Eräänä sunnuntaina helmikuussa 2007 tv-katsojat saivat tutustua uuteen kasvoon. Strömsön keittiön täytti energia, hymy ja komea kampaus, kun kokki Paul Svensson esiintyi ruudussa ensi kerran.
Yhdentoista Strömsö-vuoden aikana hän ehti olla mukana noin 400 jaksossa, jotka on nauhoitettu Vaasassa Strömsö-huvilassa.
Pidimme punaviini-illalliset t-paidoissa viiden asteen lämmössä.
Muistoja tietenkin riittää, kun kokki muistelee vuosiaan Strömsön keittiössä. Hänestä on hauska muistella varsinkin kommelluksia.
Ihokarvojen poisto
Paul teki klassisen virheen jotka monet tekevät hiiligrillin kanssa: kun hän ei nähnyt liekkiä, hän kaatoi lisää viinaa pannuun. Vieläkään ei tapahtunut mitään, tai niin hän luuli, ja hän tutki asiaa lähempää.
Hän ei nähnyt väritöntä liekkiä, joka leimahti metrin korkeuteen.
- Siinä menivät molemmat kulmakarvat. Kaikki studiossa kiljuivat, ja kaikkialla haisi palaneelta. He luulivat varmasti, että liekitin ensimmäistä kertaa, Paul sanoo nauraen.

Beach party viimassa
Strömsötä leimaa seesteisyys, esteettisyys ja ikuinen sujuvuus. Joskus ulkonäkö kuitenkin pettää ja todellisuus kameran takana on aivan toinen kuin se, joka välittyy kotisohville.
Paul Svensson muistaa erityisesti sen kerran, kun hän ja silloinen juontaja Matias Jungar palelivat ulkona.
- Pidimme punaviini-illalliset t-paidoissa viiden asteen lämmössä. Ihan älytöntä!
Eivätkä herrojen koleat päivälliset pääty siihen. Toisella kerralla valmistettiin riistapataa rannassa 25 asteen pakkasessa. Lopulta Paul tunki jalkansa melkein nuotioon, jotta olisi pysynyt lämpimänä.
- Olin jo varma, että palellun.

Ja Paulin koleat tarinat jatkuvat. Kerran Strömsön väen piti pitää rantabileet, mutta itse asiassa oli pureva viima ja vain viisi astetta lämmintä.
- Ei ollut erityisen mukavaa grillata uimahousuissa.
Makkaraa teknikoille
Pienistä paleltumista huolimatta Paul on välittänyt lämpöä suomalaisten arkeen. Hän puhuu Strömsöstä pelikenttänä, joka antaa uusia ideoita.
- Strömsössä uskaltaa kokeilla rajojaan ja tehdä uusia kokeiluja. Se on kehittänyt minua kokkina.
Myös kotimaiset raaka-aineet ovat jättäneet jälkensä.
- Olen voinut palata Ruotsiin ja kertoa, miten upeita raaka-aineita Närpiössä on.
Myös suomalainen ruokakulttuuri on vaikuttanut Pauliin. Hän osaa jopa suomea paljolti Strömsö teknikoiden ansiosta.
- Kameramiesten suosikki on “makkara”. He haluavat aina makkaraa, Paul nauraa.
Muurahaisia macaroneissa
Strömsö-vuosiensa aikana Paul on ehtinyt kokeilla eri ruokakulttuureja ja raaka-aineita. Monien mielestä seuraava ruokamaailman vallankumous, hyönteiset, eivät ole hänelle vieraita.
- Tunnettuja syötäviä hyönteisiä on vähintään 11 000 lajia. Monet niistä ovat erittäin hyviä.

Nyt Paul alkaa luetella luovia ja uudenlaisia tapoja käyttää hyönteisiä. Hän on muun muassa maustanut leivonnaisia muurahaisilla.
- Olen maustanut macaroneja muurahaisilla, joissa on vadelmainen maku. Mustien muurahaisten happoa voi käyttää viinietikkana tartarissa.
Perulainen ruokalaji ceviche tehdään normaalista valkoisesta kalasta, mutta Paul on korvannut tutun ruokalajin pääainesosan.
- On olemassa toukkia, joista tulee upeaa cevicheä.
Kestävä nautinto
Paul Svensson puhuu hyönteisistä vakavissaan. Niistä voi tulla osa ”kestävää nautintoa”.
- Sen ansiosta, että hyönteisiä voi kasvattaa vähin resurssein, niitä tullaan käyttämään paljon kalojen ja lintujen ravintona.
Kestävä nautinto on tavallaan tavoitteena ja mottona kaikessa, mitä Paul tekee.
- Riippumatta ravintolasta tai siitä, mitä teen, on kyse sellaisen ruoan tuottamisesta ja kuluttamisesta, joka on sopusoinnussa ihmisen ja ympäristön kanssa.
Paulin periaatteiden mukaan kestävyyden lähtökohta on kasvisruoka. Liha, kala, linnut ja äyriäiset ovat lisäke, eivät pääravintoaine.
- Täytyy löytää ekosysteemin kanssa yhteensopivat mittasuhteet. Siis sellaiset, joista maapallo selviää.
Strömsö, luukku toiseen maailmaan
Strömsön keittiön uskollinen palvelija lopettaa, mutta ei todellakaan aio jäädä eläkkeelle. Iloisella ruotsalaisella on monta rautaa tulessa.
- Kirjoitan keittokirjan ja teen tv-ohjelman.
Lisäksi Paul laajentaa ravintolaimperiumiaan. Tukholman valokuvataiteen museo, jossa Paulilla on ravintola, laajentaa Lontooseen ja New Yorkiin.

Nyt on siis kulunut 11 vuotta siitä, kun Paul seisoi ensi kertaa Strömsön nyt niin tutuksi tulleessa keittiössä.
Vaikka Paul hymyilee ja nauraa jatkuvasti, hän muuttuu haikeaksi, melkein liikuttuu, kun hän puhuu ohjelmasta, jolla on ollut tärkeä osa hänen elämässään monta vuotta.
- Strömsö on ollut minulle luukku, josta katoan toiseen maailmaan.