Hyppää pääsisältöön

SuomiLOVE-pari sai vauvan! "Ernon MS-tauti tuo arkeen omat haasteensa, mutta pärjäämme aivan varmasti"

“Täällä me ollaan sydämet syrjällään!” Tiistaina 6.2. syntynyt tyttövauva mullisti SuomiLOVEsta tutun kittiläläisen Blomqvistin pariskunnan elämän. Vauvahuuruinen arki ei tule olemaan perheessä helppo, sillä vauvan lisäksi Katrin apua tarvitsee myös MS-tautia sairastava Erno. Pariskunta on kuitenkin päättänyt selvitä. Nauru ja rakkaus auttavat haastavinakin päivinä.

Katri ja Erno Blomqvistin vastasyntynyt tyttövauva.
Katrin ja Ernon tyttövauva syntyi tiistaina 6.2.2018 Katri ja Erno Blomqvistin vastasyntynyt tyttövauva. Kuva: Katri ja Erno Blomqvist Akuutti,SuomiLOVE,vauvat
Tervetuloa maailmaan tyttövauva Blomqvist!

Katrin ja Ernon odotus palkittiin, kun pieni tyttö syntyi vanhempien iloksi tiistaina 6.2.2018 klo 8.45. Äidin ja isän pienellä "tiitiäisellä" oli syntyessään pituutta 49 senttiä ja painoa 3790 grammaa. Onnesta sekaisin olevat vanhemmat ja vauva pääsivät Rovaniemeltä kotiin Kittilään sunnuntaina 11.2.2018.

Nyt perhe pääsee harjoittelemaan vauva-arkeaan, jota Katri ja Erno viikko ennen vauvan syntymää innoissaan jo odottivat:

– Totta kai sitä miettii, miten jaksaa ja selviää, kun vauva syntyy jo valmiiksi haastavaan elämäntilanteeseen. Tätä on kuitenkin niin kauan toivottu ja harkittu, joten ei epäilystäkään, etteikö elämä muuttuisi pelkästään hyvään suuntaan, Katri mietti viikko ennen synnytystä perheen kotona Kittilän Sirkan kylässä.

Oman lapsen syliin saaminen on varmasti sellainen tunne, ettei toista samanlaista löydy.

Erno silittelee Katrin mahaa kotisohvalla. Vielä pitäisi jaksaa odottaa viikko vauvan syntymää. Suunniteltu sektio tehdään Rovaniemellä, jonne pariskunta ajelee vajaan 200 kilometrin matkan.

Mahassa myllertävä pienokainen pitää huolen, ettei tuleva äiti voi unohtaa hänen olemassaoloaan. Perätilassa oleva vauva tekee äidin olon välillä liiankin tukalaksi. Pitkä odotus on onneksi jo loppusuoralla.

– Olen tosi innoissani. En jaksaisi odottaa, että näen, millainen kaveri meille muuttaa, Katri nauraa.

– Oman lapsen syliin saaminen on varmasti sellainen tunne, ettei toista samanlaista löydy, Erno miettii isyyttään.

Katso Katrin ja Ernon terkut sairaalasta vauvan syntymän jälkeen.

Vauvan huone on valmis ja sairaalalaukku melkein pakattu. Katri sujauttaa vielä punaisen myssyn ja töppöset kantokoppaan. Mano-koira, pikkuruinen chihuahua, ihmettelee etäämmällä pakkaustouhuja.

Erno rullailee rollaattorinsa kanssa Katrin kaveriksi viime hetken vauvavaatteiden valintaan. Mukaan tarvitaan paljon lämmintä.

Katri haastaa Ernoa kokeilemaan, miten ketterästi mies saa potkupuvun nepparit kiinni. Homma onnistuu hyvin, mutta entäs sitten, kun potkupuvun sisällä on vauva, Katri naljailee Ernolle.

Pariskunnan välinen huumori ja nauru ovat asioita, joihin Katri ja Erno toisissaan kymmenen vuotta sitten rakastuivat. Toisen seurassa on hyvä ja helppo olla. Kumpikin saa olla oma itsensä. Enempää ei tarvita. Samat asiat ovat tärkeitä arjessa edelleen.

– Meillä lentelee välillä melko mustakin huumori. Se auttaa jaksamaan, Erno viittaa sairauteensa.


Katri ja Erno Blomqvist hymyilevät toisilleen nenät vastakkain.
Katri ja Erno Blomqvist hymyilevät toisilleen nenät vastakkain.
Kuva: Mira Pelo / Yle
Akuutti,SuomiLOVE,MS-tauti,omaishoito

Kymmenen yhteisen vuoden aikana Ernon MS-tauti on näyttänyt pariskunnalle voimansa. Pikkuhiljaa etenevä sairaus on heikentänyt Ernon näköä, eikä kävely enää onnistu ilman tukea. Monessa asiassa Erno on riippuvainen Katrin avusta.

