Hyppää pääsisältöön

Karun kaunis norjalaistyyli toimii kansanlaulusovituksissa

Kansanlaulusovitukset ovat ikuisesti muotia kuoromusiikissa. Ne tarjoavat laulullisia melodioita, kansanomaisten värien yltäkylläisyyttä ja kirkkautta, sekä sovittajalle mahdollisuuden perinteen värittämiseen. Tämän hetken Suomessa kuorolaulun kansanmusiikkitrendi on vahva, muttei niin vahva, etteikö kannattaisi ottaa oppia vaikkapa Norjasta. Norjan tyttökuoron uusi levy edustaa ihastuttavan pelkistettyä ja levollista kansanlaulusovitusestetiikkaa, jonka soisi yleistyvän.

Folketoner
Folketoner Uudet levyt

Norjalaisen kansanmusiikin rikkaus kuuluu levyn ohjelmistossa, jossa keskiaikaiset balladit, pelimannisävelmät, kehtolaulut ja paimenhuudot yhdistyvät sellaiseen perinnemateriaaliin, jonka Grieg on jo kertaalleen kierrättänyt. Levyn sovitukset ovat monesta eri kynästä, mutta yhteistä niille on luottamus alkuperäiseen melodiaan ja tunnelmaan. Sovitukset ovat pelkistettyjä, jopa karuja, koska urkupisteitä, pikku obligatoja ja yksinkertaista kuviointia käytetään enemmän kuin hienoa soinnutusta tai reipasta rytmiikkaa. Griegin hittilaulut ovat poikkeus - niiden tyttökuorosovituksissa on kopioitu Griegin kansallisromanttinen sävelkieli, eikä alkuperäislähdettä ole lähdetty etsimään.

Levyn pelkistetty estetiikka toimii, koska Norjan tyttökuoron kuulaassa ja puhtaassa soinnissa on riittävästi jäljellä alkuperäistä kansanlaulutyyliä. Näiden tyttöjen lauluääneen ei ole kopioitunut telkkarin kykyohjelmien pop-kömpelyys, ja klassisen puolen äänenmuodostuksestakin on omaksuttu lähinnä alttojen tuki. Äänien laadukkuuden vahvistaa paitsi intonaation rikkeettömyys, myös se että kuoron riveistä löytyy useita solisteja, joiden luonnollista ääntä on riemukasta kuunnella.

Laadukkaan norjalaisen 2L-yhtiön levyä kannattaa kuunnella paitsi nautinnokseen, myös oppaana kansanlaulusovitusten estetiikasta. Kansallisromanttisen turpea sovitustyyli on mennyttä aikaa, mutta sitä ei nykyään ole pakko korvata popitetulla maailmanmusiikkityylillä tai avantgarde-kosiskelulla.

"Folketoner", sovituksia norjalaisista kansansävelmistä. - Norjan tyttökuoro/Anne Karin Sundal-Ask. (2L 144)

Kuuntele Uudet levyt 13.2.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.