Hyppää pääsisältöön

Tulokasyhtye Mafia Honey tekee isoa soundia ja tuo kanteleen rockmusiikkiin

Mafia Honeyssa on mukana tuttuja jäseniä Robinin bändistä ja Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeestä.

Mafia Honeyn muodostavat Johannes Erkkilä, Tomas Niemistö, Salla-Marja Hätinen ja Ilkka Tuovinen // Kuva: Juuli Aschan / YleX

Mafia Honey on nimestään huolimatta suomenkielistä rockmusiikkia tekevä bändi, joka hiljattain julkaisi debyyttisinglensä Rakastutaan. Yhtyeessä soittavat muun muassa Sallan ja Miron matka maailman ympäri -kokoonpanosta tuttu Salla-Marja Hätinen ja Robinin taustabändin kitaristi Tomas Niemistö.

Hätinen alkoi puolivahingossa kirjoittaa uusia biisejä kolmisen vuotta sitten. Hän soitti demot kanteleella, ja lähetti ne Sony Musicin Gabi Hakaselle, joka kiinnostui kappaleista. Hakanen on tuottanut esimerkiksi Haloo Helsingin viimeisimmät levyt ja työskentelee levy-yhtiön A&R-henkilönä.

Hätisellä oli biisejä ja levy-yhtiön tuki, muttei bändiä. Tuttavapiirien kautta hän alkoi tiedustella ympärilleen “kivoja tyyppejä, jotka osaisivat myös soittaa”. Näin löytyivät kitaristi Tomas Niemistö, basisti Ilkka Tuovinen ja rumpali Johannes Erkkilä.

Punainen lanka Mafia Honeyn musiikille alkoi muodostua nopeasti. Kaikki haluavat tehdä isoa rock-soundia, vaikka käytössä onkin vain kitara, rummut, basso, kantele ja laulut.

Mafia Honeyn Rakastutaan-single tuo etäisesti alkuaikojen suoraviivaisemman Haloo Helsingin. Bändi ymmärtää vertauksen, muttei halua olla “se uusi Haloo Helsinki”, vaikka kuuluvatkin samalle levy-yhtiölle.

– Ei me mietitä, että meidän pitäisi olla jonkunlaisia tai mahdollisimman kaukana jostain toisesta bändistä. Me tehdään biisejä, joista me itse diggaamme, Niemistö sanoo.

Uusia suomirock-bändejä ei ole viime vuosien aikana muutamaa poikkeusta lukuunottamatta noussut suureen suosioon. Mafia Honey toteaa tekevänsä heidän näköistään musiikkia ja antaa sitten yleisön päättää uppoaako se kuuntelijoihin.

Mieluummin treenikämpällä kuin studiossa

Mafia Honeyn jäsenet istuvat siistissä puolikaaressa ja kuin sopimuksesta mustiin pukeutuneina treenikämpässään Helsingin Kaapelitehtaan kellarissa. Tilaa ei ole paljon, mutta riittävästi nelihenkiselle yhtyeelle.

– Onneksi en ehtinyt levittää kanteletta, Hätinen naurahtaa.

Kolkot betoniseinät, mutta sehän sopii rock-bändin imagoon. Rujosta ympäristöstä huolimatta treenikämpässä ilmapiiri on rento ja hyväntuulinen.

Mafia Honeyn jäsenet kertovat, että kemiat kohtasivat heti ensimmäisellä treenikerralla, vaikka he olivat enimmäkseen toisilleen tuntemattomia. Biisit alkoivat muodostua Hätisen tekemien demojen pohjalta kuin itsestään.

Muusikot ovat työstäneet kappaleet yhdessä treenikämpällä, mikä on muodostanut Mafia Honeylle yhtenäisen soundin.

– Meillä kaikilla on aika oma soundi ja persoonallinen tatsi soittimeen. Tullaan lopulta hyvin erilaisista lähtökohdista, Hätinen sanoo ja muut ovat samaa mieltä.

"Ei me mietitä, että meidän pitäisi olla jonkunlaisia tai mahdollisimman kaukana jostain toisesta bändistä. Me tehdään biisejä, joista me itse diggaamme", Mafia Honeyn kitaristi Tomas Niemistö sanoo. // Kuva: Juuli Aschan / YleX

Vaikka studion olosuhteet olisivat olleet tarjolla, bändi halusi tehdä musiikkia heille luontevimmalla tavalla, eli omilla soittimillaan.

– Bändin biisien tekemiseen tuntui luontevammalta käyttää omia soittimia ja omaa ääntä sen sijaan, että olisimme alkaneet tehdä biisejä tietokoneella, Niemistö sanoo.

– Mulla oli Rolandin rumpupädi mukana studiolla, ja koitimme aluksi tehdä sillä. Aika nopeasti totesimme, ettei se vaan sovi tähän projektiin, Erkkillä naurahtaa.

Kantele mukaan rockmusiikkiin

Oma erikoisuutensa Mafia Honeyn musiikissa on kantele, jota ei rockmusiikissa usein kuulla. Hätinen sanoo kanteleen olevan soitin, jota hän on soittanut lapsesta asti ja jolla hän säveltää. Hän kuvailee kanteletta toiseksi äidinkielekseen.

– Tuntuisi todella tyhmältä jättää se pois, koska se on niin iso osa mua ja näitä biisejä.

Rakastutaan-kappale valikoitui yhtyeen debyyttisingleksi, koska se kertoo suoraan, että kyseessä on rock-bändi. Bändi luonnehtii kappaletta tulevan levyn suoraviivaisimmaksi biisiksi.

Kappale valmistui pitkälti jo ensimmäisellä tapaamiskerralla. Kaksi vuotta bändi sai kuitenkin odottaa julkaisua.

– Toisaalta se on ollut hyvä, että olemme saaneet kasvaa enemmän yhteen ja meillä on varmempi ote biiseistä, kun menemme keikoille, Hätinen toteaa.

Tulevalta vuodelta yhtye odottaakin lisää keikkoja ja toivoo, että viimeistelyä vaille oleva albumi saataisiin julkaisuun.