– Nyt on onneksi parempi vaihe menossa ja Erno pystyy esimerkiksi syömään itse. Jossain vaiheessa pään tärinä oli niin kova, että minun piti pidellä siitä kiinni, että pystyin syöttämään ja juottamaan, Katri muistelee.

Katri on tällä hetkellä miehensä omaishoitaja. Katrin avun lisäksi Ernon apuna on myös avustaja tarvittaessa.

– On tärkeää myöntää, ettei itse pysty ja jaksa kaikkea, Katri miettii. Jossain vaiheessa huomasin, että aloin olla aika väsynyt.

– Meidän parisuhde oli vaarassa muuttua hoivasuhteeksi, mutta onneksi niin ei käynyt. Tajusimme pyytää ajoissa apua ulkopuolelta.

Meillä on hyvä olla toistemme kanssa. Se on tärkeää.

Erno nostaa jalkansa rollaattorin päälle. Katri sitoo Ernon kengännauhat ja auttaa takin päälle.

Ernon jälkeen on aika pukea Mano-koira. Chihuahua sujahtaa fleecepukuun ja pienet tassut suojataan tossuilla.

Erno hakee sähkömoponsa ja porukka on valmis lenkille.

Jatkossa perheen ulkoiluun valmistautuminen vie vielä enemmän aikaa, kun puettavia on yksi enemmän. Vauvan ulkoilemisen varalle on kuitenkin jo monta hyvää suunnitelmaa.

– Jos lähden ulos yksin, menen sähkömopolla. Näin talviaikaan sähkömopo on kyllä muutenkin helpompi valinta. Kesällä voin sitten työntää lastenvaunuja, jos joku muu pukkaa minua pyörätuolissa, Erno kertoo huristellessaan Kittilän talvisessa maisemassa.

– Ja onhan meillä kantoreppu, Katri muistuttaa. Erno voi ottaa vauvan myös sähkömopon kyytiin.


Katri Blomqvist kävelee Mano-koiran kanssa ja Erno Blomqvist ajaa vieressä sähkömopolla.
Katri Blomqvist kävelee Mano-koiran kanssa ja Erno Blomqvist ajaa vieressä sähkömopolla.
Kuva: Mira Pelo / Yle
Akuutti,SuomiLOVE,perheet,MS-tauti,omaishoito,Katri ja Erno Blomqvist

Ernon sairauden etenemistä ei voi ennustaa. Sen tiedon ja vastaan tulevien haasteiden kanssa pari on oppinut elämään. Sillä mennään, mitä on annettu.

– Sellainen asenne minulla on. Vaihtoehtoja ei ole ja niitä on oikeastaan edes turha miettiä, Erno kertoo.

– Mutta en voi olla ajattelematta, millaisen isän lapsi minusta saa. Mitä lapsi isästään ajattelee, Erno jatkaa.

– Mutta sinä olet läsnä. Monen isä ei ole, Katri muistuttaa. Ei se ole negatiivinen asia, että olet kotona. Siitä on varmasti apua meidän koko perheelle.

Apua kannattaa pyytää ja ottaa vastaan.

Asennetta, huumoria, rakkautta ja luottamusta. Näitä asioita Katri ja Erno suhteessaan vaalivat. Siihen myös uusi perheenjäsen oppii.

– On mielettömän suuri kunnia saada kasvattaa tähän yhteiskuntaan uusi ihminen. Luulen, että meidän perheeseen tulee vielä enemmän iloa, kun saadaan nyytti kotiin, Katri miettii.

– Voivottelu ei auta, eikä edes kannata. Meillä on tärkeä ja hyvä turvaverkosto. Ja meillä on hyvä olla toistemme kanssa. Se on tärkeää, Erno muistuttaa.


Katri ja Erno Blomqvist kävelevät talvisessa maisemassa.
Katri ja Erno Blomqvist kävelevät talvisessa maisemassa.
Kuva: Mira Pelo / Yle
Akuutti,SuomiLOVE,MS-tauti,omaishoito,perheet,Katri ja Erno Blomqvist

Jokaisessa perheessä on omat haasteensa. Kenen tahansa elämäntilanne voi muuttua milloin vain. Parisuhteessa toinen voikin olla yhtäkkiä autettava, toinen auttaja.

– Samanlainen tilanne kuin meillä voi tulla eteen kenelle vaan. Haluan muistuttaa, ettei se ole maailmanloppu. Mutta apua kannattaa pyytää ja ottaa vastaan, Katri lisää.

Katri ja Erno Blomqvist pitelevät vauvaa sylissään.
Katri ja Erno Blomqvist pitelevät vauvaa sylissään. Kuva: Katri ja Erno Blomqvist Akuutti,MS-tauti,omaishoitajat,perheet

Katri ja Erno pääsivät vauvan kanssa kotiin laskiaissunnuntaina 11.2.2108.

Paljon onnea koko perheelle!

Katso, miten Katri yllätti Ernon SuomiLOVEn ensimmäisellä kaudella!

Katso Akuutti omaishoitajuudesta: