kuin virvoitusjuomat. Jos noudatat Strömsön ohjeita, voit tarjota kombuchaa muutaman viikon kuluttua.

 • Kudo kaulahuivi, jossa loimen väri vaihtuu

  Niina Hiltunen näyttää erikoisen kudontamallin

  Niina Hiltunen on suunnitellut ja kutonut kaulahuiveja, joiden innoituksena on ollut Ashfordin The Wheel -lehden n:o 29. Heidän luvallaan olemme kääntäneet ohjeen niin, että kaikki voivat opetella kutomaan väriä vaihtavilla loimilangoilla.

 • 30 vinkkiä vauvakutsujen järjestäjälle

  Vinkkejä, jotka sopivat muidenkin juhlien järjestämiseen.

  Tarjolla on monia vinkkejä juhlien järjestäjälle. Voit saada niistä inspiraatiota järjestitpä sitten tavallisia juhlia, ristiäisiä tai valmistujaisia. Meillä on teemana vauvakutsut, juhlat tulevalle äidille. Tässä on koristelu-, askartelu-, leikki- ja lahjavinkkejä ja paljon muutakin, mitä voit tehdä itse.

 • Kirjo oma Strömsö-sitaattisi ristipistoin

  Tämän hetken kuumin käsityötekniikka käy kuin leikiten.

  Lee esittelee uuden ristipistomallin, jossa on Strömsö-sitaatti. Inspiroidu siitä ja Pernilla Vikströmin nykyaikaisista kirjontatöistä ja tee oma poliittinen, feministinen tai humoristinen huoneentaulu.

 • Vaihda kertakäyttömuovi kestävään mehiläisvahaliinaan

  Tee mehiläisvahaliina itse kankaasta ja mehiläisvahasta.

  Mehiläisvahaliina on pala luomupuuvillakangasta, joka on kyllästetty mehiläisvahalta ja josta tulee täysin vesitiivis. Käytä liinaa muovikelmun sijaan voileipien kääreenä tai peittämässä kulhoa, jossa on ruoantähteitä.

 • Neulo Tanja Majavan Suomi-sukat

  Uusi sukkamalli Strömsön katsojalta.

  Tanja Majava suunnitteli oman sukkamallinsa. Inspiraatio löytyi Strömsön katsojien lähettämistä kuvioista.Nyt voimme kaikki neuloa Tanjan mahtavat sukat, koska hän päätti jakaa neuleohjeen kanssamme.

 • Strömsövideo 5

  Särkeekö niskaa tai päätä? Saatat kärsiä someniskasta.